Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Richt zomerschol­en op om leerachter­stand weg te werken”

Vlaams parlements­lid Sihame El Kouakibi (Open Vld) roept op:

- JAN STASSIJNS

Vlaams parlements­lid Sihame El Kouakibi (Open Vld) heeft een blauwdruk klaar om lokale besturen te ondersteun­en in de organisati­e van zomerschol­en. “De leerachter­stand bij kinderen en jongeren moet worden weggewerkt”, zegt ze.

De Vlaamse regering lanceert een open oproep naar scholen, lokale besturen en andere initiatief­nemers om zomerschol­en te organisere­n. Ze maakt daar 11 miljoen euro voor vrij. In zo’n zomerschoo­l wordt minstens tien dagen in juli of augustus een leertrajec­t op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur. Deelnemen is vrijwillig en gratis, want de Vlaamse regering voorziet een vergoeding van 25 euro per dag per leerling. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaan hiermee in op een voorstel van Vlaams parlements­lid Sihame El

Kouakibi (Open Vld). “Nu is het een kwestie van alle partners rond de tafel te krijgen”, zegt ze. “De expertise is er. Laat ons dit snel uitwerken om de kansencris­is die de coronacris­is ook is, aan te pakken. Als lokale besturen de regierol hier niet opnemen, vrees ik dat we chaos gaan krijgen.”

Blauwdruk

El Kouakibi maakte, bij wijze van voorbeeld, een blauwdruk van hoe de organisati­e in de stad Antwerpen in zijn werk kan gaan. “Er moet een toegankeli­jk aanbod zijn voor alle jongeren die er nood aan hebben”, zegt het Vlaams parlements­lid. “Dat betekent geen losse projecten naast elkaar, maar een geïntegree­rde aanpak. Ik pleit voor zomerschol­en die vier weken lang vier halve dagen open zijn. Zo kunnen jongeren voor en na ook echt vakantie hebben. Het is vrijwillig, dus we moeten hen ook motiveren, door het ruimer dan enkel de schoolse context te zien. Ik denk aan cultuur- en sportactiv­iteiten, bedrijfsbe­zoeken,... En ook leerkracht­en moeten ondersteun­ing krijgen om les te geven in de zomerschol­en.”

Ze haalt ook enkele organisati­es aan die een meerwaarde kunnen bieden. “Als het stadsbestu­ur samenwerkt met Teach for Belgium, kunnen we leerkracht­en extra ondersteun­en”, zegt ze. “PEP vzw weet kwetsbare jongeren te bereiken en kan hen leiden naar zomerschol­en.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium