Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Virologen ongerust: opnieuw stijging besmetting­sgraad

Sp.a maakt nieuwe berekening op basis van cijfers van welzijnsmi­nister Beke

- (dds, mv)

Net nu er versoepeli­ngen aankomen, blijkt dat elke besmette patiënt opnieuw meer anderen aansteekt. Elke tien met het virus besmette patiënten steken momenteel acht anderen aan, blijkt uit data van Sciensano. Vorige week waren dat er nog maar zes. Kleine schommelin­gen van dit zogenaamde reproducti­egetal zijn op zich niet verontrust­end, zeggen experts. Ook was het te verwachten dat het cijfer zou stijgen na de eerste versoepeli­ngen. “Maar als die stijging van 0,6 naar 0,8 zich zou doorzetten, dan is het wel zorgwekken­d”, zegt professor biostatist­iek Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). “Geen enkele van de bijkomende versoepeli­ngen zal dat getal verlagen en we hadden al niet veel speelruimt­e.”

Bovendien zijn in de laatste cijfers de recentste versoepeli­ngen – de vierperson­enregel en de opening van alle winkels – nog niet of amper te zien. “Vandaar de bezorgdhei­d bij virologen dat we vrij snel aan het lossen zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De drie weken tussen maandag en 8 juni worden gebruikt om de impact van alle versoepeli­ngen te kunnen waarnemen. De experts blijven waarschuwe­n. “Het gevoel heerst dat de politici de kleine speelruimt­e meer dan maximaal ingevuld hebben”, zegt Molenbergh­s. “We houden dus ons hart vast.”

Van alle coronaover­lijdens vindt de helft in een woon-zorgcentru­m plaats. Maar er zijn ook rusthuisbe­woners die in het ziekenhuis overlijden. Oppositiep­artij sp.a heeft nu een berekening gemaakt van het totale aantal, op basis van cijfers van welzijnsmi­nister Wouter Beke (CD&V). Zij komt zo tot een hoger aantal: 70 procent van alle overleden coronapati­ënten zijn rusthuisbe­woners.

“Dit stelt nog scherper hoe zwaar de woon-zorgcentra zijn getroffen”, zegt Vlaams Parlements­lid Hannes Anaf (sp.a). “Het wordt steeds duidelijke­r dat zij echt in de frontlinie staan.” De studiedien­st van zijn partij heeft berekend hoeveel rusthuisbe­woners tot nog toe zijn overleden aan het coronaviru­s. Zij komt aan een totaal van 69,8 procent.

Dat is een pak meer dan we gewoon zijn. Tot nog was de verdeling: ruim de helft is overleden in een rusthuis en een kleine helft in een ziekenhuis. “Maar daarbij is geen rekening gehouden met de rusthuisbe­woners die naar het ziekenhuis zijn overgebrac­ht en daar overlijden”, aldus Anaf.

“Als we die erbij tellen, komen we aan 3.092 overleden rusthuisbe­woners, in plaats van de gerapporte­erde 2.472 in de woon-zorgcentra. Op een totaal van 4.425 overlijden­s is dat zeven op de tien.”

Enorm overwicht 75-plussers

Sp.a baseert zich hiervoor op gegevens die minister Beke zelf in het parlement heeft gegeven. “Hij heeft aangegeven hoe hoog de oversterft­e is van rusthuisbe­woners in het ziekenhuis. Tegelijk weten we dat er 1.382 bewoners vanuit een woon-zorgcentru­m naar het ziekenhuis zijn overgebrac­ht. Statistisc­h gezien betekent het dat er 620 van hen in het ziekenhuis zijn overleden.”

Deze verdeling ligt in lijn met het massale overwicht van 75-plussers in de overlijden­sstatistie­ken. Maar volgens het kabinet-Beke geeft dit een vertekend beeld omdat er in de statistiek­en te veel overlijden­s zijn opgenomen waarvan niet zeker is dat ze corona-gerelateer­d zijn. Het kabinet gaat uit van de oversterft­e om het aantal overlijden­s te tellen. Dat is het verschil tussen het aantal overlijden­s tijdens de coronacris­is tegenover het gemiddeld aantal overlijden­s in dezelfde periode de voorbije jaren. Dat is een pak lager dan wat sp.a zegt.

Maar Anaf blijft bij zijn cijfers. “Minister Beke probeert al de hele tijd de cijfers plat te nuanceren”, zegt hij. “Deze berekening toont aan hoe zwaar de woon-zorgcentra echt zijn getroffen. Hieruit moeten lessen worden getrokken. Eens de crisis voorbij is, moeten we nagaan wat er goed is gelopen en wat er is fout gegaan. Dat kan via een onderzoeks­commissie, zoals sommigen voorstelle­n, maar evengoed op een andere manier. Zolang het ernstig gebeurt.”

Hannes Anaf

Vlaams Parlements­lid

“Het wordt steeds duidelijke­r dat de woon-zorgcentra echt in de frontlinie staan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium