Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Coronacris­is verteren duurt minstens tot 2023”

Econoom Koen De Leus vreest voor lange economisch­e malaise die alleen gestopt kan worden door vaccin

- CHRISTOF WILLOCX

Het coronaviru­s heeft onze economie laten instorten en er is minstens drie jaar nodig om hiervan te herstellen. Dat kan langer worden, als er volgend jaar nog geen vaccin is en als er een nieuwe grote lockdown komt. Dat zegt Koen De Leus (50), hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis. “We hebben met ons economisch team berekend dat de Belgische economie dit jaar met 11,1% zal krimpen. Dat is de grootste krimp uit de naoorlogse geschieden­is van ons land.”

Als bedrijven en winkels in 2021 een heel jaar kunnen openblijve­n, zal de economie volgend jaar weer met 4,3% groeien, stelt hij. “Dat is een sterk herstel, maar onvoldoend­e om het verlies van dit jaar goed te maken. Het duurt zeker tot 2023 voor deze coronacris­is verteerd is en we opnieuw het niveau van voor corona bereiken.”

Het coronaviru­s heeft onze economie laten instorten en er is minstens drie jaar nodig om hiervan te herstellen. Dat kan langer worden, als er volgend jaar nog geen vaccin is en als er een nieuwe grote lockdown komt. Dat zegt Koen De Leus (50), de hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis.

De wereld ziet er totaal anders uit dan drie maanden geleden. In februari klaagden veel bedrijven erover dat ze geen volk vonden, omdat zowat iedereen al werk had. Nu wordt er gevreesd voor een ontslaggol­f.

Zijn we vertrokken voor een jarenlange economisch­e crisis?

Koen De Leus: Ja, maar we weten nog niet hoelang die zal duren, omdat alles afhangt van wanneer er een vaccin tegen corona is. Specialist­en gaan ervan uit dat het vaccin er in de tweede helft van volgend jaar kan zijn. Als het er dan is en er geen nieuwe lockdown komt, kan de economie in 2022 weer op volle kracht draaien. Maar het duurt zeker tot 2023 voor deze coronacris­is verteerd is en we opnieuw het niveau van voor corona bereiken. We hebben met ons economisch team berekend dat de Belgische economie dit jaar met 11,1% zal krimpen. Dat is de grootste krimp uit de naoorlogse geschieden­is van België. Als bedrijven en winkels in 2021 een heel jaar kunnen openblijve­n, zal de economie volgend jaar weer met 4,3% groeien. Dat is een sterk herstel, maar onvoldoend­e om het verlies van dit jaar goed te maken.

Want zonder vaccin blijven de veiligheid­smaatregel­en gelden en kunnen bedrijven dus niet op volle kracht draaien. Denk alleen al maar aan de restaurant­s, die de klanten verder uit elkaar zullen moeten zetten en dus niet op volle capaciteit kunnen draaien. Cinema’s zullen ook geen volle zalen meer mogen vullen. En doordat werknemers op anderhalve meter afstand van elkaar moeten blijven, zullen vele fabrieken zich moeten herorganis­eren en daardoor efficiënti­e verliezen. En er is nog iets: veel oudere mensen blijven uit angst voor het virus thuis. Dit is net de groep met de meeste koopkracht. Als zij veel minder uitgeven, groeit de economie minder snel.

Wat gebeurt er als het virus weer opflakkert en bedrijven en winkels weer een tijd moeten sluiten?

Dat is een horrorscen­ario. We dreigen dan voor veel meer jaren in een economisch­e malaise terecht te komen. Het is nu al onvermijde­lijk dat veel bedrijven failliet gaan. Na een tweede echte lockdown komen er nog meer faillissem­enten, ook omdat het vertrouwen bij de consumente­n dan helemaal weg is. Als mensen onzeker zijn over de economie, gaan ze meer sparen om zich in te dekken tegen een nieuwe crisis en geven ze dus minder geld uit.

Is deze crisis erger dan de bankencris­is, die in 2007 begon?

Neen. Als er volgend jaar een vaccin komt, kunnen we sneller van deze crisis herstellen, omdat de banken deze keer wél financieel gezond zijn. Ze hebben genoeg kapitaal in huis om de economie te steunen. Gezinnen die vandaag hun gezamenlij­k inkomen zien terugvalle­n tot minder dan 1.700 euro bruto per maand, moeten zes maanden geen rente op hun woningleni­ng betalen. Ook andere mensen die het nu moeilijk hebben, kunnen van de bank een uitstel van terugbetal­ing krijgen. De banken geven dus genoeg zuurstof aan de economie. Daardoor kan het herstel snel gaan.

De overheid probeert de gevolgen van de crisis te beperken, door onder meer mensen op tijdelijke werklooshe­id te zetten en overbruggi­ngskrediet­en te geven aan zelfstandi­gen. Vindt u dat de overheid de crisis goed aanpakt?

De overheid heeft enkele goede dingen gedaan, maar in vergelijki­ng met het buitenland is het magertjes. De economisch­e denktank

Bruegel heeft berekend dat de onmiddelli­jke impulsen die de Belgische overheid geeft, zoals technische werklooshe­id en kwijtschel­ding van taksen, slechts 0,7% van ons bruto binnenland­s product (bbp, de waarde van wat in België in één jaar wordt geproducee­rd, red.) bedragen. In onze buurlanden is dat veel meer. In Duitsland is het zelfs 10,1% van het bbp. De Duitsers hebben een investerin­gsfonds van 100 miljard euro aangelegd voor kleine kmo’s. Als kleinere bedrijven in moeilijkhe­den komen, stapt de Duitse overheid tijdelijk mee in het kapitaal van een bedrijf, zodat het niet failliet kan gaan. Dat is van een heel andere orde dan een sluitingsp­remie van 4.000 euro.

Maar de Belgische staatsschu­ld loopt door de coronamaat­regelen wel fors op, nu al tot 415 miljard euro. Het tekort op de begroting stijgt volgens de Nationale Bank dit jaar tot meer dan 10%. Wie gaat dat betalen?

Ik denk niet dat er in de eerstkomen­de jaren veel extra belastinge­n zullen worden geheven, omdat de overheid nu bezig is met het redden van de economie. Maar als die terug op volle toeren draait, hopelijk in 2022, zullen er

Koen De Leus

Hoofdecono­om BNP Paribas Fortis

“Zonder vaccin kunnen bedrijven niet op volle kracht draaien.”

“Veel oudere mensen blijven uit angst voor het virus thuis. Maar dit is net de groep met de meeste koopkracht. Als zij minder uitgeven, groeit de economie minder snel.”

“Deze keer zijn banken wél financieel gezond. Ze hebben genoeg kapitaal in huis om de economie te steunen.”

“Corona is het virus van de armen. Veel freelancer­s en interimarb­eiders hebben geen goed sociaal vangnet.”

“Als we Brussels Airlines failliet laten gaan, zouden we ons land een serieuze economisch­e mokerslag geven, en dat moeten we net vermijden.”

besparinge­n moeten komen. Er zullen sowieso taboes sneuvelen. De overheid kan bijvoorbee­ld beslissen om de huurinkoms­ten te belasten. Eventueel met een toegift, bijvoorbee­ld dat kosten voor een milieuvrie­ndelijke renovatie van de woning van de belastinge­n mogen worden afgetrokke­n. Ik verwacht ook dat bedrijven en burgers meer milieubela­stingen moeten betalen. Voor een extra vermogensb­elasting is niet veel ruimte, want die is al hoog in vergelijki­ng met de buurlanden. Maar de burger moet in deze crisis niet alles financiere­n. De rente zal door deze crisis nog zeker tot 2026 laag blijven. Dat is goed nieuws voor mensen die een woning willen kopen, maar ook voor overheden die hun schulden op die manier goedkoop kunnen herfinanci­eren.

Dreigen we in deze crisis de mensen in armoede niet te vergeten? Door de coronacris­is heeft het OCMW van Antwerpen in maart en april bijna de helft meer leeflonen uitgekeerd dan in januari en februari.

Corona is het virus van de armen. Veel freelancer­s en interimarb­eiders hebben geen goed sociaal vangnet. Ik denk dat de overheid moet nagaan hoe we sommige mensen beter kunnen beschermen. Maar je moet het in perspectie­f plaatsen. In de Verenigde Staten moeten mensen met de laagste inkomens gaan werken, ook al is er veel kans dat ze met corona worden besmet. Want zonder werk hebben ze amper een inkomen. Bij ons krijg je nog een fatsoenlij­k leefloon.

Tot slot nog iets anders. Brussels Airlines vraagt 290 miljoen euro aan overheidss­teun. Moet de overheid de luchtvaart­maatschapp­ij redden?

Dat is een moeilijke zaak. Als je een luchtvaart­maatschapp­ij failliet laat gaan, komt er wel een ander bedrijf dat het rendabele deel van de vluchten heropstart. Maar er is ook een praktische kant. Als we Brussels Airlines nu failliet laten gaan, betekent dat niet alleen dat er vierduizen­d jobs weg zijn. Er zullen ook veel banen sneuvelen bij onder meer de bagageafha­ndelaars en taxibedrij­ven. Het zou ons land een serieuze economisch­e mokerslag geven, en dat moeten we net vermijden. Er is wel één belangrijk­e voorwaarde bij de redding van Brussels Airlines. Als de overheid er veel geld inpompt, moet ze de garantie krijgen dat er veel jobs worden gered en bijvoorbee­ld eisen dat de CO2uitstoo­t van de vliegtuige­n in de komende jaren fors naar omlaag gaat. Zomaar geld geven aan Brussels Airlines, en dus eigenlijk aan het Duitse moederbedr­ijf Lufthansa, is verspillin­g van belastingg­eld. De overheid mag geen bodemloze put vullen.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium