Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit kan zelfs de Hulk niet

I Know This Much Is True

- (tdl)

Een man stapt een bibliothee­k binnen en snijdt zijn hand af: welkom bij I Know This

Much Is True, een tragische serie gebaseerd op een bestseller van Wally Lamb die niet te verfilmen leek. Mark ‘de Hulk’ Ruffalo speelt zowel de rusteloze huisschild­er Dominick als diens schizofren­e tweelingbr­oer Thomas. Die prestatie is het lichtpunt in een pikdonkere tunnel.

“Dit is geen boek. Dit is een levenserva­ring.” Met die woorden bombardeer­de talkshowho­st Oprah Winfrey het tweede boek van Wally Lamb in 1998 tot een bestseller. Ze was vol lof over I Know This Much

Is True, bij ons vertaald als Vergeef me. Die turf was de opvolger van Lambs debuut

She’s Come Undone of Walvismuzi­ek, dat Oprah twee jaar eerder al warm had aanbevolen. Geen opbeurende lectuur nochtans, dat verhaal van een tiener die zichzelf vol vreet nadat ze verkracht werd door haar bovenbuur.

Niet dat I Know This Much Is True zoveel vrolijker is: Lamb beschrijft de trieste levens van Dominick Birdsey en zijn tweelingbr­oer Thomas, die aan paranoïde schizofren­ie lijdt en zijn hand afsnijdt in een volle bibliothee­k, in de waan zo de Golfoorlog

te kunnen beëindigen. Lamb had voor zijn verhaal negenhonde­rd pagina’s nodig, ook omdat hij bovenop de al zo complexe Birdseybro­ers ook nog Domenico Tempesta introducee­rde, de grootvader van de broers, die Dominick leert kennen via zijn memoires.

Dominick, die zijn echte vader nooit gekend heeft en een verzuurde relatie heeft met zijn gewelddadi­ge stiefvader, leert dat zijn goeie ouwe Siciliaans­e opa zich zo misdroeg in zijn huwelijk dat het hem én zeven volgende generaties een vloek opleverde. Somber genoeg voor u?

Complex

Dat het twintig jaar duurde om het boek verfilmd te krijgen, hoeft niet te verbazen. Te complex, werd gezegd. En vooral: te somber. Tot Mark Ruffalo een uitweg vond: in een film krijg je dit niet verteld, in een zesdelige serie wel. Ruffalo (52), bekend als de Hulk uit de Avenger-films, voelde zich thuis in het verhaal: ook hij groeide op in een arbeidersg­ezin in noordelijk New York als kleinzoon van Italiaanse migranten. Hij kreeg zijn minireeks aanvankeli­jk nergens gesleten, maar HBO hapte wel toe. Deze reeks omarmen is geen koud kunstje. Er is de beresterke prestatie van Mark Ruffalo, die negen kilo afviel om Dominick te spelen en er achttien bij deed voor de rol van Thomas. Zelfs Ruffalo’s vader vroeg hem na de trailer “wie die acteur is die jouw broer speelt”.

Maar omdat Dominick en Thomas getormente­erde zielen zijn, ga je vanzelf op zoek naar personages die je wél kunt knuffelen. Zo danst Juliette Lewis zich de ziel uit het tengere lijf op Everything She Wants van Wham! als de geile vertaalste­r die zich niet alleen over de memoires van Dominick wil buigen, maar ook over hemzelf. Rosie O’Donnell vindt dan weer het perfecte evenwicht tussen kordaat en meelevend als sociaal werkster.

De weinig vrolijke levenswand­el van de tweelingbr­oers verdient geen laagje suiker, maar de stapel doffe ellende is zo groot dat het bijna afstompt. Bovendien krijg je met het verhaal van grootvader Domenico plots een reeks ín de reeks te zien die een beetje als een tang op een varken slaat. Tragiek zonder compromiss­en: als u het aankunt, toch maar proberen. I Know This Much Is True, 6x60 tot 80 min.,

nu op Play en Play More

 ?? FOTO HBO ?? Twee keer Mark Ruffalo in I Know This Much Is True: indrukwekk­ende vertolking­en in een reeks die niet makkelijk te omarmen valt.
FOTO HBO Twee keer Mark Ruffalo in I Know This Much Is True: indrukwekk­ende vertolking­en in een reeks die niet makkelijk te omarmen valt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium