Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is wennen aan mensen rondom mij”

Grote technische school TSM in Mechelen ontvangt zeven leerlingen op testdag

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Na negen weken softe lockdown draaide Technische Scholen Mechelen (TSM) vrijdag proef met een heel kleine groep. Voor corona wandelden hier dagelijks 1.100 leerlingen de schoolpoor­t binnen. Nu waren ze maar met zeven om alles grondig uit te testen voor de grote dag maandag.

In het atelier in campus Jef Denyn zijn zeven leerlingen van het zesde jaar houttechni­eken aan het werk, netjes op veilige afstand van elkaar. “Het is wennen aan mensen rondom mij. Het is niet meer zoals vroeger. Ik hoop dat de situatie verandert, maar het zal waarschijn­lijk nog lang duren”, vertelt Lieven Vanhamme (18). Afstand houden en een mondmasker dragen zijn uitdaginge­n. “Het mondmasker is niet zo aangenaam en het is moeilijker werken omdat je er niet zo gemakkelij­k door kan ademen. Afstand houden lukt wel omdat we met zo weinig zijn. Maar eens we hier met meer klassen zijn, wordt dat moeilijker, denk ik”, zegt hij.

Toch is de jongeman blij dat hij opnieuw naar school kan. Theoretisc­he lessen zoals wiskunde en Frans volgde Lieven de voorbije weken van thuis uit, maar de praktijk miste hij. Net zoals zijn medeleerli­ngen is hij druk in de weer om zijn eindwerk af te ronden. “We zijn net verhuisd en ik maak een bureau voor thuis op mijn kamer”, zegt Lieven.

Machines reinigen

Jan Van Eycken

Directeur TSM

“Al die werkstukke­n klaarkrijg­en voor het einde van het schooljaar is momenteel onze voornaamst­e doelstelli­ng. De ouders hebben heel wat centen geïnvestee­rd in het materiaal om ze te maken”, zegt vakleerkra­cht Erwin De Smet. Makkelijk is het niet. “In de eerste plaats zorgen we voor de veiligheid. We staan hier speciaal met twee leerkracht­en om er op toe te zien dat een machine na ieder gebruik wordt gereinigd voor de volgende leerling”, legt De Smet uit. Sheila Dewit staat al ver met haar werk. “Ik ben een kleerkast aan het maken voor mijn ouders. Ik stond er al goed voor. Ik moet nog maar één ding maken en ik ben klaar”, vertelt de leerling. Ook zij is opgelucht dat ze opnieuw aan de slag kan op school zelf. “Negen weken thuiszitte­n met al die taken is echt zwaar. Niet elke keer moeten wachten op een antwoord op je mailtje is wel handig. Je kan gewoon je vragen rechtstree­ks stellen”, vertelt ze. Dat de organisati­e op school een stuk omslachtig­er is geworden, neemt ze er graag bij. “We moeten wat meer rondlopen in de school”, zegt Sheila. “Afstand houden, regelmatig de handen wassen en een mondmasker dragen zijn drie van de belangrijk­ste aandachtsp­unten op school. Onze leerlingen komen hier in een bubbel terecht”, zegt Jan Van Eycken, algemeen directeur in TSM. Met 35 jaar ervaring in het onderwijs is het voor hem evenzeer wennen. “Deze situatie is ongezien en het is afwachten hoelang we ze moeten volhouden”, vertelt hij. De voorzichti­ge opstart met een zeer beperkte groep was een bewuste keuze, om alle maatregele­n nog eens goed af te toetsen. “Om te kijken hoe onze leerlingen zich gedragen tegenover elkaar en zich bewust zijn van alle afspraken”, stelt de directeur.

Kwetsbare leerlingen

Vanaf maandag kunnen in deze school, een van de grootste in Mechelen, opnieuw 250 leerlingen les volgen. Al zal dat niet zijn op de manier die ze gewoon waren. “We geven praktijkle­ssen in blokken van drie uur in de voor- of de namiddag. Er zijn geen pauzes, maar de leerlingen mogen natuurlijk wel naar het toilet”, legt Van Eycken uit. In een sanitair blok zijn er van de twintig toiletten nog maar vier vrij om te gebruiken.

Ook aan de lavabo’s is afstand houden een gouden regel. “Bij het binnenkome­n van de school moeten leerlingen de handen wassen. Dat is het voordeel van in een technische school te werken. Onze leerkracht­en van de opleiding sanitair en verwarming hebben ze geïnstalle­erd en voor de opmaak van de affiches konden we rekenen op onze opleiding grafische vormgeving”, vertelt de directeur. Veiligheid is voor hem de absolute prioriteit. “Persoonlij­k ben ik bezorgd over de snelheid waarmee de exitmaatre­gelen elkaar opvolgen zonder evaluatie van de impact op de curve. Wij willen iedereen gezond houden. Daarom hebben we leerlingen en leerkracht­en met risi

“We kunnen in de huidige omstandigh­eden in het beste scenario tot zeshonderd leerlingen opvangen.”

copatiënte­n in het gezin alvast gevraagd om thuis te blijven”, zegt Van Eycken. Afstandson­derwijs blijft de komende weken sowieso heel belangrijk. “Gelukkig beschikken al onze leerlingen over een laptop die we via huurkoop ter beschikkin­g stellen. Met de ruimte die we hier hebben, kunnen we in de huidige omstandigh­eden in het beste scenario tot zeshonderd leerlingen opvangen. Dat doen wij in fases en er gaat telkens een risicoanal­yse aan vooraf. We hopen ook nog extra aandacht te besteden aan kwetsbare leerlingen en leerlingen die meer moeite hebben om te leren.”

 ??  ?? In het sanitair blok zijn er van de twintig toiletten nog maar vier bruikbaar.
In het sanitair blok zijn er van de twintig toiletten nog maar vier bruikbaar.
 ??  ?? Directeur Jan Van Eycken toont de affiches met instructie­s, in eigen huis gemaakt.
Directeur Jan Van Eycken toont de affiches met instructie­s, in eigen huis gemaakt.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ??
FOTO'S DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium