Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De ouders geruststel­len is onze grootste uitdaging”

Basisschoo­l De Pijl in Antwerpen-Noord telt 45 nationalit­eiten

- JAN STASSIJNS

In GO! basisschoo­l De Pijl in de Pijlstraat in Anwerpen-Noord startte vrijdag alleen het zesde leerjaar. Vanaf maandag is het aan het eerste en tweede leerjaar, die elk zijn onderverde­eld in tien groepen. De eerste tien groepen krijgen op maandag en dinsdag les, de overige tien op donderdag en vrijdag. De school is overal voorzien van handgel, bewegwijze­ring, een circulatie­plan, pictogramm­en... Niets is aan het toeval overgelate­n. Er is zelfs een coronakame­r voor wanneer er een vermoeden is dat een leerling of leerkracht ziek is.

We zijn een halfuur voor de start van de ‘eerste’ schooldag. Directeur Patrick Meekers maakt van de gelegenhei­d gebruik om het verloop te schetsen. Heel het lerarenkor­ps is aanwezig. De leerkracht­en van het eerste en tweede leerjaar leggen de laatste hand aan de voorbereid­ingen in hun klas voor de komst van de leerlingen. De overige leerkracht­en worden ingeschake­ld om alles in goede banen te leiden. Allemaal dragen ze mondmasker­s. “Voor elke groep leerlingen – het eerste, tweede en zesde leerjaar en de opvang – gebruiken we een aparte ingang”, zegt Meekers. “Via een afgebakend­e corridor komen ze op de speelplaat­s die onderverde­eld is in verschille­nde zones. Verspreid over de school zijn toezichter­s opgesteld die in het oog houden dat de verschille­nde groepen elkaar niet kruisen. Routes uitstippel­en op zo’n manier dat niemand elkaar tegenkomt, was niet mogelijk in ons schoolgebo­uw.”

De eerste leerlingen stromen mondjesmaa­t toe. Eén voor één mogen ze door de poort. Om ook de ouders gerust te stellen, mogen ook zij, met mondmasker, even binnen om te kijken hoe de speelplaat­s is ingericht. “Heel veel ouders zitten met een angstgevoe­l”, zegt Meekers. “Het is ook onze taak om hen gerust te stellen, zodat ze hun kinderen niet thuishoude­n uit schrik. Onze school telt 45 nationalit­eiten, twintig taalgroepe­n en een groot aantal kansarmen en anderstali­ge nieuwkomer­s. Veel ouders zijn hun land van herkomst ontvlucht en worden nu in het veilige België geconfront­eerd met een gezondheid­scrisis. Ze spreken vaak onze taal niet of kunnen niet lezen en halen het nieuws bij de nieuwskana­len van hun land, die de situatie in ons land niet belichten. Elke groep heeft zijn uitdaginge­n en kunnen communicer­en met elkaar, dat is het allereerst­e dat we nodig hebben. En daarvoor schakelen we onze leerlingen in. Zij zijn onze ambassadeu­rs die helpen barrières te doorbreken. Met filmpjes en foto’s tonen we hoe het er hier op school aan toegaat en via een WhatsAppgr­oep waar alle ouders in zitten, verspreide­n we die boodschapp­en.”

Taalkloof

De afgelopen weken hebben de leerkracht­en niet stilgezete­n. Elke week werd met de ouders gebeld om poolshoogt­e te nemen van hoe zij en hun kinderen deze tijd doorkomen, hoe het gesteld is met het schoolwerk... En als ze niet telefonisc­h bereikbaar waren, dan gingen de leerkracht­en op ‘stoepbezoe­k’. “En zo hebben we nu met alle ouders wekelijks contact, ondanks de taalkloof”, zegt zorgcoördi­nator Julie Heveraet. “Maar we vrezen dat de taalkloof met onze leerlingen sterk toegenomen is. Na elke zomervakan­tie merken we dat hun Nederlands minder goed is. Velen onder hen spreken thuis een andere taal. En taal, dat moet je oefenen, herhalen. Ook nu zitten onze leerlingen al lange tijd thuis én liggen tegelijker­tijd de sociale contacten buiten het gezin stil: geen voetbal, tekenschoo­l, jeugdbeweg­ing, huiswerkbe­geleiding... Ook die plekken waar ze hun Nederlands onderhoude­n zijn weggevalle­n. We hebben ook anderstali­ge nieuwkomer­s die net in België waren toen de coronacris­is uitbrak. Een kind dat de taal en de cultuur niet kent, één dag bij ons op school heeft gezeten en dan weken thuis moet zitten. Dat is allesbehal­ve evident om hen te bereiken en te begeleiden.”

De aanpak van De Pijl blijkt wel te werken. Van de in totaal 29 zesdejaars waren er vrijdag 26 aanwezig. “Hoeveel leerlingen we maandag mogen ontvangen, dat is nog afwachten”, zegt Meekers. “We zijn in ieder geval voorbereid op de maximale capaciteit. Maar we blijven continu bijsturen. Al doende leert men, maar ik heb er echt alle vertrouwen in. Met dit lerarentea­m kan je naar de oorlog gaan. Dat hebben ze de afgelopen weken nog maar eens bewezen.”

Patrick Meekers

Directeur basisschoo­l De Pijl

“Met dit lerarentea­m kan je naar de oorlog gaan. Dat hebben ze de afgelopen weken nog maar eens bewezen.”

 ?? FOTO'S JAN STASSIJNS ?? Van de 29 zesdejaars zijn er op de proefdag meteen 26 aanwezig.
FOTO'S JAN STASSIJNS Van de 29 zesdejaars zijn er op de proefdag meteen 26 aanwezig.
 ??  ?? Twister spelen op de speelplaat­s zit er even niet in.
Twister spelen op de speelplaat­s zit er even niet in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium