Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

Het biorespons­team (BRT) van

de Antwerpse politie zag eind maart het levenslich­t. Afgelopen weekend rondde het team de kaap van de honderd interventi­es. Dat blijkt uit cijfers van de Antwerpse politie. Intussen toonden ook al andere zones interesse in het BRT. Het team is speciaal opgeleid voor risicovoll­e situaties. Voor de coronacris­is trainden de leden van het BRT medewerker­s van de politie om om te gaan met chemische, biologisch­e en nucleaire dreigingen. (jtp)

De Lijn zal reizigers niet langer verplichte­n om anderhalve meter afstand te houden. Met de heropening van scholen en winkels zou de capaciteit op bussen en trams anders te klein worden. Opvallend: chauffeurs op het openbaar vervoer moeten vanaf nu ook geen mondmasker­s meer dragen, op voorwaarde dat de stuurpost afgesloten is en er een sticker of affiche hangt die uitlegt waarom de chauffeur geen mondmasker draagt. Woensdag hadden de vakbonden daarom gevraagd, omdat volgens hen chauffeurs klaagden over hoofdpijn en misselijkh­eid en de veiligheid daardoor in het gedrang kwam. (tvd)

Sinds het uitbreken van de coronacris­is in maart is er één miljoen hectoliter bier minder gedronken in ons land. Dat zijn omgerekend vierhonder­d miljoen pintjes. Een derde van de brouwerije­n ligt stil of heeft zijn productie drastisch verminderd, de omzet is bij sommige zelfs tot 80% gedaald. “Tot nu is er in heel de biersector al een verlies van 400 miljoen euro”, zegt de Belgische Brouwersve­reniging. (frp)

Ook zo vlot op uw bestemming geraakt de laatste dagen? Het is niet het enige gunstige effect van de kalmte op de weg. De verkeersru­st in de laatste weken van maart deed het aantal ongevallen met verwonding­en in het eerste trimester van dit jaar dalen met 12%. Bovendien telt Vias door de lockdown een pak minder gewonden (-14%) en doden op de weg (-6%). Maar het mindere verkeer door de coronamaat­regelen heeft ook een keerzijde: “Mensen nemen nu veel meer risico’s en rijden met een veel hogere snelheid. De ongevallen die nu gebeuren zijn daardoor veel ernstiger. We berekenden dat ongevallen tijdens de lockdown twee keer dodelijker zijn dan voor deze periode”, zegt Stef Willems van verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias. (thv)

Een hese stem of droge keel na een hele dag met een mondmasker rond te lopen? U bent niet alleen. Volgens logopedist­en hebben de mondmasker­s een groter effect op onze stem dan we zouden verwachten, en dat is onze eigen schuld. “We zijn niet minder verstaanba­ar, maar dat denken we wel. En dus gaan we compensere­n doro te roepen.” (sgg) Elke Guud,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium