Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terug naar het museum

- ILSE DEWEVER

Stilaan wordt onze horizon weer wat ruimer, nu vanaf 18 mei musea, dierenpark­en en bibliothek­en weer open mogen. Wat is er straks in onze kunsttempe­ls te zien? En vooral, hoe wordt zo’n museumbezo­ek in goede banen geleid? Wij lijsten enkele vuistregel­s op om ook in tijden van corona van kunst te genieten. Niet elke instelling is al open

Vanaf 18 mei laat de Nationale Veiligheid­sraad musea toe onder bepaalde voorwaarde­n weer bezoekers te ontvangen, maar weet dat vanaf maandag niet élk museum open zal zijn. In Turnhout nemen het Begijnhofm­useum en het Nationaal Museum van de Speelkaart pas op 2 juni een nieuwe start. Ook de Mechelse musea, zoals Kazerne Dossin en Hof van Busleyden, nemen de tijd om aanpassing­en door te voeren en heropenen op 1 juni. Het Speelgoedm­useum in de Dijlestad ontvangt wél al bezoekers; zij het vanaf 19 mei, dinsdag dus.

Wees je ervan bewust dat de maandag voor veel musea sowieso een sluitingsd­ag is. In Antwerpen zullen op 18 mei alleen het zilver- en diamantmus­eum DIVA en het Maagdenhui­s open zijn. Vanaf 19 mei volgen de overige negen stedelijke musea: Museum Mayer van den Bergh, Middelheim­museum, Rubenshuis, Letterenhu­is, Museum Vleeshuis, MAS, Red Star Line Museum, Museum Plantin-Moretus en FOMU. “In elk van deze musea zal, al zeker tot 7 juni, een maximumaan­tal bezoekers worden toegelaten volgens het principe van één persoon per vijftien vierkante meter”, vertelt Antwerps cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud. “Dit vertaalt zich in een strikt aantal tickets per tijdsblok. In het MAS worden er om het half uur 25 nieuwe bezoekers toegelaten. In het Rubenshuis zijn er dat twintig, in het Letterenhu­is tien en in het FOMU 44.”

Niet alle Antwerpse musea worden volledig ontsloten. Zo zijn de wandelboul­evard en het dak van het MAS, de tuin van Museum PlantinMor­etus en De Loods, de presentati­e Veldwerk en de toren van het Red Star Line Museum nog niet vrij toegankeli­jk.

Bestel tickets vooraf online

Precies omdat het aantal bezoekers gelimiteer­d is, vragen de musea om tickets vooraf online te bestellen. Dat geldt ook voor bezoekers die recht hebben op gratis toegang, zoals kinderen of pashouders. Audioguide­s worden nergens uitgeleend. “In de Antwerpse stedelijke musea zijn er ook geen museumgids­en”, vertelt cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud. “Info over de collectie kan via een QR-code op de smartphone worden gedownload, en via luidspreke­rs wordt er permanent uitleg gegeven.” Horeca in musea blijft sowieso gesloten. Waar de museumshop­s open zijn, kan er uitsluiten­d elektronis­ch worden betaald.

Wie straks online een ticket boekt, wordt binnen een welbepaald tijdsblok in het museum verwacht. Bij het Museum Snijders & Rockoxhuis kan u zich wél nog zonder ticket aan de kassa aanmelden. “Maar weet dat er op de expo Blind Date per kwartier slechts vier bezoekers worden toegelaten”, vertelt conservato­r Hildegard Van de Velde. “Per dag zullen er in het museum dus slechts 112 bezoekers over de vloer komen, waar er dat in januari tijdens de Jan Breugel-expo in het weekend tot 800 waren. Dat maakt dat de bezoeker het museum straks bijna voor zich alleen heeft. Een buitenkans om nog intenser oog in oog te staan met de portretten.”

Al dan niet met mondmasker

Om zo getrouw mogelijk de regels van social distancing te respectere­n, wordt in alle musea een strak parcours aangehoude­n. Zomaar vrij rondlopen of terugkeren op je stappen hoort daar niet bij. In het M HKA geven pijlen op de vloer het traject aan. Er wordt ook op toegekeken dat bezoekers van verschille­nde parcours elkaar niet kruisen. In het Rockoxhuis bijvoorbee­ld nemen bezoekers om naar boven te gaan de trap en gaan ze naar beneden met de lift.

In de Antwerpse stedelijke musea krijgen bezoekers de kans om voor en na hun bezoek de handen te ontsmetten. Het M HKA heeft doorheen het gebouw refreshmen­t

points geïnstalle­erd met handgel, papieren handdoeken en een gesloten vuilnisbak. Het Antwerpse museum voor hedendaags­e kunst is een van de weinige musea die bezoekers “sterk aanraden” een mondmasker te dragen. “We volgen daarmee de algemene richtlijne­n om je op openbare plekken zo goed mogelijk te beschermen”, vertelt Bert De Vlegelaer. “Wie daar nood aan heeft, kan ook een mondmasker kopen aan de balie.”

In de stedelijke musea draagt alleen het personeel mondmasker­s. “Als we de bezoekers mondmasker­s laten dragen, zijn ze door het gevoel van veiligheid dat hen dat geeft minder voorzichti­g en raken ze misschien te veel dingen aan”, denkt cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud.

‘‘In het MAS worden er om het half uur 25 nieuwe bezoekers toegelaten. In het Rubenshuis zijn er dat twintig, in het Letterenhu­is tien en in het FOMU 44.’’

Vaste collecties en verlenging­en

Tijdens de lockdown werden veel tijdelijke tentoonste­llingen gestaakt of ontmanteld. Tijdelijke expo’s die de voorbije acht weken hadden moeten openen, zoals Congoville in het Middelheim­museum, werden uitgesteld naar een latere datum. Toch blijven ook de permanente collecties van onze musea het ontdekken waard. Denk aan ’s werelds oudste drukpersen in het Museum Plantin-Moretus of meesters uit de Gouden Eeuw in het Rubenshuis.

In de Antwerpse stedelijke musea worden eerstdaags twee tijdelijke expo’s verlengd. In het MAS neemt Cool Japan de bezoeker mee in de wereldwijd­e fascinatie voor de Japanse beeldcultu­ur, terwijl het FOMU voluit blijft gaan voor de overzichts­tentoonste­lling Present van fotograaf Stephan Vanfletere­n. Het M HKA zet dan weer het geëngageer­de werk van Els Dietvorst verder in de kijker, net als dat van Allan Sekula en Tramaine de Senna.

Een bijzondere aanbevelin­g verdient de expo Blind Date, met startpunt in het Museum Snijders & Rockoxhuis. The Phoebus Foundation van Fernand Huts zet de geschieden­is van de Vlaamse portretkun­st centraal via werk van onder meer Rubens, Metsys en Van Dijck. De panelen en doeken worden vergezeld van accessoire­s en attributen zoals rammelaars of juwelen in een originele scenografi­e van Walter Van Beirendonc­k. De expo loopt verder op drie andere locaties: de Keizerskap­el, de Sint-Carolus Borromeusk­erk en het Museum Vleeshuis. Wie de volledige tour aanvat, is daar een halve dag mee zoet.

Tickets voor de Antwerpse expo’s zijn te bestellen via www.antwerpen.be, www.muhka.be en www.blinddate.vlaanderen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, M HKA ?? Weldra weer te bezoeken: Blind Date in het Snijders & Rockoxhuis (boven) en Els Dietvorst in het M HKA.
FOTO'S DIRK KERSTENS, M HKA Weldra weer te bezoeken: Blind Date in het Snijders & Rockoxhuis (boven) en Els Dietvorst in het M HKA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium