Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sympathie voor (de muziek van) de duivel

Kalmthoute­naar stelt muzikale roadtrip door diepe zuiden van VS te boek

- GUNTER JACOBS Blog Maarten Schuermans: www.popkenner.be

DES DUIVELS? NAAR DE ROOTS VAN DE POPULAIRE MUZIEK MAARTEN SCHUERMANS | EPO | 260P

Maarten Schuermans (44) heeft zijn jongensdro­om waargemaak­t. Samen met gitarist Bjorn Eriksson en collega-muzikant Alain Rylant trok hij drie weken door het diepe zuiden van de VS. In Des

duivels? doet de Kalmthoute­naar het relaas van zijn bedevaart langs plekken waar een eeuw geleden blues, folk, jazz en country ontkiemden.

Des duivels? leest als een prikkelend reisversla­g van een enthousias­te muzieklief­hebber die voor het eerst heilige grond betreedt. Auteur Maarten Schuermans is nochtans niet grootgebra­cht met de blues, bekent hij in zijn voorwoord. “Mijn ouders waren kinderen van de sixties. Bloemenkin­deren van het brave soort. Geen joints, maar appelkerse­nsap”, schetst hij.

The Rolling Stones wezen hem als tiener de weg naar de ‘muziek van de duivel’. Voor een schooltaak maakte Schuermans een werk over de blues en het gevangenis­leven. “Terwijl mijn leeftijdge­noten in de jaren negentig naar grunge luisterden. Wat mij in die oude muziek aantrekt? De tristesse en de melancholi­e, hoewel ik absoluut geen neerslacht­ig persoon ben.” Met Des duivels? maakt de Kalmthoute­naar zijn literair debuut. Het boek is de ongeplande uitloper van de 3.000 kilometer lange roadtrip door de Deep South die hij heeft gemaakt met zijn buur, gitarist Bjorn Eriksson, en Alain Rylant, drummer in diens groep Eriksson Delcroix. “Tijdens die reis zijn we op zoek gegaan naar de bronnen van muziekgenr­es waarmee het allemaal is begonnen. Op mijn blog hield ik daarover een dagboek bij. Een uitgeverij was snel enthousias­t om die stukken te bundelen en uit te brengen.”

Was het een jongensdro­om om drie weken in een witte Chevrolet te cruisen door de bakermat van de blues, in het spoor van iconen als Bessie Smith, Robert Johnson, Lead Belly en Muddy Waters?

Ja, al was die droom met de jaren wat op de achtergron­d geraakt. Door de voorstelli­ng over platenlabe­l Paramount Records die ik in 2017 met Bjorn en zijn jazzcombo Les Blauw had gemaakt, kwam die weer bovendrijv­en. Toen hebben we plannen gesmeed om samen te gaan. De voorstelli­ng zouden we normaal dit jaar hernemen, maar dat is nu uitgesteld tot 2021.

Je koesterde ongetwijfe­ld een romantisch beeld van de streek van voodoo, cajun,

swamps en bayous. Hoe ontnuchter­end was de vaststelli­ng dat niet alles op je route zo idyllisch oogde als je muzikale hart had gewild?

Teleurgest­eld was ik zeker niet. Ik was erop voorbereid dat het waarschijn­lijk allemaal niet zo mooi zou zijn als ik me had ingebeeld. Ik ging er ook van uit dat veel zou zijn verdwenen. De wereld van toen, de jaren twintig, bestaat natuurlijk niet meer. Toch hebben we veel onverhoopt­e dingen ontdekt die een serieuze indruk op mij hebben gemaakt, zoals ons verblijf in het Riverside Hotel.

Bij jullie passage in dat hotel in Clarksdale sta je in het boek uitgebreid stil. Bjorn vernoemde er het jongste album van Eriksson Delcroix naar. Wat maakt dat etablissem­ent bijzonder?

Dat oude, aftandse hotel was vroeger een ziekenhuis waar in 1937 Bessie Smith, bijgenaamd Empress of the Blues, is overleden. Tal van andere blueslegen­des, onder wie Muddy Waters, hebben in het hotel overnacht. In 1951 heeft Ike Turner er

Rocket 88 geschreven, een van de eerste rock-‘n-rollhits. Dat gebouwtje is nu helemaal onderkomen, maar het heeft dus een rijke geschieden­is. Dat je er ook nog eens kunt overnachte­n, maakt het voor de bluesliefh­ebber een must-see. De vergane glorie maakt het net authentiek­er; het armoedige van de blues zit in dat gebouw vervat. Het is puur en wordt niet toeristisc­h uitgebuit, zoals Graceland en Dollywood (ter ere van respectiev­elijk Elvis Presley en Dolly Parton, red.).

Naast de evidente muzieksted­en Memphis, Nashville, New Orleans en Austin link je ook veel kleine plaatsjes onderweg aan muzikale feiten en personen. Wat is je het meest bijgebleve­n?

Vooral plekken zoals de Dockery Plantation (waar de Deltablues

zich kon ontwikkele­n, red.) en het graf van Robert Johnson in Greenwood hebben een indruk nagelaten. Ontmoeting­en met mensen waren er ook wel, maar minimaal. Een volgende keer zou ik graag meer van hun verhalen horen. De Blues Route langs de Mississipp­i is een populair traject dat veel toeristen volgen. Toch merk je bijvoorbee­ld in Como, het dorpje van Mississipp­i Fred McDowell, dat inwoners verbaasd opkijken van Europeanen. Die hebben in die armoedige streek weinig te zoeken. Zelfs de Ground Zero Blues Club in Clarksdale, waarvan acteur Morgan Freeman medeeigena­ar is, bleek weinig meer dan een houten barak; een bizarre juke joint met volgeschre­ven muren.

Praktisch alle hedendaags­e muziek stamt af van wat begin twintigste eeuw in het zuiden van de VS weerklonk, stel je. “Zonder die muziek geen Netsky of Novastar”, schrijf je. Terloops leg je ook de muzikale roots van Beyoncé en Kanye West bloot. Wil je het historisch perspectie­f bij muzieklief­hebbers wat uitdiepen?

Misschien wel, ja. Als ik muziek op de radio hoor, vraag ik me altijd af waar die is ontstaan. Met dit boek wil ik dat toch een beetje proberen te duiden. Voor de muziek van een willekeuri­ge artiest teruggaan in de geschieden­is om te tonen waar die vandaan komt, dat vind ik een leuke denkoefeni­ng. De elektronis­che drum ’n bass die Netsky maakt, breng ik terug tot house en soul uit de jaren zeventig, die dan weer is voortgekom­en uit gospel.

Ben je hier nu mee klaar, of smaakt dit naar meer?

Een vervolg komt er voorlopig niet. Wel hoop ik in het najaar of volgend jaar wat boekvoorst­ellingen te kunnen doen. Een van de komende weken verschijnt ook een vinylplaat met muziek uit de Paramountv­oorstellin­g; op 10 inch, het formaat van de oude 78-toerenplat­en. Daarvoor hebben we via crowdfundi­ng geld bijeengeha­ald. Alle hoezen bedrukken we handmatig, waardoor het kostelijke maar knappe collector’s items worden. Daarnaast heb ik al zin om nog eens terug naar Amerika te gaan. Zo wil ik ginds zeker ooit op een zondagocht­end een gospel-mis bijwonen. Dat was nog niet gelukt.

‘‘Inwoners van dorpjes in de Deep South kijken verbaasd op van Europeanen. Die hebben in die armoedige streek weinig te zoeken.’’

Maarten Schuermans

 ??  ?? Beelden uit Des duivels?, met links het Riverside Hotel. “Het armoedige van de blues zit in dat gebouw vervat.”
Beelden uit Des duivels?, met links het Riverside Hotel. “Het armoedige van de blues zit in dat gebouw vervat.”
 ?? FOTO'S MAARTEN SCHUERMANS ??
FOTO'S MAARTEN SCHUERMANS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium