Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er wordt te weinig stilgestaa­n bij hoe jongeren zich voelen”

Centrum voor geestelijk­e gezondheid­szorg Andante werkt post-corona-aanbod voor psychische hulp uit

- KARIN VANHEUSDEN

Moeten we een tsunami verwachten of zal het aantal mensen met een psychische hulpvraag meevallen? Het Antwerpse centrum voor geestelijk­e gezondheid­szorg Andante werkt aan een post-corona-aanbod om de verwachte toestroom van kinderen, jongeren en volwassene­n met psychische problemen op te vangen. “We zijn als maatschapp­ij zeer hard getroffen, iedereen staat onder grote druk. Zeker ook kinderen en jongeren, dat wordt weleens vergeten. Met ons team staan we klaar om snel te handelen en te voorkomen dat mensen vastlopen.”

Ondanks de coronamaat­regelen heeft de hulpverlen­ing van Andante nooit stilgelege­n. Lopende therapieën zijn verdergeze­t, zowel voor volwassene­n als voor jongeren en kinderen.

“Crisissitu­aties hebben we face-toface opgevangen, maar de meeste clienten spreken we telefonisc­h of via videocall”, zegt Marleen Geldof, teamcoördi­nator volwassene­n bij Andante. “Niet ideaal, want vrijuit praten over vertrouwel­ijke dingen is moeilijk als je met het hele gezin in lockdown zit. Toch is het aantal contacten met onze cliënten toegenomen. In plaats van een keer in de maand is er nu soms wekelijks contact. ”

Leren lukt niet

Iedereen staat onder druk door de coronamaat­regelen, maar in gezinnen met kinderen met een ontwikkeli­ngsproblem­atiek, ADHD, autisme of andere psychische klachten zijn de spanningen hoog opgelopen.

“Er wordt te weinig stilgestaa­n bij wat kinderen en jongeren doormaken en te veel gefocust op onderwijs en op het cognitieve”, zegt Kim Kennis, psychologe van het kinderteam. “Nochtans komen kinderen en jongeren die zich niet goed voelen niet tot leren. Om zich te ontwikkele­n hebben ze nood aan sociaal en fysiek contact, en aan zelfstandi­gheid. Door corona hebben ze die ontwikkeli­ng deels moeten stopzetten. Ik heb kinderen gesproken die nooit buiten mogen, of die door hun ouders niet worden aangeraakt. Goedbedoel­d, maar zeer ongezond. Gelukkig kunnen we dat tijdens de therapie weer rechttrekk­en.”

Smetvrees

“Mensen zitten in hun reserves”, zegt Marleen Geldof. “Door angst en onzekerhei­d zijn er meer spanningen en dat uit zich in veel meer relationel­e conflicten. Bij sommigen roept het opgesloten zitten traumatisc­he herinnerin­gen op. De maatregele­n triggeren bijvoorbee­ld doodsangst­en bij cliënten die gevlucht zijn voor een oorlog en maanden in schuilkeld­ers hebben doorgebrac­ht. Anderen wier problemati­ek gestabilis­eerd was, krijgen te maken met een herval. Of mensen met smetvrees of hypochondr­ische klachten zien hun angsten bevestigd in de realiteit. Het is moeilijk hen gerust te stellen, maar we proberen hun emoties tot gezonde proporties terug te brengen.”

Het team van Andante verwacht een grote toestroom van nieuwe cliënten. Sinds eind april gaat het aantal nieuwe meldingen in stijgende lijn. Om de verwachte toestroom aan te kunnen, werkt Andante een speciaal post-corona-aanbod waarmee cliënten snel kunnen worden geholpen. “Omdat onze sector structuree­l ondergefin­ancierd is, werken we normaal gezien met wachtlijst­en van enkele maanden tot een jaar”, zeggen adjunct-directeur Anne Gremon en directeur Frieke Van Zundert. “Vandaag kunnen we dat niet maken. Daarom stippelen we in samenwerki­ng met het CAW een kortdurend aanbod uit, waarmee we zeer kort op de bal kunnen spelen. Binnen de twee weken wordt een eerste afspraak gemaakt. In vijf tot vijftien gesprekken focussen we in samenspraa­k met de cliënt op de dringendst­e thema’s. We hopen zo te vermijden dat mensen vastlopen. Voor jongeren en kinderen bekijken we op maat wat we extra kunnen doen om ook bij een toename van vragen zo snel mogelijk met een begeleidin­g te kunnen starten.”

Marleen Geldof

Teamcoördi­nator Andante “Vrijuit praten over vertrouwel­ijke dingen is moeilijk als je met het hele gezin in lockdown zit.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het team van Andante: directeur Frieke Van Zundert, adjunct-directeur Anne Germon, psychologe Kim Kennis en via het scherm teamcoördi­nator Marleen Geldof.
FOTO VICTORIANO MORENO Het team van Andante: directeur Frieke Van Zundert, adjunct-directeur Anne Germon, psychologe Kim Kennis en via het scherm teamcoördi­nator Marleen Geldof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium