Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie zal met twee jaar vertraging verhuizen naar nieuw hoofdcommi­ssariaat aan Post X

-

Projectont­wikkelaar Iret en aannemer Besix hebben een akkoord bereikt over het mastergebo­uw van de Antwerpse politie naast het station van Berchem. De werken zouden in oktober weer beginnen. De eerste agenten trekken twee jaar later dan gepland in het nieuwe gebouw.

De werf van het nieuwe politiegeb­ouw op Post X ligt al een jaar stil. Tijdens de werken was er een conflict ontstaan tussen de projectont­wikkelaar en de aannemer. Beiden bereikten nu een akkoord, waardoor de werken in oktober worden hervat.

“We roepen geen hoera, en betreuren nog steeds dat dit project twee jaar vertraging heeft opgelopen door omstandigh­eden waar de stad niets aan kan doen”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “We hopen dat deze bladzijde kan worden omgeslagen en dat iedereen werkt aan de realisatie van het nieuwe politiegeb­ouw. Deze infrastruc­tuur is nodig om meer politiemen­sen op straat en minder achter bureaus te hebben.”

Het stadsbestu­ur maakt duidelijk dat het conflict de belastingb­etaler geen geld mag kosten. Het schepencol­lege legde vrijdag enkele garanties vast. “We hebben strikte doelen vastgelegd voor de oplevering en de betaling, met stevige boetes als die niet zouden worden gehaald worden.”

Dit betekent dat de politie langer in haar huidige hoofdkanto­or op de Oudaan zal blijven, maar dit zou geen extra kosten meebrengen. De kostprijs voor het mastergebo­uw verandert ook niet. Die zou over een periode van dertig jaar oplopen tot 300 miljoen euro. Het is het duurste bouwprojec­t dat de stad Antwerpen zelf financiert. Voor deze prijs krijgt de Antwerpse politie een complex met zo’n 14.000 vierkante meter kantoorrui­mte, vierhonder­d parkeerpla­atsen, vijfhonder­d fietsensta­llingen en 2.200 werkposten. Er komt een sporthal die voor specifieke trainingen zal worden gebruikt. Ook komen er een schietstan­d en een cellencomp­lex.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De werken aan het nieuwe mastergebo­uw van de politie liggen al een jaar stil. In oktober worden de werken hervat.
FOTO JAN VAN DER PERRE De werken aan het nieuwe mastergebo­uw van de politie liggen al een jaar stil. In oktober worden de werken hervat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium