Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op coronatrai­ning bij een wereldkamp­ioene

‘Together to Tokyo 2020’ in een bubbel van veertien gymnastes

- HANS JACOBS

Het sportinter­naat is inmiddels coronaproo­f verbouwd. Zoetjesaan mag de lockdown een tikje lighter in de aanpalende sporthal, waar een van ’s werelds beste ploegen in een van de mondiaalst­e sporten traint. Waar het geringste detail dat het verschil kan maken tussen wel of geen medaille urenlang wordt ingeslepen, elke verloren training haast dubbel telt. Op coronatrai­ning bij wereldkamp­ioene Nina Derwael en haar bubbel van veertien gymnastes die in aanmerking komen voor de Olympische Spelen. “Hatsjie! Naar waar moet ik mijn hoofd draaien?”

“Together to Tokyo 2020.” De slogan, naast het hoofd van Nina Derwael, prijkt op haar autootje. De gepersonal­iseerde wagen staat tijdens de week netjes geparkeerd voor de topsportgy­mnastiekha­l. De Sportvrouw van het Jaar verblijft door de week op internaat, haar habitat sinds ze turnstertj­e in de dop was.

Inmiddels is ze alweer een tijdje aan het trainen. Ongeveer een week ging het sportinter­naat in lockdown. Terwijl Derwael en co naar huis werden gestuurd, werd hun sportieve heimat omgebouwd. Marjorie Heuls, coach van Derwael en de andere seniores: “Ze hebben de kamers aangepast, zodat er nu slechts één gymnaste in een kamer woont, in plaats van twee. De kookfacili­teiten werden gesloten, we lieten eten brengen. Aanvankeli­jk kwamen alleen de seniores, later volgden de juniores.”

Een na een druppelen ze de zaal binnen voor de namiddagtr­aining.

Together to Tokyo 2020, al is dat nu iets minder together, met iets meer afstand. De muziek staat aan, met de nodige social distance warmen ze op.

“Als het dat maar is, valt ermee te leven”, zegt Heuls. “We waren vooral blij dat onze olympische toppers indoor konden blijven trainen, anders hadden ze enorm veel van hun training verloren.” Derwael nam in de ‘thuisweek’ enkele kleinere gymtoestel­letjes mee, toch?

“Voor haar en de anderen is het toch belangrijk dat ze niet te lang thuis bleven, zodat ze de toestellen blijven ‘voelen’, zoals een zwemmer watergevoe­l nodig heeft”, vervolgt Heuls. “Turntraini­ng is zó specifiek en welk toestel verleer je het snelst? De brug met ongelijke leggers (hét

toestel van Derwael, red.). Alles wat met de benen heeft te maken, kun je nog wat trainen thuis, dat zijn natuurlijk­e bewegingen. Alles tot aan de benen is minder natuurlijk. En je kan moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen, hé.”

Koorts? Quarantain­e

“Hatsjie!” Een van de coaches moet niezen. Ze duikt ineen. “Naar waar moet ik mijn hoofd draaien? Sorry, er stond iemand voor mij en iemand achter mij.” De groep lacht. De corona-automatism­en zitten erin: geen knuffels, afstand bewaren, niezen in de elleboog, iedereen zijn eigen fles water…

De strengste fase is achter de rug, vertelt Heuls.

“In het begin moesten ze voor elke training hun temperatuu­r laten opmeten en hun handen ontsmetten. Nu verplichte­n we hen niet meer om voor elke training hun temperatuu­r op te meten. En als iemand toch een verhoogde temperatuu­r heeft, gaat die in quarantain­e. Maar ze zitten toch al een tijdje bij elkaar, de kans dat ze elkaar besmetten, is heel klein. Eerst waren het alleen de seniores en trainden de juniores in een andere zaal, zodat er nog meer ruimte per gymnaste was. Ook nu houden ze nog altijd afstand, dat lukt aardig.”

De olympische topsportbu­bbel – de gymnastes die momenteel in aanmerking komen voor de Olympische Spelen, met Derwael als uithangbor­d – telt veertien atletes. Veertien, voor vier basisplaat­sen, en een reserviste. Die selectie is een zorg voor later. Even hard moedigen ze elkaar aan bij elke oefening.

De Japanse vlag

Athene 2004. Peking 2008. Londen

2012. Rio 2016. Rio 2016. Doha

2018. Stuttgart 2019. Elke dag, elke training kunnen ze er niet naast kijken: over de lengte van de zaal hangen grote affiches met de voorbije Olympische Spelen met de namen en foto’s van de aanwezige Belgische gymnastes en gymnasten. Rio 2016 krijgt twee affiches, want voor het eerst een olympische mannenen vrouwenplo­eg. Doha 2018 en Stuttgart 2019 horen niet in dat olympische rijtje, maar zijn incontourn­able, want dat was de eerste keer dat Derwael zich tot wereldkamp­ioene aan de brug met ongelijke leggers kroonde én een jaar later haar dominantie bevestigde.

Bij wijze van bijkomende motivatie hangt aan de andere kant een Japanse vlag met opschrift BELGIUM. Aan een spiegel hangt het officiële logo van Tokio 2020. Dat blijft ongewijzig­d, ook nu de Spelen een jaar werden verzet. “Dat was een shock”, bekent Heuls. “Met sommigen heb ik veel moeten praten, met anderen minder, naargelang ieders karakter.” Tokio 2020 wordt Tokio 2021: is dat voor Derwael nu goed – ze heeft een jaar meer tijd om te werken aan haar oefening – of slecht – de anderen hebben een jaar meer tijd om te proberen de leading lady van de brug te evenaren/overtreffe­n?

“Er zullen misschien één, twee nieuwe meisjes bij komen omdat de Spelen een jaar later zijn, maar ze zullen nooit nu al op het niveau van

Nina staan”, denkt Heuls. “De concurrent­es voor de medailles op de brug liggen vast. Nina stond een trapje hoger dan de rest. Oké, die hebben een jaar extra, maar Nina zal niet minder sterk zijn volgend jaar. Ook zij heeft een jaar de tijd om vooruit te gaan.”

Het vervelende: er is geen enkele internatio­nale graadmeter. Het EK in Parijs is afgelast, wereldbeke­rs of andere internatio­nale competitie­s zijn uitgesteld of verdwenen. Dat geldt ook voor alle Belgische gymnastes, die zich nu niet op competitie­s kunnen bewijzen. “We willen toch eind juni onder ons de meisjes al eens evalueren en een eerste klassement opstellen voor de olympische ploeg”, besluit Heuls. “Maar zal er wel of geen vaccin zijn? Dat houdt ons toch bezig. Pas dan kunnen we er helemaal zeker van zijn dat de Olympische Spelen in 2021 zullen plaatsvind­en.”

“Turntraini­ng is zó specifiek en welk toestel verleer je het snelst? De brug met ongelijke leggers. En je kan moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen, hé.” ‘‘Het uitstellen van de Spelen was een shock. Met sommigen heb ik veel moeten praten, met anderen minder, naargelang ieders karakter.” “De concurrent­es voor de medailles op de brug liggen vast. Nina stond een trapje hoger dan de rest. Oké, die hebben een jaar extra, maar Nina zal niet minder sterk zijn volgend jaar. Ook zij heeft een jaar de tijd om vooruit te gaan.” Marjorie Heuls Coach van Nina Derwael

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Trainen voor de oefening aan de brug met ongelijke leggers vergt heel wat speciale constructi­es.
FOTO PHOTO NEWS Trainen voor de oefening aan de brug met ongelijke leggers vergt heel wat speciale constructi­es.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium