Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coen-broers schrijven nieuwe versie van ‘Scarface’

-

Een reboot van de jaren tachtig-klassieker Scarface staat al een aantal jaren in de steigers. Het project kende al verschille­nde regisseurs en scenariste­n, maar nu is de kogel door de kerk. Luca Guadagnino, regisseur van Call Me By Your Name, kruipt achter de camera. De broers Joel en Ethan Coen verzorgen het scenario.

Wie de zin ‘Say hello to my little friend!’ hoort, denkt daar automatisc­h het gezicht van Al Pacino bij. Zijn vertolking van Tony Montana, een Cubaanse immigrant die zich opwerkt in de onderwerel­d van Miami, is iconisch. Zijn opvolger komt voor een zware taak te staan. Een reboot van Scarface lijkt heiligsche­nnis, maar de versie met Pacino was zelf al een remake. De oorspronke­lijke Scarface dateert uit 1932. Het verhaal speelde zich toen niet af in Miami, maar in Chicago. Tony Montana heette toen Antonio Camonte. Geen Cubaanse immigrant, maar een Italiaanse. De versie van regisseur Brian De Palma werd in 1983 aanvankeli­jk niet warm onthaald door critici en publiek. Pas later groeide Scarface uit tot een cultfilm.

Al jaren is er sprake van een reboot. Geen letterlijk­e kopie, maar een nieuwe versie van het verhaal. De kans dat de naam Tony Montana in de film valt, is dan ook klein. Na Chicago en Miami zal deze derde versie zich afspelen in Los Angeles.

De broers Joel en Ethan Coen schrijven het scenario. Het misdaadgen­re heeft voor hen amper nog geheimen. In het verleden regisseerd­en ze films als Miller’s Crossing, Fargo en No Country for Old Men. Voor die laatste twee ontvingen ze meerdere Oscars. Ook regisseur Luca Guadagnino heeft een gouden beeldje op zijn schouw staan. Hij won in 2017 beste regie voor Call Me By Your Name. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

 ?? FOTO RR ?? De opvolger van Al Pacino komt voor een zware taak te staan.
FOTO RR De opvolger van Al Pacino komt voor een zware taak te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium