Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Kruis moet gereanimee­rd worden

Jaarlijkse stickerver­koop levert 90 procent minder op dan vorig jaar

- MARC DE SWERT

Rode Kruis-Vlaanderen luidt de alarmbel. De jaarlijkse stickeract­ie bracht - vergeleken met vorig jaar - negentig procent minder op. Dat betekent een financiële kater voor alle lokale afdelingen.

Op 29 april lanceerde Rode KruisVlaan­deren een alternatie­f voor de jaarlijkse stickeract­ie. 770.000 gezinnen kregen de afgelopen dagen een gratis exemplaar van de bekende Rode Kruis-sticker in de bus, samen met de vraag om de lokale Rode Kruis-afdelingen een financieel duwtje in de rug te geven. “Het resultaat van de verkoop valt echt tegen”, zegt Tom Bellens, voorzitter van de afdeling Hove - Lint. “We hadden gerekend op een opbrengst van 40.000 euro, het is maar een tiende daarvan. Deze tegenvalle­r is echt een ramp. De stickerver­koop is goed voor negentig procent van onze inkomsten. We planden dit jaar de aankoop van onder meer vijf AED-toestellen en een nieuwe tent, dat zal nu niet kunnen.” Daarnaast zijn er ook de vaste kosten. “De verzekerin­g en het onderhoud van het wagenpark nemen een grote hap uit het budget. Jaarlijks zijn er altijd materialen die vernieuwd moeten worden en ook de kledij van onze vrijwillig­ers kost veel geld.”

Dit jaar bestaat de afdeling Hove Lint tachtig jaar en voor die gelegenhei­d waren er enkele acties gepland. “Die zullen waarschijn­lijk ook niet kunnen plaatsvind­en. Het hele jaar door staan we paraat op allerhande evenemente­n en manifestat­ies, maar daar zal deze zomer ook niet veel van overblijve­n. We staan daar dan wel gratis, maar af en toe verkopen we er wel eens een gadget of geeft iemand die we verzorgd hebben een centje. De situatie dreigt echt dramatisch worden. We zijn een team van veertig vrijwillig­ers en staan dag en nacht klaar, elke dag weer.”

Alle afdelingen zullen dus op zoek moeten naar andere bronnen van inkomsten. “We hebben een goede relatie met de plaatselij­ke gemeentebe­sturen, misschien moeten we daar eens gaan aankloppen. Vragen kost niets. En uiteindeli­jk doen wij ook alles gratis. Mensen kunnen nog altijd een bijdrage storten. Hopelijk kunnen we de komende jaren weer op een normale opbrengst van de stickerver­koop rekenen. Als dat niet zo is, gaan we echt in de problemen komen. Ik kan zelfs niet uitsluiten dat bepaalde afdelingen ophouden te bestaan.”

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Tom Bellens en enkele vrijwillig­ers van het Rode Kruis.
FOTO MARC DE SWERT Tom Bellens en enkele vrijwillig­ers van het Rode Kruis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium