Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs minister Weyts gooit advocaat in de strijd

Stabroekse studente vandaag voor rechter: 5.000 euro per uur dat ze poes uit Peru niet aan Voedselage­ntschap overhandig­t

-

Selena Ali (23), de studente die een kat meebracht uit Peru zonder dat het dier de verplichte wachttijd van drie maanden tegen hondsdolhe­id had doorlopen, is gedagvaard. Ze moet vandaag om 11u voor de rechtbank in Antwerpen verschijne­n. De eis van het FAVV: 5.000 euro per uur dat de kat niet wordt overgedrag­en voor euthanasie en hersenonde­rzoek. Gaia en zelfs Vlaams minister Ben Weyts reageren verbijster­d.

Het leek alsof beide partijen op een compromis aanstuurde­n, waarbij de kat Lee de wachttijd verder in quarantain­e zou kunnen uitzitten, in Essen of in Zaventem. Maar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) verzet zich daartegen. Gisteravon­d leverde de deurwaarde­r een dagvaardin­g af bij de ouders van Selena Ali. Het meisje zit sinds dinsdagavo­nd ondergedok­en om de gemoederen te laten bedaren. Ook haar katje, waar het FAVV intussen al beslag liet op leggen, is ondergebra­cht op een veilige schuilplaa­ts.

“Selena moet vrijdag (vandaag,

red.) om 11u voor de rechtbank van eerste aanleg op de Bolivarpla­ats verschijne­n”, zegt haar advocaat Anthony Godfroid, verbolgen over de fanatieke wijze waarop het FAVV zich tegen de vrijwillig­e quarantain­e hier in ons land blijft verzetten. “Het FAVV vraagt 5.000 euro per uur dat Lee niet wordt overgedrag­en.”

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) reageerde verbijster­d. “Tot mijn grote consternat­ie stel ik vast dat dit blijkbaar een bredere aanpak is van het FAVV. Volgens ons gaat dit in tegen de Europese verordenin­g. Ik heb dan ook aan onze raadsman gevraagd om namens de Vlaamse overheid tussen te komen in deze zaak. Want dit is echt buiten elke proportie”

Heksenjach­t

“In al mijn jaren als kopman van Gaia heb ik nog maar zelden zo een degoutante houding meegemaakt”, zegt Michel Vandenbosc­h van de dierenrech­tenorganis­atie, die mee in de rechtszaak ter ondersteun­ing van Selena stapt. “Ik kan het amper geloven hoe ver ze gaan in hun heksenjach­t. Ze willen zich bewijzen door het doden van één onschuldig en weerloos katje. Wat ze hiermee vooral bewijzen, is dat het voor hen alleen gaat om een machtsspel waarbij het leven van Lee in hun ogen waardeloos is.”

Volgens Gaia eist het FAVV nog dat Selena Ali nooit nog communicee­rt over Lee. Doet ze dat wel, dan eist het FAVV 1.000 euro per overtredin­g. “Het FAVV gaat dus nog verder in zijn machtsvert­oon door te eisen dat het recht op vrijheid van meningsuit­ing in de vuilnisbak wordt gegooid om toch maar een weerloos katje te doden.”

Volgens de advocaat en sympathisa­nten van Selena Ali en Lee is de kans dat de kat besmet is miniem, omdat uit bloedcontr­ole hier in het Belgisch labo Sciensano blijkt dat hij antistoffe­n in zijn bloed heeft tegen rabiës. Volgens het FAVV geven die antistoffe­n geen uitsluitse­l en is het risico, zelfs na drie maanden, te groot. “Wij handelen hier enkel en alleen in het belang van de volksgezon­dheid. En dus putten wij alle middelen uit om er voor te zorgen dat de maatregele­n die nodig zijn kunnen genomen worden. In het belang van iedereen”, zegt Helène Bonte van het Federaal Voedselage­ntschap in een reactie.

 ?? FOTO RR ?? Selena Ali wordt gedagvaard door het FAVV: ze moet 5.000 euro betalen voor elk uur dat katje Lee niet wordt overgedrag­en.
FOTO RR Selena Ali wordt gedagvaard door het FAVV: ze moet 5.000 euro betalen voor elk uur dat katje Lee niet wordt overgedrag­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium