Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga niet blijven wachten op Antwerp”

Dieumerci Mbokani (34) aast nog altijd op tweejarig contract, maar kan nu ook naar China

- DAVID VAN DEN BROECK

Nu Bölöni weg is bij Antwerp, vraagt iedereen zich af: wat doet Dieumerci Mbokani (34)? Het standpunt van de spits is duidelijk. “Ik wil wel verlengen, maar ik ga niet blijven wachten. En als ik geen voorstel voor twee jaar krijg, teken ik elders.” Hij schermt met interesse van het Chinese Wuhan Zall.

Dieumerci Mbokani (34) brengt de lockdown door in Monaco, waar hij een tweede verblijf heeft. De Congolese topschutte­r onderhoudt er zijn conditie onder meer door met zijn zoontjes Jess (9) en Bradley (6) te gaan lopen en fietsen. Hij heeft het naar zijn zin, zegt hij aan de telefoon, terwijl op de achtergron­d de vogeltjes fluiten. Maar donderdag was hij toch down. Toen raakte namelijk bekend dat Antwerp afscheid nam van Laszlo Bölöni. Met 24 uur vertraging reageert hij er alsnog op.

“Tu sais: Bölöni was voor mij geen trainer, maar een vader”, vertelt Mbokani. “Al sinds onze periode bij Standard hebben we een goeie band. Ook naast het voetbal. Ik ken bijvoorbee­ld ook zijn familie goed. Op de club babbelden we veel met elkaar, en hij vroeg me geregeld om met speler x of y te spreken, als er iets scheelde. Ik vind hem een geweldige man en een topcoach. En dus vind ik het – net zoals bij Sinan (Bolat, red.) – geen goeie beslissing om hem te laten gaan. Hij werd vorig jaar vierde, en dit seizoen loodste hij ons naar de bekerfinal­e en waren we nog in de running voor de top twee. Bovendien moet de ploeg worden vernieuwd. Hij had voor wat stabilitei­t kunnen zorgen. Terwijl een nieuwe coach van nul zal moeten beginnen. Ik begrijp het niet goed, ik vind het jammer.”

In november 35 jaar

De vrees van de fans: dat het afscheid van Bölöni het sein is voor Mbokani om het ook voor bekeken te houden. Aan de ene kant stelt de spits de fans gerust. “Het is niet omdat de coach vertrekt, dat ik automatisc­h ook vertrek. Ik heb mijn eigen carrière.” Aan de andere kant laat de spits de fans opnieuw hun adem inhouden.

“Het probleem is dat ik de voorbije weken niks meer van de club heb gehoord”, zegt hij. “Ik weet wel dat het bestuur nog een jaar met me verder wil, en ik wil ook blijven want ik heb er altijd heel graag gespeeld. Maar alleen als ik voor twéé jaar kan verlengen. Ik heb Antwerp toch al veel diensten bewezen en heb de club mee naar boven gestuwd, ik vind dat ik dat verdien. Ik moet ook aan mijn toekomst en mijn familie denken.”

Was Mbokani tien jaar jonger geweest, het was allicht allang beklonken. “Maar dat ik al 34 ben (in november wordt hij 35, red.), mag niet meespelen. Kijk naar Italië, hoeveel spelers die al wat ouder zijn daar toch nog presteren en scoren. Ik voel me nog altijd goed, dat is wat telt. Ik hoop dus dat de club nog iets onderneemt. Als dat niet zo is, het zij zo. Dan teken ik elders. Ik ga niet blíjven wachten.”

Voorstel uit China

Mbokani schermt alvast met interesse van een paar Chinese clubs. Wuhan Zall FC, dat vorig seizoen zesde werd in de Super League en vervolgens in de belangstel­ling kwam omdat het coronaviru­s in Wuhan uitbrak, is het concreetst en deed hem al een voorstel. “De naam van de ploeg wil ik niet bevestigen, maar ik heb inderdaad een aanbieding gekregen. Het is op financieel vlak erg interessan­t – ik kan er meer verdienen dan in België – en daar kan ik wél meteen voor twee jaar tekenen. Dus uiteraard sta ik ervoor open. Ik sta open voor alles. Ook nog voor Antwerp. Maar mijn standpunt is duidelijk: ik wil alleen voor twee jaar verlengen.” Afwachten wat het wordt. Ook vorig jaar rond deze tijd was er veel onduidelij­kheid rond de toekomst van Mbokani. Na de laatste wedstrijd van het seizoen – tegen Charleroi, waarin het Europese ticket werd afgedwonge­n – zei hij dan dat het zijn laatste match voor de Great Old was. Een week later tekende hij echter gewoon bij en ging hij zijn tweede jaar in. Er kan dus nog altijd een derde jaar bijkomen. Maar gezien de kapers op de kust maakt Luciano D’Onofrio er maar beter werk van. Gezien zijn goals en impact op het spel én de groep is Mbokani te belangrijk om te laten gaan.

“Bölöni was geen trainer voor mij, maar een vader. Hem laten gaan was geen goeie beslissing.” Dieumerci Mbokani Spits Antwerp

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium