Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie een knuffel wil, kan bij Free terecht”

De Horizon verzacht verplichte afstandeli­jkheid met hond

-

GBS De Horizon uit Westmalle had dit jaar het beste doorlichti­ngsrapport van de basisschol­en in onze provincie, en dat was er ook aan te zien bij de heropening op vrijdag. De school schakelde zelfs een knuffelhon­d in om de opgelegde afstandeli­jkheid te verzachten.

Directrice Ellen De Roo is trots op alle inspanning­en die het team geleverd heeft. “En niet alleen het leerkracht­enteam, maar ook bijvoorbee­ld de poetsdiens­t die vier keer per dag langskomt”, zegt de directrice. Vrijdag verwelkomd­e De Horizon de kinderen uit het eerste en het tweede leerjaar, elk in hun gescheiden bubbel. En vanaf maandag komt het zesde leerjaar verdeeld in twee groepen. “Het was goed om met onze kleinste klasgroepe­n te starten”, zegt De Roo. “Slechts twee kindjes zijn niet gekomen.”

De meeste kindjes waren blij, maar sommigen waren zo onder de indruk dat ze toch een traantje lieten. “Omdat onze vaste klashond Billie uit het vierde leerjaar er niet is, heb ik mijn border collie Free meegebrach­t”, gaat De Roo verder. “De kinderen mochten hun juf of vriendjes niet aanraken, maar ze mochten wel de hond knuffelen. Je zag dat ze daar echt deugd aan beleefden. Al die lijnen en pijlen op de grond, ieder aan een apart bankje op 2,20 meter van elkaar, eten in de klas en niet in de refter, de juf met mondmasker of spatscherm: als de kinderen even onzeker werden en nood hadden aan een knuffel, konden ze bij Free terecht.”

Pictogramm­en

GBS De Horizon is een school van 170 leerlingen waar zeventien verschille­nde talen worden gesproken. Om de anderstali­ge ouders mee in het bad te trekken, wordt alles ook met pictogramm­en uitgelegd op papier. “Voor de kinderen is het wel raar dat ze gescheiden moeten blijven van de kinderen in de opvang, terwijl sommigen van hen de voorbije dagen daar zelf zaten of hun broer of zus er zit”, zegt directrice De Roo nog. Zij is al helemaal ingesteld op de nieuwe realiteit, want ze opent behendig met haar elleboog de klink naar de refter, waar de opvang gebeurt.

 ?? FOTO KMA ?? Nina (7) geeft Free de border collie een knuffel.
FOTO KMA Nina (7) geeft Free de border collie een knuffel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium