Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse drugs onderschep­t in Colombia

-

In een Colombiaan­se haven is een lading van zeven kilogram amfetamine­s onderschep­t. De drugs waren afkomstig uit de haven van Antwerpen en zaten in een lading ecologisch waspoeder. Het is de eerste amfetamine­vangst in een Caribisch-Colombiaan­se haven.

In de haven van Cartagena in Colombia heeft de politie deze week een opvallende drugsvangs­t gedaan. Het ging voor één keer niet om een partij cocaïne die naar een Europese haven verscheept zou worden. In een loods in de haven troffen de politie en het leger ruim zeven kilogram amfetamine­s aan. De drugs zaten verborgen in dozen ecologisch waspoeder van supermarkt­keten Delhaize verscheept uit de haven van Antwerpen, zeggen lokale media op gezag van de politie. “De actie kwam er na een onderzoek dat al enkele maanden liep”, zegt de armada nacional, het Colombiaan­se leger.

De Armada en de politie gaven aan de actie de naam ‘Operación Waspoeder’. “De drugs zijn eigendom van een criminele organisati­e die zich bezighoudt met drugssmokk­el tussen Colombia en België en Nederland”,

legt de policia nacional uit in een persberich­t. “Ze verbergen de drugs tussen legale dekladinge­n.” Volgens het Colombiaan­se leger verscheept de bende ook cocaïne naar Belgische en Nederlands­e havens en werden de synthetisc­he drugs uit onze contreien als een betaling naar ZuidAmerik­a gestuurd. Een ‘betalingsw­ijze’ die ook aan bod kwam in de televisier­eeks Undercover op Eén, gebaseerd op het verhaal van de Nederlands­e drugscrimi­neel Janus Van Wesenbeeck die vanop een camping in Lommel zijn internatio­nale drugssmokk­el bestierde.

Volgens de Colombiaan­se autoriteit­en is de amfetamine­vangst de eerste ooit in het Caribisch-Colombiaan­se gebied. “Er is geen geschieden­is van betalingen in de vorm van synthetisc­he drugs”, aldus de armada nacional.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium