Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agfa in conflict over werknemers in quarantain­e

- (cm, blg)

De vakbonden van de Mortselse beeldvormi­ngsgroep Agfa-Gevaert hebben een stakingsaa­nzegging ingediend vanaf 25 mei. Dat bevestigt de socialisti­sche vakbond ABVV. Er is onenigheid over het statuut van werknemers die zouden moeten thuisblijv­en na contact met een besmet persoon.

De vakbonden bij Agfa-Gevaert vrezen dat de komende weken meer werknemers verplicht thuis zullen moeten blijven, als blijkt dat ze in contact kwamen met een persoon die besmet is met het coronaviru­s. “In dat geval gaat het volgens ons om tijdelijke werklooshe­id door overmacht”, zegt ABVV-afgevaardi­gde Tom Vercammen. “De cao schrijft in dat geval voor dat het bedrijf vier uur van het bruto basisloon per dag bijdraagt.” Die bijdrage zou boven de 70% van de overheid komen.

Stuk chocolade en briefje

Volgens de vakbonden weigert het bedrijf om de cao na te komen. Er is ook ontevreden­heid over de manier waarop er in coronatijd­en met de werknemers wordt omgegaan. “Wij hadden gevraagd naar een premie, omdat de werknemers het bedrijf al tien weken in moeilijke omstandigh­eden rechthoude­n”, zegt Vercammen. “Daar is niets van in huis gekomen. Ze hebben het personeel wel een stuk chocolade gegeven met een bedankbrie­fje. Dat is bijzonder slecht gevallen.”

Het is nu wachten op een reactie van de directie. “Er is al aangegeven dat ze ons maandagmid­dag te woord zullen staan”, zegt Vercammen. Het bedrijf bevestigt het gesprek. Om het alle kansen te geven, onthoudt het zich voorlopig van commentaar.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium