Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot moet promotiefi­nale nog spelen, anders stijgt Westerlo

Blz. 4 Beerschot en OHL moeten promotiefi­nale spelen voor nieuw seizoen, anders stijgt Westerlo

- KOEN FRANS

OH Leuven – Beerschot moet gespeeld worden. Anders gaat Westerlo met het felbegeerd­e ticket voor 1A aan de haal. Beerschot blijft strijdvaar­dig, maar is uiteraard niet gelukkig met de beslissing van de Pro League.

Walter Damen, ondervoorz­itter van Beerschot, volgde vrijdag de videocall van de Pro League samen met voorzitter Francis Vrancken. “Ik wil allereerst benadrukke­n dat we het Nederlands scenario hebben kunnen vermijden. In dat scenario waren geen dalers en geen stijgers. Dat was voor ons het absolute rampscenar­io. Ten tweede hebben wij ook altijd aan de Pro League laten weten dat we de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale willen spelen, als dat vanuit de overheid zou toegestaan worden.

Liever sportief promoveren dan administra­tief. Maar ons derde standpunt is minstens even belangrijk: wij hebben ons altijd verzet en zullen ons ook blijven verzetten tegen een mogelijke promotie van Westerlo. Dat heeft reglementa­ir geen recht op promotie. Een promotie vanuit 1B op basis van het eindklasse­ment is simpelweg niet mogelijk. Dat staat letterlijk zo in het reglement.”

Wat er ook van zij, Beerschot moet nu de krachten zien te verenigen met OH Leuven. Beide ploegen hebben er alle baat bij dat die tweede finale gespeeld kan worden, het is hun enige en laatste kans op promotie naar 1A. “Het is vreemd dat wij wekenlang van verschille­nde clubs hoorden dat ze het voorstel voor een competitie met achttien ploegen, inclusief Beerschot én OH Leuven, zouden steunen en dan nu plots merken dat iedereen voor behoud van het huidige format heeft gestemd. Ik stel mij daar ernstige vragen bij. Het leek plots allemaal al bedisseld en beslist. Maar oké. Die terugmatch tegen Leuven moet en zal nu gespeeld worden, al was het op de Noordpool.” Beerschot en OH Leuven moeten voor 31 mei onderling hebben uitgeklaar­d hoe en waar die tweede finale gespeeld zal worden, anders is Westerlo de lachende derde. In België mag er alvast niet gevoetbald worden tot 31 juli en de terugmatch moet gespeeld worden voor de start van het nieuwe seizoen. De Pro League wil op 7 augustus het nieuwe 1A-seizoen laten beginnen, 1B zou in het weekend van 21 augustus van start gaan. Er blijven dus twee opties over: uitwijken naar het buitenland of die cruciale wedstrijd programmer­en in de eerste week van augustus.

“Het is vreemd dat wij wekenlang van clubs hoorden dat ze het voorstel voor een competitie met achttien, inclusief Beerschot én OH Leuven, zouden steunen en dan nu plots merken dat iedereen voor behoud van het huidige format heeft gestemd.” Walter Damen Ondervoorz­itter Beerschot

 ?? FOTO BELGA ?? Tissoudali heeft voor de 1-0-eindstand gezorgd in Beerschot - OHL, de eerste promotiefi­nale. De Pro League wil dat de return voor het nieuwe seizoen gespeeld wordt, anders stijgt Westerlo.
FOTO BELGA Tissoudali heeft voor de 1-0-eindstand gezorgd in Beerschot - OHL, de eerste promotiefi­nale. De Pro League wil dat de return voor het nieuwe seizoen gespeeld wordt, anders stijgt Westerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium