Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontmaskerd door een slordighei­dje

FBI-agent onthult per ongeluk mogelijke link tussen terroriste­n 9/11 en Saudische overheid

- PETER MIJLEMANS

Al sinds de dag van de aanslagen van 9/11 zoeken de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten naar de Third

man, een contactper­soon die de terroriste­n linkt aan de Saudische overheid. Maar al even lang wordt dat onderzoek tegengewer­kt, zelfs door Bush en Obama. Door een flater van een FBI-agent lijkt de ‘derde man’ nu toch ontmaskerd. Het zou gaan om Musaed Ahmed al-Jarrah, een Saudische diplomaat die in 1999 en 2000 in Washington werkte.

Bij de herdenking van de aanslagen op de Twin Towers nodigden president Trump en first lady Melania vorig jaar een aantal nabestaand­en van de slachtoffe­rs uit in het Witte Huis. De families die ze ontvingen zijn al sinds 2018 aan het procederen om de betrokkenh­eid van Saudi-Arabië bij de aanslagen aan te tonen en een schadeverg­oeding te krijgen. Ze smeekten de president om hen te helpen een aantal FBI-documenten in handen te krijgen over de speurtocht naar de

(de ‘derde man’), die de connectie zou zijn tussen de vliegtuigk­apers en de Saudische overheid. Om Trump makkelijke­r te laten toehappen, maakten ze duidelijk dat twee van zijn aartsvijan­den er wat mee te maken hadden: de door Trump ontslagen FBIdirecte­ur James Comey en Robert Mueller, de speciale aanklager die de betrokkenh­eid van Rusland in de verkiezing van Trump onderzocht.

De truc leek te werken. “Hé, Melania”, zei Trump, “hetzelfde uitschot dat zich tegen mij gekeerd heeft, vecht nu ook tegen de slachtoffe­rs van 9/11.

Third man

Het komt in orde, jongens.” Eindelijk een president die de nabestaand­en wilde helpen. Want zowel George Bush als Barack Obama hadden altijd met een wijde boog rond de mogelijke betrokkenh­eid van de Saudi’s gelopen.

Mislukte censuur

Groot was de ontgoochel­ing bij de families toen ze een dag later alleen een naam kregen van justitiemi­nister William Barr. Onder de dwingende voorwaarde dat die niet bekendgema­akt mocht worden. Het dossier waarnaar ze hadden gevraagd, zouden ze niet krijgen. “Staatsgehe­im”, klonk het. Om zeker te zijn dat de families

de naam nooit openbaar zouden maken, stapten zowel het ministerie van Justitie als het National Intelligen­ce Agency, de Amerikaans­e geheime dienst, naar de federale rechter. Het FBIdossier werd aan de rechtbank gegeven ter inzage, om het voorgoed als staatsgehe­im te laten klasseren.

Maar daar liep het mis. De FBIagent die het dossier indiende, moest de naam van de Saudische diplomaat in het document onleesbaar maken. Maar dat was hij op één plaats vergeten. Zo kwam de naam van Musaed Ahmed AlJarrah plots toch naar buiten. Dat de FBI de naam geheim wilde houden, is volgens de advocaat van de families hét bewijs dat het bureau er al lang van uitgaat dat er een derde man, de Third man, in het spel was, die de connectie vormde tussen de kapers – bijna allemaal Saudi’s – en de Saudische overheid. De Amerikaans­e autoriteit­en en de presidente­n Bush, Obama en Trump, zouden die “bewijzen” altijd hebben proberen weg te moffelen.

Contact met radicalen

Musaed Ahmed al-Jarrah is overigens geen onbelangri­jke persoon. Hij was in de jaren 1999 en 2000 als ambtenaar van Buitenland­se Zaken gedetachee­rd naar de ambassade in Washington. Daar was hij bevoegd voor het werk van het ministerie van Islamitisc­he Zaken in Amerikaans­e moskeeën en islamitisc­he centra. Dat ministerie heeft als hoofdopdra­cht van de strenge Saudische vorm van de islam de enige wereldreli­gie te maken. Al-Jarrah stond toen in nauw contact met Fahad al-Thumairy, een radicale Saudische geestelijk­e, en met Omar al-Bayoumi, een Saudische agent. Die twee werden eerder al door de FBI verdacht van actieve betrokkenh­eid bij de aanslagen op basis van meerdere getuigenis­sen. Zo zou Al-Bayoumi twee kapers geholpen hebben die hun vliegtuig lieten crashen op het Pentagon, het Amerikaans­e ministerie van Defensie. Al-Thumairy en Al-Bayoumi zouden gestuurd en gesteund zijn door de Third man.

In 2003 werd Al-Thumairy officieel op een lijst gezet van personen verdacht van steun aan terrorisme. Zijn visum werd ingetrokke­n. Toen hij dat jaar via Los Angeles het land weer probeerde binnen te komen, werd hij opgepakt en teruggestu­urd. De FBI, die hem wat graag had willen spreken, werd pas dagen later ingelicht. Al-Thumairy en Al-Bayoumi werden later in Saudi-Arabië ondervraag­d door de

Saudische geheime dienst. Ze ontkenden alles, zelfs dat ze elkaar kenden. Nochtans bewijzen telefoonta­ps het tegendeel.

Twee groepen

Binnen de FBI ontstond na verloop van tijd tweespalt. Aan de ene kant was er een groep die vond dat het grote aantal indirecte bewijsstuk­ken geen toeval kon zijn. Aan de andere kant stond de traditione­le lijn, die vond dat er zonder bewijs geen zaak is. Enkele FBI-agenten van de eerste strekking hebben zich bij de families van de nabestaand­en aangeslote­n om de waarheid aan het licht te laten komen.

Die families geloven na deze ontwikkeli­ngen in elk geval niet meer dat Musaed Ahmed Al-Jarrah niet wist van de plannen van zijn contacten. Anders hadden de Amerikaans­e autoriteit­en er geen toppriorit­eit van gemaakt om hem tot staatsgehe­im te bombardere­n, zo luidt de redenering. Het versterkt alleen hun geloof dat er de Amerikaans­e overheid er alles aan doet om de waarheid over de rol van de Saudi’s niet aan het licht te laten komen.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ?? Musaed Ahmed al-Jarrah.
Musaed Ahmed al-Jarrah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium