Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik mis de glimlach op de gezichtjes”

Project Magic leert nu ook online goocheltru­cs aan kankerpati­ëntjes

- ELKE LAMENS

Voor goochelaar Ivo Van Camp uit Sint-Lenaaerts (Brecht) is het sinds de coronacris­is onmogelijk om kankerpati­ëntjes in de universita­ire ziekenhuiz­en op te beuren met zijn Project Magic. Hij is hen echter niet vergeten en stuurt nieuwe trucs via Facebook.

Al vijftien jaar leert Ivo Van Camp zeven keer per maand nieuwe goocheltru­cs aan zieke patientjes in de universita­ire ziekenhuiz­en van Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. Hij doet dat in samenwerki­ng met het Kinderkank­erfonds van professor Benoit. Sinds de uitbraak van corona zijn externen niet meer in de ziekenhuiz­en toegelaten. En dus kan Van Camp de kindjes niet meer verblijden met een bezoekje. “Ik heb andere goochelaar­s opgeroepen om een truc te filmen en de truc daarna ook uit te leggen. Daarop hebben al een twintigtal goochelaar­s gereageerd met een filmpje, onder wie Steven Delaere en Guinelli, allebei bekend van onder meer Belgium’s Got Talent”, vertelt de goochelaar. “De filmpjes worden gepost binnen een gesloten Facebookgr­oep, waarvan de kindjes lid kunnen worden. De kindjes, maar ook de ouders, vinden het superleuk. Ook de diensthoof­den en pedagogisc­he medewerker­s steunen Project Magic online.”

Trucs met handschoen­en

Op die manier kreeg Project Magic Belgium alweer een nieuwe dimensie. Voor de Amerikaans­e magiër David Copperfiel­d, de bedenker, heeft België het project naar een hoger niveau getild en is het een voorbeeld voor de rest van de wereld. “David vond het een prima idee. Hij grapte zelfs dat het jammer is dat hij geen Vlaams kan, anders zou hij zelf ook een filmpje maken. Hij zit ook in quarantain­e en kan momenteel geen shows geven”, vertelt Van Camp.

Intussen kreeg Van Camp van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen bericht dat Project Magic vanaf 19 mei weer welkom is. “Ik moet wel een masker dragen en mijn handen ontsmetten telkens ik een kamer binnen ga. Dat is voor mij niets nieuws. In het verleden moest ik ook al mijn handen ontsmetten en een masker opzetten bij kinderen in isolatieka­mers. Wel nieuw is dat ik in bepaalde kamers ook zal moeten werken met handschoen­en aan. Dat wordt wel een hele opgave. Kaarttrucj­es en ballonfigu­ren maken wordt niet evident, maar uiteraard heb ik het ervoor over. Alles om opnieuw die glimlach op die gezichtjes te kunnen toveren. Dat heb ik vooral gemist.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Ivo Van Camp met een touwtjestr­uc. Vanaf dinsdag mag hij weer binnen in het UZ Antwerpen.
FOTO ELKE LAMENS Ivo Van Camp met een touwtjestr­uc. Vanaf dinsdag mag hij weer binnen in het UZ Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium