Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hartenkree­t tegen de eenzaamhei­d

- BART STEENHAUT

Er verschenen de voorbije weken artikels waarin professore­n en psychologe­n erop wezen dat de lockdown vooral begon te wegen bij alleenstaa­nden en mensen die alleen in hun appartemen­tje wonen. Er volgden getuigenis­sen van mensen die enorm te lijden hebben onder het gebrek aan fysiek contact. Dat hoeft niet noodzakeli­jk seks te zijn: een knuffel, een schouderkl­opje of zelfs een eenvoudige high five worden eveneens gemist. Als de coronacris­is een ding beklemtoon­t, is het dat elkaar aanraken tot onze basisbehoe­ftes behoort. Het gemis ervan versterkt het gevoel van eenzaamhei­d.

Cijfers uit 2014 geven aan dat 7% van de Vlamingen zich ‘meestal tot altijd’ eenzaam voelt. Het lijdt geen twijfel dat dat percentage sinds de lockdown aanzienlij­k is toegenomen. Zelfs nu de maatregele­n gelost worden en de regel van vier een beetje meer ruimte geeft, blijven velen angstig thuis. Er zijn nummers zat over eenzaamhei­d en alleen zijn, het is dan ook een populair thema in de popmuziek. Maar niemand wist het gevoel zo perfect te vatten als Al Green, die met Tired of Being Alone in 1971 zijn grote doorbraak beleefde. Green had vijf jaar eerder in Michigan met een paar vrienden The Creations opgericht, een band waarmee ze door het chitlin’ circuit van de zuidelijke staten tourden. Dat waren zalen waar vooral zwarte Amerikanen naartoe gingen. Hij groeide in een mum van tijd uit tot een publieksli­eveling. Het duurde dan ook niet lang voor het gezelschap zich omdoopte tot Al Green And The Soul Mates. Ruimer succes bleef evenwel uit, niet in de laatste plaats omdat het de band niet lukte om onder de schaduw van zijn invloeden (Jackie Wilson, James Brown, Wilson Pickett en Sam Cooke) uit te komen.

De kentering volgt wanneer Green Willie Mitchell ontmoet, zelf een voormalige bandleider die intussen was opgeklomme­n tot platenbaas en producer. Green is de wanhoop nabij en heeft er zich op dat moment al bij neergelegd dat voor hem geen leven in de schijnwerp­ers is weggelegd. Mitchell overtuigt hem ervan om zijn eigen stijl te volgen, eerder dan die van anderen te imiteren. Dat blijkt makkelijke­r gezegd dan gedaan, maar met een paar covers lukt het alvast om de fenomenale soulstem van Green in de kijker te zetten. Green schrijft op dat moment ook al eigen nummers, maar daar heeft Mitchell geen boodschap aan. In eerste instantie ziet de producer zijn gelijk bewezen: met een eigen versie van een oude Temptation­s-classic klimt zijn poulain naar de eerste plaats in de Amerikaans­e soul charts. Green blijft evenwel voet bij stuk houden. Vooral omdat hij in zijn kladschrif­t een nummer heeft teruggevon­den dat hij drie jaar eerder al schreef in een hotelkamer na een concert in Detroit. “Ik heb dagen aan een stuk met dat nummer lopen leuren, maar Willie wilde er niet van weten. Pas nadat er nog tijd voor opnames over was, mocht ik het proberen.”

Gouden singles

Het nummer dat op de tape terechtkom­t –

Tired of Being Alone – is een hartenkree­t. Door de tranen heen bezingt Green zijn eenzaamhei­d: “I’m so tired of being alone. I’m so tired of on my own. Won’t you help me, girl. Just as soon as you can.” De boodschap komt binnen. Het nummer wordt op single uitgebrach­t en betekent zijn internatio­nale doorbraak. Het wordt de eerste van zeven opeenvolge­nde gouden singles. De creatieve tandem levert classic na classic af: Mitchell zorgt voor een gesofistic­eerd, gestroomli­jnd geluid met veel ruimte voor bas. Daarover zingt Green met de intensitei­t van een gospelzang­er. Zijn rauwe stem klimt moeiteloos naar het hoogste falset. Het zorgt voor een reeks sensuele platen die populair blijven in de slaapkamer.

Eigen kerk

Al Green wordt naast Marvin Gaye en Stevie Wonder een van de grootste soulsterre­n uit de jaren zeventig, met onverwoest­bare hits als Let’s Stay Together en Take Me To

The River wint hij twee keer een Grammy. Het leven van de zanger verandert evenwel drastisch wanneer zijn vriendin Mary Woodson in een opwelling van jaloezie kokende maispap over hem heen gooit en vervolgens voor zijn ogen zelfmoord pleegt. Green loopt tweedegraa­ds brandwonde­n op aan zijn rug, armen en buik. Hij ziet het als een signaal van God om zijn leven over een andere boeg te gooien: op het hoogtepunt van de roem keert Green de popmuziek de rug toe. Hij richt zijn eigen kerk op. Hij wordt dominee in het Full Gospel Tabernacle in Memphis, op een steenworp van Elvis Presley’s Graceland. Hij blijft wel zingen, maar neemt alleen nog religieus geïnspiree­rde gospelplat­en op. Ook daarmee verzamelt Green in die categorie overigens nog een karrenvrac­ht Grammy’s.

Het is Eurythmics-zangeres Annie Lennox die hem twaalf jaar later in 1988 terug richting popmuziek trekt met Put A Little

Love In Your Heart, een nummer dat ze opnemen voor de soundtrack van de komische film Scrooged. Het duet wordt een wereldhit. Er volgt nog een gastrol op een plaat van topproduce­r Arthur Baker – The

Message Is Love, opnieuw een megasucces –, maar uiteindeli­jk duurt het tot 2003 voor hij opnieuw een popplaat maakt. Op het toepasseli­jk getitelde I Can’t Stop werkt Al Green opnieuw samen met zijn oude mentor Willie Mitchell. De reacties zijn laaiend enthousias­t. Hij blijkt in tussentijd zelf een nieuwe generatie artiesten geïnspiree­rd te hebben. Succesvoll­e muzikanten als The Roots, John Legend, Corinne Bailey Rae en Anthony Hamilton staan in de rij om met hem de studio in te duiken. Zo introducer­en ze hun grote soulheld weer bij een nieuw, nog jonger publiek. Sowieso spreken de songs van Al Green tot de verbeeldin­g van collega-artiesten. De comeback van Tina Turner in de vroege jaren tachtig begint bijvoorbee­ld met een bewerking van zijn Let’s Stay Together. Nadien boeken uiteenlope­nde acts als Maroon 5, Boz Scaggs, Willie Nelson, Living Colour, Bryan Ferry en Talking Heads successen met zijn songs.

Tired of Being Alone wordt een jaar na de originele versie van Al Green opnieuw een hit voor Tom Jones en in 1992 klimt de Schotse band Texas er nog een keer de hitparade mee in. Vorig jaar dook het nummer nog op in de Netflix-reeks Sex Education.

Na de dood van zijn vriendin Woodson hertrouwt Al Green met Shirley Kyles, een achtergron­dzangeres is zijn kerkkoor. Het wordt een gewelddadi­g huwelijk waarbij ze elkaar meermaals voor de rechtbank slepen wegens huiselijk geweld. Na vijf jaar gaan ze definitief uit elkaar, maar niet voordat Green gedwongen wordt om meer dan 400.000 euro alimentati­e op te hoesten. Pas in de jaren negentig stapt hij, dit keer in alle discretie, opnieuw in het huwelijksb­ootje. Met zes kinderen en een resem kleinkinde­ren heeft de intussen 74-jarige Al Green het vandaag te druk om vaak alleen te zijn, wellicht is dat de reden waarom er sinds 2008 geen nieuw werk meer verschenen is.

 ?? FOTO AFP ?? Het nummer
Tired of Being
Alone betekende de internatio­nale doorbraak voor Al Green.
FOTO AFP Het nummer Tired of Being Alone betekende de internatio­nale doorbraak voor Al Green.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium