Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BK-datum blijft voor beroering zorgen

Belgische renners moeten amper 36 uur na Tour al opnieuw voluit gaan

- BRAM VANDECAPEL­LE HUGO COOREVITS

Opluchting bij de Belgische wielerbond. Met dinsdag 22 september is een nieuwe datum gevonden voor het BK tussen Halle en Anzegem. Opluchting ook in Lichtervel­de. De Omloop van het Houtland daar valt niet samen met, maar daags na het BK. Toch roept de nieuwe datum ook vragen op. Twee dagen na de Tour? “Niet ideaal. Met een andere voorbereid­ing heb je allicht meer winstkanse­n”, zegt Greg Van Avermaet. En wat met het WK tijdrijden? Dat staat nog altijd op woensdag 23 september geprogramm­eerd.

Een goeie Tour of niet, elke ploeg bouwt op de Champs-Elysées een feestje. Traditie. Dit jaar zullen de Belgen ontbreken op de afterparty. 36 uur na de slotrit klinkt in Halle al het startschot van het BK. “Madness”, zegt Jasper Stuyven. “Ik vrees voor mijn kansen.” Yves Lampaert: “Ik weet hoe ik me telkens voel na de Tour. De dinsdag in het criterium van Roeselare ben ik geen kl* waard. En een BK is nog andere koek. Dit is maar voor één Belgische Tourdeelne­mer goed: Thomas De Gendt.”

Greg Van Avermaet is na de Tour altijd goed. Zie zijn olympische titel in Rio. Toch treedt hij Stuyven en Lampaert bij. “Er wordt gezegd dat iemand die uit de Tour komt vijf kilometer per uur rapper rijdt, maar niet na amper één dag recuperati­e. Het zal eerder vijf kilometer per uur trager zijn. Geen enkele ploeg zal zijn renners vroegtijdi­g uit de Tour laten stappen om het BK voor te bereiden.”

Toch heeft de kopman van CCC al een plan klaar. “Ik ga de Tour starten met de gedachte dat hij dit jaar twee dagen langer duurt en eindigt op dinsdag in Anzegem.” Anzegemnaa­r Sep Vanmarcke rijdt de Tour normaal niet en wrijft zich al in de handen. “Je kan in de slotetappe vertrekken met het idee het rustig aan te doen, maar op de Champs- Elysées word je gewoon meegesleur­d. De Tourrenner­s hebben geen voordeel.” Titelverde­diger Tim Merlier was ontgoochel­d dat Alpecin - Fenix naast een Tourticket greep, maar is plots bijgedraai­d. “Hopelijk mikt

Wout van Aert in de slotrit nog vol op winst, zodat hij nog minder gerecupere­erd is voor het BK.”

Camembert

Niet alleen de combinatie met de Tour is opvallend. Op de dag van het BK wordt Parijs - Camembert gereden. De voorbije jaren stonden Sport Vlaanderen - Baloise en Wanty er aan de start. Regel 112.6 van het Belgische bondsregle­ment schrijft voor dat elke profrenner aan de start van het BK op de weg moet staan, behalve als hij een ziektebrie­fje kan voorleggen. “Die regel blijft intact. Ik denk ook dat Belgische ploegen en renners meer eer en publicitei­t zullen rapen op een BK dan in die Franse koers”, zegt Jos Smets, directeur van de

Belgische wielerbond.

Hermetisch sluitend is de regel niet. Het WK in Zwitserlan­d is nog altijd niet officieel afgelast. Normaliter vindt er op woensdag de tijdrit plaats. Moeten Evenepoel, Campenaert­s en/of Van Aert dan daags voordien aan de start staan in Halle? “Het spreekt voor zich dat we hen wel vrije baan zullen geven als het WK plaatsvind­t op de huidige datum.” Woensdag wordt er over het WK in Zwitserlan­d beslist. De voortekens zijn slecht. Bij de bond hopen ze stiekem dat het verplaatst wordt, zodat ook het BK tijdrijden in Koksijde naar die week verhuist kan worden.

 ?? FOTO BELGA ?? Tim Merlier heeft op dit ogenblik de Belgische driekleur in zijn bezit. Zijn opvolger wordt op 22 september bekend.
FOTO BELGA Tim Merlier heeft op dit ogenblik de Belgische driekleur in zijn bezit. Zijn opvolger wordt op 22 september bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium