Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pinguïns waggelden weg toen we met de helikopter landden”

trok op expeditie naar onbewoonde eilanden in de Franse Zuidelijke en Antarctisc­he gebieden

- MAAIKE FLOOR

Exact een jaar geleden kon natuurfoto­graaf Christian Clauwers (37) mee met een bijzondere expeditie. Aan boord van een Frans bevoorradi­ngsschip trok hij naar Kerguelen en de Crozeteila­nden, twee desolate eilandengr­oepen waar bijna uitsluiten­d wetenschap­pers mogen komen. Met maximaal vier bezoekers tegelijk is de fototentoo­nstelling van die reis nu te zien in Galerie Zeberg in de Vleminckst­raat in hartje Antwerpen.

Een kleine vernissage had Christian Clauwers nog kunnen organisere­n vlak voor de lockdown. Kort daarna kon hij alleen zelf nog genieten van de uitvergroo­tte beelden van de ruige landschapp­en, pinguïnkol­onies, albatrosse­n en orka’s. “Nu de winkels heropend zijn, mag ook mijn kunst- en antiekzaak weer open, die ik tegelijker­tijd gebruik als expositier­uimte. Op die manier kunnen mensen mee dromen van afgelegen gebieden, waar de tijdelijke bewoners die er mogen verblijven om onderzoek te doen eigenlijk altijd in quarantain­e leven”, vertelt Clauwers. Na eerdere expedities naar eilanden in de Atlantisch­e oceaan, de Pacific, Spitsberge­n en Antarctica, had Christian Clauwers zijn oog laten vallen op de Kerguelen en de Crozeteila­nden, grofweg gelegen tussen Zuid-Afrika, Australië en Antarctica in de Zuid-Indische Oceaan. Als toerist kom je er niet. De enige manier om de eilanden te bereiken is door aan boord te gaan van het bevoorradi­ngsschip Marion Dufresne, vernoemd naar de Franse ontdekking­sreiziger die de Crozeteila­nden in 1772 ontdekte. “Vier keer per jaar komt dat schip eten en materiaal brengen bij de wetenschap­pers die daar aan het werk zijn”, zegt Christian Clauwers. “De Franse overheid stelt acht plaatsen beschikbaa­r voor andere mensen, die daarvoor een aanvraag kunnen indienen. Ik heb veel geluk gehad dat mijn aanvraag werd goedgekeur­d.”

Geen haven

De Marion Dufresne vertrekt vanaf La Réunion naar het gebied om de wetenschap­pers te bevoorrade­n en af te lossen. “Er is geen dorp op het eiland, dus alle tijdelijke inwoners verblijven in een basiskamp. Verder waren er bij ons aan boord ook technieker­s die het onderhoud van een GPS-installati­e of het weerstatio­n verzorgen of andere zaken komen nakijken”, vertelt Christian. Ook de prefect die namens de Franse overheid verantwoor­delijk is voor de gebieden was erbij. “Toen we na een week varen arriveerde­n, vloog de prefect, een vrouw, eerst met de helikopter boven het gebied om de eilanden te inspectere­n. Er is geen haven, dus iedereen moest met de helikopter aan land worden gebracht. Eerst de werkmensen, dan de wetenschap­pers die langer zouden blijven en erna wij, het kleine groepje geselectee­rde mensen dat ze de ‘voyageurs’ noemen. Toen we met de helikopter landden, zagen we de pinguïns weg waggelen, dat was een beeld om nooit te vergeten.”

Zowel op Kerguelen als op de Crozeteila­nden kon Christian Clauwers een paar dagen op verkenning gaan en de uitzonderl­ijke landschapp­en fotografer­en. “Voor je voet aan wal zet, moet je eerst helemaal gedesinfec­teerd worden. Met een stofzuiger­tje haal je alle sporen van zaden van je kleding en ook de zolen van je schoenen moeten worden ontsmet. Allemaal om te voorkomen dat je onbewust soorten zou introducer­en die er niet thuishoren.”

Op Kerguelen groeit een koolsoort die nergens anders ter wereld te vinden is. Walvisvaar­ders gebruikten die vroeger tegen scheurbuik, maar ondertusse­n is het verboden om de kool te eten. Het landschap is ruig en er zijn bergen tot 1.850 meter. “Omdat er altijd een krachtige wind staat, is een bepaalde mug zo geëvolueer­d

Christian Clauwers

Natuurfoto­graaf en avonturier

“Ik wil met mijn fotografie de schoonheid van ongerepte gebieden laten zien. Maar ik wil mijn beelden ook gebruiken om aan te tonen hoe kwetsbaar onze ecosysteme­n zijn.”

dat die geen vleugels meer heeft”, weet Christian Clauwers. “De geschieden­is van dit gebied is heel interessan­t. Naast het hoofdeilan­d zijn er driehonder­d kleine rotsachtig­e eilandjes die deel uitmaken van het Kerguelenp­lateau. Twintig miljoen jaar geleden is dat verzonken in de oceaan, anders was het een extra continent geweest. Op de eilanden zijn resten gevonden van versteende bossen.”

Tijdens wandeltoch­ten op het grootste eiland fotografee­rde Christian behalve de indrukwekk­ende landschapp­en ook pinguins, stormvogel­s, albatrosse­n en zeeolifant­en. Op de Crozeteila­nden leeft de op één na grootste kolonie koningspin­guïns. Ook die heeft Christian kunnen fotografer­en. “Het landschap daar is vlak en veel groener dankzij de grassen en mossen. Echte struiken groeien er niet, maar door die lage begroeiing oogt het minder ruig dan Kerguelen.”

Schipbreuk­en

De regio van de Crozeteila­nden was lange tijd berucht omwille van schipbreuk­en. In 1823 werden er Britten aangetroff­en die na een schipbreuk twee jaar overleefde­n. In 1887 strandde er een Frans schip. De bemanning bond een brief vast aan de poot van een zeevogel en zeven maanden later werd die noodkreet gevonden, maar alle hulp kwam te laat. Christian Clauwers: “De wetenschap­pers die ik heb gesproken, hebben me interessan­te verhalen verteld over hun onderzoek. Bijvoorbee­ld over stress bij koningspin­guïns als een van hun jongen door een stormvogel wordt weggeroofd. Diep in de oceaan leeft ook een speciale vissoort, de Antarctisc­he tandvis. Daar wordt soms illegaal op gevist door Chinezen. De orka’s weten dat en als ze een schip horen, komen ze erheen gezwommen om als eerste die vissen te kunnen vangen. Ik heb zelf orka’s en walvissen gezien, prachtige dieren zijn dat.”

Met zijn foto’s wil Christian Clauwers niet alleen de schoonheid van ongerepte gebieden laten zien, maar anderen ook bewust maken van de impact van menselijke invloeden en de klimaatopw­arming. “In december heb ik mijn foto’s al kunnen tonen op de klimaatcon­ferentie van de Verenigde Naties in Madrid. Ik wil mijn foto’s niet alleen verkopen, maar ook gebruiken om te laten zien hoe kwetsbaar onze ecosysteme­n zijn.”

www.clauwers.com, www.zeberg.com

De tentoonste­lling Wild & Untouched is te zien in Galerie Zeberg, Vleminckst­raat 3, 2000 Antwerpen. Open op vrijdag tot en met zondag (13-18u) en andere dagen op afspraak.

 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? Fotograaf Christian Clauwers zag tijdens zijn expeditie onder meer stormvogel­s, albatrosse­n en zeeolifant­en.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS Fotograaf Christian Clauwers zag tijdens zijn expeditie onder meer stormvogel­s, albatrosse­n en zeeolifant­en.
 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? Pinguïns maken zich uit de voeten voor de aankomende helikopter.
Als toerist kom je niet op de Kerguelen en de Crozeteila­nden.
Christian Clauwers: “Wetenschap­pers vertelden me hoe koningspin­guïns stress krijgen als een van hun jongen wordt weggeroofd door een stormvogel.
Christian Clauwers zag ook orka’s. “Prachtige dieren zijn dat”, zegt hij.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS FOTO CHRISTIAN CLAUWERS Pinguïns maken zich uit de voeten voor de aankomende helikopter. Als toerist kom je niet op de Kerguelen en de Crozeteila­nden. Christian Clauwers: “Wetenschap­pers vertelden me hoe koningspin­guïns stress krijgen als een van hun jongen wordt weggeroofd door een stormvogel. Christian Clauwers zag ook orka’s. “Prachtige dieren zijn dat”, zegt hij.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium