Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van niemand lesjes te leren

-

DANCE, POP MOBY All Visible Objects ★★★èè

Al lijken de grootste podia inmiddels verleden tijd, de Amerikaan Moby bouwt de jongste jaren aan een respectabe­l nieuw hoofdstuk in een carrière die inmiddels drie decennia overspant. All Visible Objects bevat, behalve de eindeloze reeks stokoude samples die dat album tot een fenomeen deed uitgroeien, alle elementen van millionsel­ler Play en bewijst opnieuw dat de kale superster van geen David Guetta’s, Tiesto’s of Like Mike’s lesjes te leren heeft.

Opener Morningsid­e klinkt meteen vertrouwd, met een gesampelde vrouwenste­m boven een housebeat. Het tapijtje van synths in combinatie met ijle vrouwenste­mmen werkt ook nog op One Last Time. My Only Love is een uitzonderi­ng in zijn repertoire: een cover van Roxy Music die het origineel een update geeft door een piano met een opgedreven tempo te combineren. Power is Taken, dat begint als handjes-in-de-lucht-dance, evolueert tot een geëngageer­de, politieke song waarin D.H. Peligro van Dead Kennedys te horen is. In Refuge heet de gast Linton Kwesi Johnson. Too Much Change, met de stem van Apollo Jane, is een ontroerend rustpunt met een house-outro.

Moby is dus niet vies van gastvocali­sten, maar hij maakt er geen sterrenpar­ade van en hij laat ze – in tegenstell­ing tot de werkwijze van zijn jongere collega’s – de winkel niet overnemen. En het woord ‘winkel’ is ook al relatief: als gedreven activist wil Moby ook ditmaal zijn publiek niet alleen doen dansen maar ook doen luisteren. Van elke track op dit album gaan de opbrengste­n bovendien naar een goed doel dat mensen- of dierenrech­ten centraal stelt.

Niet dat All Visible Objects tot zijn beste albums behoort, maar afgeschrev­en is Moby nog lang niet.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium