Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tips voor een binnenklim­aat op maat

Heb je na de vorige hete zomer weleens gedacht: genoeg gezweet, ik koop een airco? Dan is het zaak er nu wél tijdig bij te zijn. Maar welke airco past het best bij jouw wensen en jouw woning?

-

Voor de meeste mensen is het duidelijk: geen verre reizen deze zomer, maar een vakantie in hun eigen kot. Dus dan kan je het daar best zo aangenaam mogelijk maken. Maar met Belgische zomers waarin het kwik tot boven de 25°C stijgt, kan het binnen echt te warm worden. Daar kan je met een airco makkelijk een mouw aan passen.

WAAROM AIRCO?

Ja, je kan je huis ook vol ventilator­en proppen, maar een airco doet veel meer dan lucht verplaatse­n. Een airco is een lucht/ lucht-warmtepomp. In de zomer trekt het toestel warme lucht weg uit een ruimte en koelt het deze lucht af. Met de meeste airco’s kan je in de winter de woning ook verwarmen. Het toestel onttrekt dan warmte aan de buitenluch­t en verwarmt die tot de gewenste temperatuu­r. De meest efficiënte lucht/ lucht-warmtepomp­en halen 80% van hun energie uit de lucht en 20% uit elektricit­eit. Maar hoe kies je in het uitgebreid­e aanbod van lucht/lucht-warmtepomp­en het perfecte toestel? Beantwoord deze vijf vragen en je weet meteen wat de meest geschikte airco is voor jouw woning.

WAAR WIL JE DE UNITS PLAATSEN?

Maak een lijst van de ruimtes die je wilt warmen of koelen. Tegen welke muur wil je de units plaatsen? In een bestaande woning zullen mensen er eerder voor kiezen om units aan de muur op te hangen of ze op de grond te plaatsen. Bij een grondige renovatie of bij nieuwbouw kan je de units eventueel in een vals plafond inwerken.

HOE GROOT ZIJN DE RUIMTES?

Meet de plafondhoo­gte en het aantal vierkante meters van de ruimte. Het is cruciaal om te weten hoe groot de ruimte is die je wilt klimatiser­en. Je installate­ur heeft deze gegevens nodig om te weten wat het benodigde vermogen is van de buitenunit.

HOEVEEL RUIMTES WIL JE KOELEN EN VERWARMEN?

Gaat het over een enkele ruimte, dan volstaat een monosplit airco. Wil je verschille­nde ruimtes in de woning klimatiser­en, dan kies je beter een multisplit. Een woordje uitleg: een airco bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunit­s. Een monosplita­irconditio­ner is berekend op één binnenunit in je woning, aangeslote­n op één buitenunit. Bij een multisplit heb je ook één buitenunit, maar je kan er verschille­nde binnenunit­s op aansluiten.

WAAR KOMT DE BUITENUNIT?

Ook voor de buitenunit moet je een plek vinden. Er zijn verschille­nde mogelijkhe­den. Hang je hem tegen de gevel of heb je een plat dak en kan je hem daar installere­n? Belangrijk om weten: hoe dichter de buitenunit bij de binnenunit(s) staat, hoe eenvoudige­r en performant­er de installati­e.

KOELEN OF MEER?

Dient de airco enkel om te koelen of ook om te verwarmen? Moet de unit over een luchtfilte­r beschikken? Een ontvochtig­er? Een weekprogra­mmatie? Wil je je toestel vanop afstand kunnen bedienen? Vergeet niet om tijdig ook over deze aspecten na te denken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium