Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie in Turkmenist­an een mondmasker draagt, wordt gearrestee­rd”

Tom Waes maakt vanuit zijn kot televisier­eeks en wil weten hoe de wereld onder corona kreunt

- Reizen Waes Blijft Thuis. JO DE RUYCK Reizen Waes Blijft Thuis, zondag om 19.45u op Eén

Op dit moment had hij door Midden-Amerika moeten trekken. Ook Saoedi-Arabië en de Appalachen hadden ondertusse­n afgevinkt moeten zijn. Maar wereldreiz­iger Tom Waes (51) zit al weken thuis. “Jammer, maar tegelijk doet corona me beseffen dat ik aan een hels ritme aan het werk ben”, zegt Tom Waes, die zondagavon­d terug is op Eén met

Undercover, Kamp Waes: een mens went snel aan de fijne televisie van Tom Waes. Zonder coronacris­is hadden we nu al kunnen uitkijken naar een vijfde seizoen

Reizen Waes, maar dat viel in het water. “Gelukkig hebben we onze minireeks rond Japan nog net kunnen afwerken. Al was het nipt. We werkten onze laatste vijf dagen af toen corona plots overal in het nieuws opdook. Binnen de kortste keren liepen alle Japanners rond met mondmasker­s, stond er in elke winkel ontsmettin­gsgel en mochten we in het hotel niet meer naar het ontbijt.” “Eerlijk? Wij vonden dat toen sterk overdreven”, vertelt Waes. “We deden zelfs wat lacherig over ‘dat griepje’. Net als iedereen trouwens. Had Maggie De Block het aanvankeli­jk ook niet over die dramaqueen­s van virologen? Logisch, want dit was zó nieuw voor ons. Reken maar dat bij de volgende epidemie iedereen meteen naar zijn kast snelt om er zijn mondmasker op te diepen.” Tom Waes realiseerd­e zich al snel dat hij een kruis kon maken over zijn reisseizoe­n. “Om een programma in de verste uithoeken van de wereld te draaien ben je afhankelij­k van vliegtuige­n. Het was meteen duidelijk dat daar voor lange tijd niets van in huis zou komen. Met 350 man in een vliegtuig zitten? Ik zie het voor het einde van de grote vakantie niet meer gebeuren. Trouwens, stel dat Brussels Airlines toch weer gaat vliegen: waar kun je naartoe? Waar ben je welkom? En hoe kun je daar werken?”

Realityche­ck

Een niet bijster opbeurende gedachte voor een man die de wereld zijn thuis mag noemen. “Toch zit ik niet gedeprimee­rd naar de grond te staren. Ik had tussen het begin van de coronacris­is en nu al een zware reis naar

Saoedi-Arabië achter de rug moeten hebben, ik was al in de VS geweest en rond deze tijd had ik in San Salvador, Honduras en Guatemala gezeten. Allemaal boordevol nieuwsgier­igheid en vol goesting… maar dat tempo! Moordend, man. De pandemie waardoor heel de wereld op zijn kop kwam te staan, is voor mij louterend geweest. Een soort realityche­ck. Door die verplichte stop ben ik me gaan afvragen of het niet anders kan.”

Alle antwoorden heeft Waes nog niet gevonden, maar enkele praktische inzichten hoopt hij over de coronacris­is heen te tillen. “Vergaderen vanop afstand bijvoorbee­ld. Meetings verlopen nu veel efficiënte­r, de tijd die je verliest aan koffie halen, grapjes maken en kletsen… Nu zit iedereen goed voorbereid aan zijn laptop. Om van de files nog te zwijgen. Ik woon in Antwerpen en het traject naar Brussel kost me elke dag twee uur, heen en terug. Ik vóél die twee uur winst. Ik heb meer tijd om te koken, te wandelen en ik bespaar mezelf de stress van het bumperen.”

Echt druk heeft Waes het overigens niet gehad de jongste weken. “Ik ben momenteel de uitzending­en over Japan aan het inlezen

(de minireeks Reizen Waes: Japan loopt vanaf 24 mei drie weken lang

op Eén, red.), ik deed de online show met Steven Van Herreweghe, ben een keer bij Danira te gast geweest en heb enkele Iedereen

Beroemd-filmpjes gemaakt. Veel is dat niet voor zeven weken. Maar een geluk bij een ongeluk: we zijn net verhuisd en zitten volop in een verbouwing. Ik heb dus de kelder en de zolder perfect kunnen afwerken. Voorts heb ik enkele klussen geklaard die ik al jaren uitstel. Zo is het er eindelijk van gekomen een lijst te maken van al mijn outdoor gerief.”

Mao-imitator

Tijdens de lockdown maakte Waes natuurlijk ook Reizen Waes

Blijft Thuis, waarin hij vanuit zijn kot contact legt met mensen die hij tijdens de voorbije seizoenen van Reizen Waes ontmoette. Via de rode draad ‘hoe is het daar in tijden van corona?’ presenteer­t hij een terugblik op ondertusse­n een dertigtal bestemming­en. De opmerkelij­kste plek waarmee Waes contact legt, is het Chinese Wuhan. “Yep, de stad waar de hele corona-ellende begon. In 2017 belandden we in Wuhan om er een reportage te draaien over een Mao-imitator. Voorts was er toen niets bijzonders aan Wuhan, gewoon een van de vele miljoenens­teden in China.”

Waes legde in Wuhan opnieuw contact met Wendy, zijn lokale gids van toen. “Ze heeft corona gehad, maar is niet extreem ziek geworden. Ze lag bijvoorbee­ld niet op intensieve. Maar de lockdown in Wuhan was wel iets heftiger dan in België. Zelfs mensen met lichte symptomen werden daar afgezonder­d in quarantain­ehotels, toegangsde­uren van appartemen­tsblokken werden verzegeld en via een app werd je gevolgd zodat vrij bewegen onmogelijk werd.”

De verhalen uit Wuhan zijn intens, maar klein bier vergeleken bij pakweg Turkmenist­an en Sierra Leone. “Zoals in alle dictaturen is de toestand in Turkmenist­an schrijnend. Als je je daar op straat vertoont met een mondmasker word je gearrestee­rd. De overheid ontkent gewoon dat het virus bestaat. Ook Sierra Leone is er erg aan toe. In heel dat land zijn er drie beademings­toestellen voor zeven miljoen mensen. Aan de andere kant worden de voorzorgsm­aatregelen er behoorlijk goed opgevolgd. Het land heeft al ervaring met epidemieën, zoals ebola.” Al even zorgwekken­d noemt Tom Waes de situatie in Bangladesh en India. “Daar hoor je weinig over, terwijl het dichtbevol­kte landen met weinig hygiëne zijn. Laatst zag ik een cijfer van 183 coronadode­n in Bangladesh. Dat kán gewoon niet kloppen.”

Tom Waes

Televisiem­aker “Door deze verplichte stop realiseerd­e ik me dat ik aan een hels tempo aan het werken ben. Ik ben me gaan afvragen of het niet anders kan.”

 ?? FOTO VRT ?? Tom Waes ondervond tijdens de lockdown dat vergaderin­gen efficiënt kunnen gebeuren vanop afstand.
FOTO VRT Tom Waes ondervond tijdens de lockdown dat vergaderin­gen efficiënt kunnen gebeuren vanop afstand.
 ?? FOTO VRT ?? Tom Waes neemt telefonisc­h contact op met Wendy, zijn gids toen hij Wuhan bezocht.
FOTO VRT Tom Waes neemt telefonisc­h contact op met Wendy, zijn gids toen hij Wuhan bezocht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium