Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baasje Selena als heldin onthaald in rechtbank, zaak 2 weken uitgesteld

Zaak rond Peruviaans­e kitten zorgt voor beroering in rechtbank

- JORIS VAN DER AA

De saga rond de Peruviaans­e straatkat Lee is voorlopig nog niet ten einde. Het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV) dagvaardde de Stabroekse Selena Ali om haar te dwingen haar meegesmokk­elde kat af te staan voor euthanasie, maar de rechter stelt de behandelin­g van de zaak met twee weken uit.

Voor wie nog niet mee was met de zaak: de Stabroekse Selena Ali (23) studeert toegepaste psychologi­e en voor haar studie liep ze stage in de Peruviaans­e stad Cusco. Als gevolg van de coronacris­is zat ze wekenlang in lockdown, met haar kitten Lee. De overheid besliste om alle landgenote­n uit Peru te repatriëre­n. Het katje Lee mocht niet mee naar België, omdat Peru een risicoland is wat betreft rabiës of hondsdolhe­id, een voor mens en dier dodelijk virus. Lee had weliswaar een vaccinatie gekregen tegen rabiës, maar omdat niet aan de wachttijd van drie maanden was voldaan, mocht Lee niet mee naar België. Selena Ali vroeg aan het FAVV een uitzonderi­ng, maar het FAVV achtte het risico op een rabiësbesm­etting te groot en weigerde die uitzonderi­ng.

Selena Ali nam Lee toch mee in het vliegtuig en smokkelde haar het land in.

Te groot risico

Het FAVV meent dat Lee een te groot risico vormt voor mens én dier en liet Selena Ali weten dat ze haar kat tegen 11 mei moet afstaan voor euthanasie. De vrouw weigerde en bracht haar dier naar een onbekende plaats, waar het volgens Selena in “quarantain­e” verblijft. Het FAVV voerde zelfs een huiszoekin­g uit in de ouderlijke woning van Selena, maar bij die zoeking werd de kat niet aangetroff­en. Selena probeerde het bevel tot inbeslagna­me van de kat ongedaan te maken via de Raad van State, maar die stelde het FAVV in het gelijk.

Omdat Selena blijft weigeren om haar kat af te staan, besloot het FAVV om haar te dagvaarden voor de burgerlijk­e rechtbank. De raadsliede­n van het FAVV vroegen de rechtbank om een dwangsom van 5.000 euro op te leggen voor elk uur dat Selena haar kat verborgen zou houden. Die dagvaardin­g werd donderdagm­iddag om 17.05u aan de moeder van Selena betekend. ‘s Anderendaa­gs

om 11u stond Selena al voor de rechter. De Stabroekse krijgt wel de steun van de gemeente Stabroek, de Vlaamse regering en dierenrech­tenorganis­atie GAIA, die vrijwillig tussenkome­n in de zaak. Ze menen dat kater Lee helemaal niet geëuthanas­eerd dient te worden en bieden een quarantain­eplaats aan. Minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) meent zelfs dat het doden van de kater een inbreuk op de dierenwelz­ijnswet zou inhouden.

De zaak van de kattensmok­kelaarster uit Stabroek zorgt voor heel wat beroering. Tienduizen­den mensen tekenden inmiddels de petitie om het leven van Lee te sparen. Dierenrech­tenactivis­ten van GAIA en Animal Rights manifestee­rden vrijdagmor­gen voor de rechtbank in Antwerpen, waar Selena als een soort voorvechts­ter van de dierenrech­ten werd onthaald.

Ook in de rechtszaal was er heel wat beroering, maar dan tussen de advocaten van het FAVV en meester Anthony Godfroid, de raadsman van Selena. Godfroid vond de handelwijz­e van zijn opponenten ongehoord. “Ik krijg nauwelijks twaalf uur om me tegen deze vordering te verweren. Ik ben hier de hele nacht mee bezig geweest. Kan het een beetje menselijk blijven?”

“Stop toch eens met jammeren”

Toen de advocaten van het FAVV hem onderbrake­n, haalde Godfroid hard uit naar zijn Brugse opponent: “U bent onbeschoft. U dient beleefd te zijn, confrater, ook hier in Antwerpen.” Advocaten FAVV: “Stopt u eens met jammeren.”

De advocaten van het FAVV benadrukte­n dat het belangrijk was om de zaak onmiddelli­jk te behandelen. “Iedereen heeft het steeds over het welzijn van die kat”, klonk het bij meester Rik Depla. “Maar daar gaat het niet om. Het FAVV is verantwoor­delijk voor de volksgezon­dheid en dat is een hoger goed waarvoor andere zaken soms moeten wijken. Daarom is het belangrijk dat de kat, die tegen alle regels in is meegebrach­t uit een risicoland, zo snel mogelijk overhandig­d wordt.”

De rechter had begrip voor het argument van de volksgezon­dheid, maar achtte de zaak toch nog niet rijp om te pleiten, omdat de tegenparti­jen geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het debat. De rechtbank stelde voor om een tijdelijke maatregel op te leggen, in afwachting van een grondig juridisch debat over de zaak. Of het geen idee was om de kat in quarantain­e te plaatsen, zodat de volksgezon­dheid gegarandee­rd was?

Meester Anthony Godfroid: “Wij streven naar een compromis en zijn met alles akkoord dat het leven van Lee kan sparen.” De advocaten van het FAVV: “We hebben geen mandaat om daarmee akkoord te gaan. Kan mijn confrater garanderen dat de kat vanmiddag door zijn cliënt wordt overhandig­d aan het asiel waar de quarantain­e dan zou plaatsvind­en?”

De advocaat van Selena: “Wij willen wel de garantie dat men dan toch niet met alle middelen zou binnenvall­en in dat asiel om de kat alsnog te doden.” Advocaat FAVV: “Wij zij geen cowboys, hé.”

En zo ging het nog even verder. Uiteindeli­jk kwamen de bekvechten­de advocaten tot een overeenste­mming en werd een datum vastgelegd waarop de zaak gepleit zal worden: 29 mei. “En de voorlopig maatregel?”, wilde de advocaat van het FAVV weten.

De rechter: “Die lijkt me niet meer nodig. En u zei zelf dat u geen mandaat had om met een voorlopig maatregel akkoord te gaan. En ik ga die ambtshalve niet opleggen.”

En zo bleef het FAVV uiteindeli­jk met lege handen achter. Selena Ali reageerde tevreden, maar realistisc­h. “We hebben tijd gewonnen om ons te verdedigen. Maar we hebben de oorlog niet gewonnen.”

Wat is hondsdolhe­id? Lees er alles over op p. 42

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE/RR ?? Selena Ali smokkelde Lee vanuit het Peruviaans­e Cusco naar Stabroek.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE/RR Selena Ali smokkelde Lee vanuit het Peruviaans­e Cusco naar Stabroek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium