Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het valt op dat veel klanten een mondmasker dragen”

Zeven marktkrame­rs van de partij op allereerst­e markt na lockdown in Antwerpen

- ERIK VANDEWALLE

De openbare markt in Zandvliet was de eerste die op Antwerps grondgebie­d opnieuw kon starten. Meteen een primeur voor het polderdist­rict. Zowel marktkrame­rs als bezoekers waren opgetogen.

“Je kan deze eerste marktdag op Antwerps grondgebie­d een beetje beschouwen als een testcase, net zoals dat gebeurt met de heropening van de scholen. Het district drong al langer aan om de vrijdagse markt in Zandvliet te heropenen. Op de Botermarkt is er plaats genoeg om de kramen op een veilige manier uit elkaar te zetten en het aanbod aan verse voedingswi­nkels in Zandvliet is heel beperkt. Vrijdagmor­gen waren we al vroeg aanwezig om mee de opstelling te bekijken”, zegt districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA).

De markt op de Botermarkt kent al jaren lang een trouw publiek. Op deze eerste marktdag na de lockdown zakten zeven voedingskr­amen af naar het centrum van Zandvliet. Slechts de helft van de Botermarkt werd gebruikt en er was meer dan plek genoeg om alle coronarege­ls te respectere­n. Meteen een proef voor de marktkrame­rs om te zien of de genomen maatregele­n het deden.

Verkleind assortimen­t

Het groente- en fruitkraam van Guy Simons trad aan met een verkleind assortimen­t. “Pas volgende week dinsdag doe ik opnieuw een markt. Tot die tijd kan je verse producten niet bewaren, vandaar het beperkte aanbod.” De man zelf droeg een gezichtssc­herm en aan de kassa zorgde een plexischer­m voor de beveiligin­g van klant en marktkrame­r. Ook alle andere kramen hanteerden vergelijkb­are beschermin­gsmaatrege­len. “Het valt wel op dat veel klanten winkelen met een mondmasker. De Zandvliets­e markt heeft een iets ouder vast publiek en dat is nu duidelijk te merken.

De schrik zit er bij velen goed in”, meent Guy Simons.

Aan het viskraam wacht de 89-jarige madame Bizzi op veilige afstand haar beurt af. “Natuurlijk ben ik blij dat ik

opnieuw naar de markt kan. Maar heel deze periode vind ik verschrikk­elijk”, geeft ze mee. Wat verder doet Elleke Van Nylen met haar mama en de kinderen Vic (5) en Toine (1) inkopen aan het snoepkraam. “Tijdens de lockdown leverde de marktkrame­r wekelijks aan huis. Maar in het echt naar de markt gaan, smaakt beter!”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Guy Simons heeft een beperkt aanbod groenten en fruit meegenomen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Guy Simons heeft een beperkt aanbod groenten en fruit meegenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium