Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische bollen voor Bogota

Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

-

In Colombia, een woelig land waar misdaad een belangrijk­e factor is in de samenlevin­g, gaan er stemmen op om een gemengde taskforce

Amberes op te richten. De coke van eigen bodem is helemaal out, maar ecstasy en andere synthetisc­he drugs zijn aan ware opmars bezig.

Het lijkt de omgekeerde wereld. Colombiane­n die zich zorgen maken over de ware toevloed van synthetisc­he drugs uit Europa. Lees: drugs die werden gekookt in clandestie­n labs in België en Nederland. Dat de cocaïne met tonnen tegelijk binnenstro­omt via de Antwerpse haven, dat weet ondertusse­n heel de wereld. Dat er vanuit Antwerpen ook drugs naar Zuid-Amerika worden gestuurd, werd al een tijdje vermoed door de politiedie­nsten. Maar

Operacion Waspoeder heeft het bestaan van dergelijke smokkelrou­tes van onze stad naar Colombia nu ook aangetoond.

De Prijs, de Kwaliteit

krijgt u erbij. Het is een van de slogans van supermarkt­keten Delhaize, die nu letterlijk gekaapt lijkt te worden door de drugsmaffi­a. Over heel de wereld proberen criminelen ecstasy en andere synthetisc­he drugs te brouwen, de pillen uit de Belgische en Nederlands­e labs zijn superieur. In de discotheke­n van Tokio tot Melbourne weten ze dat, ondertusse­n hebben ook de hipsters in danstenten van Bogota, Cali, Medellin of Cartagena ‘onze’ drugs ontdekt. Het was in de havenstad Cartagena dat de politie tijdens Operacion Waspoeder 7,4 kg MDMA ontdekte in dozen waspoeder van Delhaize. Geen gigantisch­e vangst, wel genoeg om 36.000 pilletjes van te draaien. De politiedie­nsten gaan er vanuit dat drugsbende­s uit Zuid-Amerika en criminele groepen uit Nederland en België elkaar hebben gevonden. De Zuid-Amerikanen verschepen cocaïne naar Europa en ontvangen als betaling een flinke zending MDMA. De cocaïne is spotgoedko­op in ZuidAmerik­a, maar gigantisch duur in Europa. Ecstasy is dan weer goedkoop in onze contreien: de bendes hier produceren één pilletje tegen een kostprijs van 20 eurocent. In de Colombiaan­se discotheke­n betaal je makkelijk 10 tot 15 euro voor een pil. Bij Delhaize zouden ze zeggen: zoveel meer voor je geld. Ferry Bouman, de Brabantse bandiet uit de televisies­erie Undercover, noemde het ruilen van esctasy en coke “swappen”. Janus Van Wesenbeeck, de drugshande­laar op wie het personage van Ferry Bouman was gebaseerd, had tien jaar geleden al in de gaten dat je je winsten kon maximalise­ren door dure drugs te kopen met goedkope drugs. Ook de Turkse maffia heeft zich zo in de cokehandel gestort, terwijl heroïne hun corebusine­ss was. De Turkse groepen betalen hun coke vermoedeli­jk met heroïne, die in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten veel duurder is.

Er is nog een bijkomend voordeel voor de drugscrimi­nelen: er is geen opvallende geldstroom tussen Zuid-Amerika en Europa. Of het volume geld dat in beweging moet worden gebracht, is minstens beperkt. Het verplaatse­n van geld is voor drugscrimi­nelen minstens even delicaat als het verplaatse­n van hun “product”. Een drugshande­laar kan na een succesvoll­e deal nu eenmaal niet met sportzakke­n vol cash zijn bankkantoo­r binnenwand­elen. Sommige bendes stockeren hun geld dan maar in zogenaamde safehouses, waar het geld blijft liggen tot het kan worden witgewasse­n.

In Eindhoven heeft de politie vorige week nog zo een geldvoorra­ad ontdekt: in vijftien boodschapp­entassen van Albert Heijn, Zeeman en Action bleek in totaal 12,5 miljoen euro cash te zitten. Een tegenvalle­r voor de eigenaar(s) van het geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium