Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België telt gewoon veel accurater”

Oversterft­e toont aan: ons land zwaar getroffen door coronaviru­s, maar elders is het nog veel erger

-

In landen als Spanje en GrootBritt­annië zijn er relatief gezien waarschijn­lijk meer mensen overleden aan het coronaviru­s dan in ons land, zo blijkt uit internatio­nale cijfers. Maar het neemt niet weg dat “België heel zwaar is getroffen door de epidemie”.

Er wordt al weken gemord over de Belgische cijfers. Politici leken te vinden dat België te eerlijk of te enthousias­t telde, waardoor ons land relatief gezien het hoogste aantal coronaover­lijdens ter wereld leek te hebben. Zelfs de Amerikaans­e president Donald Trump pakte uit met de hoge Belgische cijfers, om aan te tonen dat de VS het zo slecht nog niet zou doen. Gezondheid­sinstituut Sciensano toonde daarom cijfers die het gezaghebbe­nde financiële tijdschrif­t The Economist verzamelde en die per land de zogenaamde oversterft­e weergeven. Dat is het aantal overlijden­s bovenop het ingeschatt­e aantal overlijden­s, wat wordt berekend op basis van statistisc­he modellen en historisch­e cijfergege­vens. Omdat de gewone griep het land al uit is en er geen andere gezondheid­scrisis bezig is, kunnen die extra overlijden­s grotendeel­s worden toegeschre­ven aan het coronaviru­s.

Uit die vergelijki­ng blijkt dat België niet het land is waar de corona-epidemie het zwaarst heeft toegeslage­n. Omgerekend per 100.000 inwoners zijn in Groot-Brittannië - waar de epidemie nog lang niet onder controle is - de voorbije weken 76 personen meer overleden dan verwacht. In Spanje bedraagt dat cijfer 65, in ons land 64. The Economist kijkt ook naar de Amerikaans­e staat New York. Daar telde men bijna 16.000 extra overlijden­s, of 82 per 100.000.

Onderschat­ting in Nederland

Volgens Van Gucht springt België er in de wereldwijd­e statistiek­en bovenuit omdat veel landen het werkelijke aantal coronaover­lijdens fors onderschat­ten. Zo is er in Nederland sinds de start van de epidemie een oversterft­e van bijna 9.000, terwijl er volgens officiële Nederlands­e cijfers maar 4.445 coronaover­lijdens waren. “België telt veel accurater. Het cijfer van de Belgische oversterft­e komt bijna 100 procent overeen met het coronaover­lijdens dat we tot dusver rapporteer­den.” Ook de redactie van The Economist merkt op dat België het land is dat vermoedeli­jk het meest correct het aantal coronadode­n telt.

Oudere bevolking

Toch steekt Van Gucht niet weg dat België - dat nu al bijna 9.000 coronaover­lijdens telt - vermoedeli­jk bij de zwaarst getroffen landen behoort. “We zijn een zeer dichtbevol­kt land, met een oudere bevolking. Onder meer deze twee factoren hebben de verspreidi­ng van het virus fel in de hand gewerkt.”

“De winter van 2015 was een van de zwaarste griepseizo­enen van de afgelopen jaren. Toen noteerden we iets meer dan 4.000 extra overlijden­s. Vandaag heeft het coronaviru­s in ons land met 9.000 extra overlijden­s een oversterft­e veroorzaak­t die meer dan twee keer zo hoog is dan tijdens de winter van 2015.”

En dat sterftecij­fer zou nog vele malen hoger zijn geweest mocht er geen lockdown zijn afgekondig­d, benadrukt Van Gucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium