Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen akkoord over competitie­formule

-

De tijd tikt voor de 23 profclubs in ons land. Om 16.00u stemmen ze over de stopzettin­g van de competitie en een nieuwe formule voor 1A en 1B. De raad van bestuur van de Pro League ging gisteravon­d even voor 22.00u zonder akkoord uit elkaar. Als er geen viervijfde-meerderhei­d wordt gevonden, riskeert het huidige seizoen geannuleer­d te worden en kan Club Brugge zijn titel verspelen.

Op 2 april besliste de raad van bestuur van de Pro League unaniem om het huidige seizoen stop te zetten. Maar anderhalve maand later is er nog altijd geen akkoord over de manier om dat te doen. De raad van bestuur bekeek gisteravon­d of er een meerderhei­d van 80 procent kon worden bereikt over een voorstel van de werkgroep, maar ging even voor 22.00u uit elkaar. Vandaag wordt de achterban opnieuw geraadplee­gd. Er wordt intensief en bilateraal onderhande­ld tot 16.00u, wanneer de videoconfe­rentie met 23 profclubs begint.

Een werkgroep had eerder op de dag een voorstel op tafel gelegd: Beerschot en OHL worden samen met WaaslandBe­veren toegelaten tot een 1A met achttien clubs en er zouden dan toch playoffs worden gespeeld, zij het in afgeslankt­e vorm. De eerste vier van de reguliere competitie spelen voor de titel en drie Europese plaatsen. De nummers vijf tot acht strijden om het vierde Europese ticket. Een vijfde ticket gaat naar de bekerwinna­ar.

In 1B was het de bedoeling zes profteams (Westerlo, Union, Lommel, Deinze, Seraing en RWDM) te laten samensmelt­en met zes beloftente­ams. Lierse K, dat nochtans een proflicent­ie heeft, zou uit de boot vallen. Na een competitie met 22 speeldagen spelen de eerste zes dan om promotie naar 1A. Maar: alleen de profteams kunnen stijgen, wat dan weer vragen oproept over de waarde van de reguliere competitie.

Nederlands scenario

Gisteravon­d bleek dat het water toch nog te diep was voor verschille­nde clubs. Als er vandaag geen viervijfde­meerderhei­d kan worden gevonden over een nieuwe formule, dreigt er bij gewone meerderhei­d te worden gestemd over de annulering van het seizoen. In dat scenario zou Club Brugge geen kampioen zijn, zou WaaslandBe­veren niet zakken en zouden OHL en Beerschot in 1B blijven. Een gelijkaard­ige situatie speelde in Nederland en gaf aanleiding tot juridische procedures. Omdat een Nederlands­e rechter de KNVB gisteren in het gelijk stelde, zou dat sommige clubleider­s wel eens kunnen inspireren om alles bij het oude te laten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium