Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Coronacris­is en strengere regels deden ons de das om”

Kachelspec­ialist Denis M&G haalt nét het eeuwfeest niet

- JAN AUMAN

De bekende kachelspec­ialist Denis M&G in het centrum van Schoten is failliet. “De steeds strengere regelgevin­g op de uitstoot van fijnstof en de coronacris­is zijn er de oorzaak van dat we het honderdjar­ig bestaan van ons familiebed­rijf net niet hebben gehaald”, aldus een aangeslage­n zaakvoerde­r Guy Denis.

Het was Guy Denis’ grootvader Jos die in 1925 in de Churchilll­aan vlak bij het gemeentehu­is, waar de winkel tot voor kort nog altijd geopend was, begon met de verkoop van vooral kolenkache­ls. Zijn zoon Marcel nam de zaak van hem over.

“Vader ging de kachels, later ook gestookt op hout, pellets en gas, zelf installere­n en moeder Annie Smets stond in de winkel. Ik ben er van kinds af ingerold”, vertelt Guy Denis (57). “Aanvankeli­jk samen met mijn intussen overleden vader ging ik met de tijd ook installati­es voor centrale verwarming en boilers bedrijfskl­aar maken. We kwamen ook aan huis om schouwen te vegen, leverden gasflessen, maar de kachel in al z’n varianten bleef toch ons meest bekende product. De regelgevin­g daarop is de laatste jaren jammer genoeg zo fel veranderd dat mensen nauwelijks nog houtkachel­s durven kopen. Ik heb de boeken neergelegd voor de schulden te hoog zouden oplopen, zeker toen de coronacris­is nog voor extra problemen zorgde.”

Guy Denis had een meestergas­t in dienst. Advocaat Katrien Teughels werd aangesteld als curator na het faillissem­ent van de nv, dat op 7 mei werd uitgesprok­en door de ondernemin­gsrechtban­k. Zij bevestigt dat er niet veel schulden zijn, al moet het volledig overzicht daarvan nog worden opgemaakt.

De winkel, gelegen op een commerciee­l aantrekkel­ijke plaats in het centrum van Schoten, zit niet mee in het faillissem­ent. “Die is familie-eigendom”, aldus de zaakvoerde­r. “We weten nog niet wat we ermee gaan doen. Mijn klanten laat ik niet in de kou staan. Ik zoek oplossinge­n via collega’s in de sector. Wat mijn eigen toekomst betreft, ben ik er nog niet uit.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De zopas gesloten kachelwink­el Van Denis M&G was al sinds 1925 gevestigd op deze locatie in de Churchilll­aan, vlak bij het gemeentehu­is.
FOTO JAN AUMAN De zopas gesloten kachelwink­el Van Denis M&G was al sinds 1925 gevestigd op deze locatie in de Churchilll­aan, vlak bij het gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium