Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helemaal hoe het niet moet

- Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Hoe kan er in tijden waarin ons leven volkomen beheerst wordt door een kwaadaardi­g virus, zo’n heftige discussie ontstaan over iemand die bewust het risico heeft genomen om een ander gevaarlijk virus te importeren? Voor het gerechtsge­bouw van Antwerpen werd gisteren – in volle coronacris­is – een heuse betoging gehouden, kreeg een verdachte van een zware overtredin­g een daverend applaus en stond een advocaat te pleiten die door een Vlaams minister met Vlaams belastingg­eld wordt betaald om het op te nemen tegen een agentschap van de federale overheid. Onwaarschi­jnlijker kan het verhaal van Selena Ali en haar kat Lee niet worden.

Selena Ali moest begin april plots vertrekken uit Peru. Noch het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) noch de ambassade gaven haar toestemmin­g om haar kat mee naar België te nemen. In Peru sterven nog altijd mensen aan hondsdolhe­id, een dodelijke ziekte die in ons land gelukkig – en met heel veel moeite – is uitgeroeid. Het invoeren van dieren uit risicoland­en kan alleen onder strikte voorwaarde­n, waaraan Lee niet voldeed. Toch stapte Selena doodleuk met Lee op het vliegtuig naar België.

Het FAVV is consequent: Lee is een risico voor de volksgezon­dheid en kan niet blijven leven. Maar een schattige, op het eerste gezicht gezonde poes doden, dat wekt emoties op. Een petitie om Lee in leven te houden had binnen de kortste keren tienduizen­den handtekeni­ngen, de dierenrech­tenorganis­aties kwamen in actie en ook onze minister van Dierenwelz­ijn trok ten strijde. Selena werd ineens een heldin die een arme kat van de dood probeerde te redden.

Het FAVV reageerde niet echt verstandig op die emoties. In plaats van enig begrip te tonen en omstandig zijn standpunt toe te lichten, kwam het agentschap met een loodzware dagvaardin­g op de proppen. Toen was het hek helemaal van de dam. De dierenlief­hebbers waren geschokt en het FAVV liet elke kans voorbijgaa­n om (minstens een tijdelijk) compromis te sluiten. Zowel het parket als de rechtbank boden een uitweg, maar het FAVV wilde absoluut een voorbeeld stellen. Pas na de zitting kwam het agentschap trouwens met een verduideli­jkend persberich­t. Dat had er moeten komen zo gauw het eerste bericht over Lee in de pers verscheen. Gevolg van dit alles is dat de zaak nu minstens nog twee weken blijft aanslepen. Dat kan onmogelijk goed zijn voor de volksgezon­dheid, want niemand behalve Selena weet waar Lee zich bevindt. Elke beslissing die nog volgt, zal alleen maar voor meer controvers­e zorgen. En intussen heeft het hele verhaal ons een bom duiten gekost: politie om de betoging in goede banen te leiden, een rechtszaak in kort geding en een dure advocaat van Weyts. En dat allemaal tijdens een nooit geziene gezondheid­scrisis die ons miljoenen aan het kosten is.

De zaak-Lee toont vooral hoe je níét moet omgaan met dierenwelz­ijn en volksgezon­dheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium