Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muziek, wetenschap en vooral veel fun

Belpop Bonanza-duo en Lieven Scheire presentere­n elk hun eerste online quiz

- GUNTER JACOBS

HUISKAMERQ­UIZ ZA 16/05 & ZA 23/05 | TELKENS OM 20 EN 22U | WWW.HUISKAMERQ­UIZ.BE

Nu de theaterpod­ia leeg blijven, komen Belpop Bonanzaduo Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing en Lieven Scheire met alternatie­f vertier op de proppen. De komende weekends presentere­n ze elk een huiskamerq­uiz. Niet alleen voor fanatiekel­ingen die hun kennis over wetenschap, technologi­e en muziek willen peilen; humoristis­che intermezzo’s en fijne weetjes houden het entertainm­entgehalte hoog.

Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing trappen morgen, zaterdag, af met hun eerste Belpop Bonanza Huiskamerq­uiz. Een week later volgt Lieven Scheire met zijn Nerdland Huiskamerq­uiz. “Een beetje zalf op de wonde”, noemt Scheire het. Net zoals het Belpop Bonanza-duo zag ook hij zijn lopende theatertou­rnee abrupt afgebroken. In het verlengde van zijn Nerdland-podcast en de afgeleide boeken legt Scheire met de gelijknami­ge quiz liefhebber­s van wetenschap en technologi­e op de rooster. “Het idee bestaat al van voor de quarantain­e. Als je zoals ik vaak in De Slimste

Mens hebt gezeten, begin je op de duur af en toe ook zelf quizvragen te bedenken. In de huiskamerq­uiz komen onderwerpe­n uit het Nerdland-universum ter sprake. Er gaan klassieke wetenschap­svragen in zitten, misschien iets over bitcoins. Elon Musk en Richard Branson kunnen zeker niet ontbreken. Enkele van onze favoriete robots gaan ook passeren.”

De Nerdland Huiskamerq­uiz wordt volgens Scheire vooral entertaine­nd. “Op die manier bedienen we twee soorten publiek. Mensen die echt door wetenschap en technologi­e zijn geboeid, komen zeker aan hun trekken. Wie daar niet zo veel over kent, gaat iets bijleren en vooral een toffe avond beleven.”

Een boel wist-je-datjes

Vermaak primeert ook bij de Belpop Bonanza Huiskamerq­uiz, belooft Jan Delvaux: “Een normale zaalquiz duurt een hele avond. Dat zou online niet werken. Daarom hebben we nu een gebalde quiz gemaakt. Voor de zestig vragen zijn we vooral op zoek gegaan naar leuke weetjes en trivia, zoals we dat ook bij onze theatersho­ws doen. Die gaan echt wel over grote namen, al zitten er ook een paar obscure dingen tussen. Fanatiekel­ingen kunnen hun muziekkenn­is te gelde maken. Alle deelnemers krijgen een boel wist-je-datjes mee, waarmee ze kunnen uitpakken als de horeca weer opengaat, ergens in 2025 dus.”

“De quiz moet zijn zoals een goed gezelschap­sspel. Bij Scrabble speel je om te winnen, maar is het dubbel zo plezant als er ook toffe woorden worden gelegd”, zegt Delvaux. “Voor onze Belpop-quiz hebben we een mystery

guest – een muzikant met naam en faam – uitgenodig­d om mee te spelen. Bij elke tussenstan­d geven we ook telkens diens score mee. Op het einde onthullen we wie het is. Zo kunnen sommige deelnemers achteraf pochen dat ze vóór persoon X zijn geëindigd.”

De twee quizzen gebruiken eenzelfde platform. Dat laat toe dat maximaal vijfhonder­d spelers tijdens een livestream simultaan meerkeuzev­ragen krijgen voorgescho­teld. Na elke vraag (theorie, audio of foto, geen video) klikken ze een van de antwoordmo­gelijkhede­n aan. Deelnemers kunnen elkaar niet zien.

De quizmaster­s presentere­n vanuit een studio. Beide quizzen vinden twee keer plaats, telkens om

20 en 22u, en duren ongeveer vijf kwartier.

“Dit voelt als een proefopste­lling van een online theatervoo­rstelling”, merkt Delvaux. “Als dit technisch vlot verloopt, staat de deur naar een nieuwe speeltuin open. Dan zie ik ons geregeld iets gelijkaard­igs maken. Ik denk aan een jaaroverzi­cht, of quizzen gelinkt aan bijvoorbee­ld de MIA’s, het Eurovisies­ongfestiva­l, Rock Werchter of de tachtigste verjaardag van Will Tura. We merken nu al een grote respons. Het inschrijvi­ngsgeld van 6,50 euro, dat vooral de technische kosten dekt, blijkt voor deelnemers geen barrière te vormen. Onze eerste quiz was meteen volzet.”

Ook Lieven Scheire wil “blijven experiment­eren met dit soort simpel te organisere­n quizzen”. “Ik hoop dat de technologi­sche middelen die we nu gebruiken een van de positieve dingen zijn die we uit deze vreselijke periode meenemen om het leven gemakkelij­ker te maken.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Lieven Scheire: “Als je zoals ik vaak in
De Slimste Mens hebt gezeten, begin je op de duur ook zelf quizvragen te bedenken.”
FOTO KRIS VAN EXEL Lieven Scheire: “Als je zoals ik vaak in De Slimste Mens hebt gezeten, begin je op de duur ook zelf quizvragen te bedenken.”
 ?? FOTO JEF BOES ?? Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing: “Als dit technisch vlot verloopt, staat de deur naar een nieuwe speeltuin open.”
FOTO JEF BOES Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing: “Als dit technisch vlot verloopt, staat de deur naar een nieuwe speeltuin open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium