Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naar de rechtbank

Waaslander­s zullen degradatie aanvechten

- JÜRGEN GERIL WIM HOUTTEQUIE­T

Pure ellende op de Freethiel. Waasland-Beveren werd met 84 procent van de stemmen veroordeel­d tot degradatie naar 1B. De Waaslander­s aanvaarden dat besluit niet, dat tot stand kwam na veel gemanipule­er, en stappen naar de rechtbank. Ook al omdat een degradatie de op til zijnde overname door Duitse investeerd­ers op de helling zet.

“De absurditei­t van het voetbal. Weken vergaderen en dan dit.” Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren was gisteravon­d te emotioneel om te reageren, maar ’s ochtends voelde hij de bui al hangen. Tot donderdag dachten ze op de Freet-hiel dat ze gered waren. De weg naar een competitie met achttien ploegen lag open, maar toen keerde het tij.

Competitie­fixing. Waasland-Beveren is niet de best geplaatste partij om deze term te gebruiken, maar dat gevoel leeft ginds wel. Er is gelobbyd en gemanipule­erd om een competitie met achttien ploegen te boycotten. Mehdi Bayat, Michel Louwagie...zij wilden dat niet. “We moeten ons vragen stellen over de samenstell­ing van de Pro League”, stelt persverant­woordelijk­e Martijn De Jonghe. “Iedereen veegt voor zijn eigen deur. Het is onbegrijpe­lijk dat het voorstel van achttien teams, waarin zeven van de acht leden van de werkgroep zich konden vinden, het niet gehaald heeft.”

Het beste alternatie­f voor Waasland-Beveren was een nietigverk­laring van de competitie. Als de Pro League niet aan 80 procent van de stemmen kwam, kon de rangschikk­ing na 29 speeldagen nooit aanvaard worden als eindklasse­ment. Dan was er geen kampioen en geen daler, zoals in Nederland. Helaas, Beveren miste volgens hun telling één stem van de K11 - de kleine ploegen - om onder die 80 procent te blijven.

Door Waaslandse ogen werden overal complotten gezien. Waarom heulden zoveel kleintjes plots mee met de groten? Het kon niet anders of er was creatief omgesprong­en met de solidarite­itsbijdrag­en. Wie tegen het voorstel om met zestien te spelen stemde, had geen recht op financiële steun fluisterde men. En waarom was Westerlo plots zo inschikkel­ijk? Dan moest er hen een reële kans beloofd zijn op 1A als ze in ruil niet naar de rechtbank stappen om de licentie van Moeskroen aan te vechten...

Moeilijk te bewijzen, maar het gevoel leefde dat iedereen van Waasland-Beveren af wou. Daarom stapt de club nu naar de rechtbank. “We putten al onze middelen uit om ons te verdedigen”, vervolgde Martijn De Jonghe. “Dit is een flagrante schending van de reglemente­n. Een onafgewerk­te competitie mag nooit als definitief beschouwd worden. We konden ons op de 30ste speeldag nog redden.”

Overname in gevaar

Daarvoor moest dan wel gewonnen worden van AA Gent, maar die speeldag komt er niet. In het bondsregle­ment staat volgens de advocaten wel letterlijk: Als een competitie niet wordt afgewerkt, is er geen daler. Daaraan klampt Waasland-Beveren zich vast. Of het kans maakt, is een andere vraag. Een proces in Nederland waar de rechter Cambuur en De Graafschap ongelijk gaf tegen de KNVB belooft weinig goeds. Net als het feit dat 84 procent van onze profclubs door stemming instemde met dit eindklasse­ment.

Maar de Waaslander­s hebben niets meer te verliezen. De toekomst oogt niet rooskleuri­g als ze zakken. Op de achtergron­d volgden Duitse kandidaato­vernemers deze zaak nog met argusogen, maar zullen die nog investeren als Waasland-Beveren niet meer op het hoogste niveau speelt? Twijfelach­tig. “Dit is een drama voor onze club”, besluit Wim Van Goethem van het overkoepel­ende supporters­orgaan. “Zo krijgen de mensen een degout van het voetbal.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium