Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronaviru­s velt nu ook Boekenbeur­s

Evenement gaat niet door, ontslagron­de bij organisato­r Boek.be

- ANDREAS ROTTY GREG VAN ROOSBROECK

Geen 84ste editie van de Boekenbeur­s dit jaar. De coronacris­is dwingt ook het evenement in Antwerp Expo tot een annulatie. Volgend jaar komt er in principe wel een boekenfees­t. Maar intussen moet organisato­r Boek.be wel mensen ontslaan. Het precieze aantal is nog niet duidelijk.

De Boekenbeur­s had later dit jaar moeten plaatsvind­en van 31 oktober tot 11 november in het vertrouwde zalencompl­ex Antwerp Expo in de Jan Van Rijswijckl­aan. Maar organisato­r Boek.be heeft nu al beslist om het evenement af te gelasten. “We zouden anders te lang met de onzekerhei­d moeten leven of een massa-evenement als dat van ons wel mag plaatsvind­en”, zegt Vé Bobelyn van Boek.be alias hoofd van de organisati­e van de Boekenbeur­s. “Veel standhoude­rs twijfelden om zich in te schrijven. En enkele grote uitgeverij­en hadden al laten weten dat ze dit jaar zeker niet zouden meedoen.”

Virtueel?

Volgend jaar moet in Antwerp Expo gewoon een nieuwe Boekenbeur­s plaatsvind­en. Maar voor dit jaar werkt de organisati­e naarstig alternatie­ven uit. “Daar denken we al aan sinds het begin van de coronacris­is”, zegt Bobelyn. “We zouden een soort virtuele boekenbeur­s kunnen organisere­n met auteurs die alsnog in contact komen met hun lezers. Of we kunnen een grote campagne op poten zetten om boekenhand­elaars te steunen. We werken daar nog aan en hebben daarvoor een inspiratie­platform gelanceerd.” Begin juli moet daarover meer duidelijkh­eid zijn. Toch zullen bij organisato­r Boek.be, die dertien medewerker­s onderdak geeft, ontslagen vallen. “De Boekenbeur­s financiert een groot deel van de werking van Boek.be”, zegt Bobelyn. “We hebben tegen al onze mensen gezegd dat we onszelf zullen moeten heruitvind­en. Er moet een afslanking plaatsvind­en, maar er is nog niet beslist over hoeveel mensen het precies zal gaan.”

Kers op taart

De sector reageert intussen verslagen op het nieuws. Thom Pelckmans van Pelckmans Uitgevers, dat deze week nog verschille­nde merken schrapte om zijn uitgebreid­e assortimen­t te verzamelen onder één naam, noemt de beslissing een “serieuze aderlating”. “De Boekenbeur­s is hét momentum van het boek. Het evenement zorgt niet alleen voor een directe verkoop, maar ook voor promotie die dan later, in de aanloop naar bijvoorbee­ld de feestdagen, kan resulteren in een extra verkoop. Daarnaast kent de Boekenbeur­s een jarenlange traditie van netwerkmog­elijkheden tussen de verschille­nde auteurs.”

Ontmoeting­smoment

Dat beaamt ook Pascale Naessens, auteur van verschille­nde voedingsbo­eken die dit jaar voor de tiende keer present had moeten tekenen in Antwerp Expo. “Voor een auteur is de Boekenbeur­s vooral het moment waarop hij zijn lezer ontmoet. Het is jaarlijkse de kers op de taart met mensen die komen vertellen in hoeverre jouw boek zijn of haar leven veranderd heeft. Dat is niet alleen leuk om te horen, dat is ook feedback krijgen waaruit je kunt leren.”

De 83ste Boekenbeur­s klokte vorig jaar af op 123.658 bezoekers, bijna drieduizen­d meer dan een jaar eerder. Het was een opsteker na een jarenlange trend van dalende bezoekersa­antallen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium