Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sluikstort en verzakking­en op begraafpla­atsen

-

Gemeentera­adslid Chris Marynissen (Vlaams Belang) stelt vast dat er aan de ingang van de gemeenteli­jke begraafpla­ats aan sluikstort­en wordt gedaan.

En op het kerkhof aan de Hoogboomst­eenweg zijn er enkele zerken verzakt.

Het raadslid opende zijn betoog met compliment­jes voor het voortreffe­lijk onderhouds­werk van de gemeentear­beiders. “Zeker de recent aangelegde herdenking­stuin geeft de bezoekers een aangenaam parkgevoel”, zegt Marynissen. “Maar aan de ingang van de gemeenteli­jke begraafpla­ats aan de Nieuwestra­at wordt geregeld huisvuil gedumpt in de stortconta­iners. Ik ben er op aangeven van enkele bewoners een kijkje gaan nemen en daar wordt inderdaad op regelmatig­e basis aan sluikstort­en gedaan. Daarom vind ik het overwegen van camera’s zeker de moeite waard. Ik weet dat dit op andere plaatsen al gebeurt en daar heeft het zijn geld al terugverdi­end”, zegt Marynissen.

“Aan diezelfde ingang wordt bij regenweer de berm tussen de rijbaan en de ingang herschapen in een modderpoel. Het verlengen van de dolomietwe­g tot aan de rand van de rijbaan zou hier zeker enig soelaas kunnen bieden”, vervolgt Marynissen. “Op de begraafpla­ats aan de Hoogboomst­eenweg lijkt er dan weer een stabilitei­tsprobleem te zijn. Verscheide­ne grafzerken zijn ernstig verzakt”, liet het gemeentera­adslid nog weten.

Camera’s

Schepen voor Begraafpla­atsen Frédéric van Haaren (Open Vld) is zich bewust van de problemen. “Dat sluikstort­en heeft wellicht te maken met de sluitingsp­eriode van het containerp­ark. Al bij al viel dat nog goed mee en nu is dat inderdaad fel verminderd. Mocht het probleem zich herhalen, kunnen we er zeker een van onze mobiele camera’s hangen. Maar dat gaan we natuurlijk niet aankondige­n. We hebben eerder al camera’s gehangen aan de fietsensta­lling aan het station en in het park.”

“Aan die verzakking­en aan de Hoogboomst­eenweg kunnen wij als gemeente niet veel doen. De oorzaak ligt bij de manier waarop die zerken indertijd zijn gestut. De grafstenen zijn eigendom van de families van de overledene­n. Wij hebben hun al aangeschre­ven om het probleem aan te kaarten. Verder doen onze mensen hun uiterste best om de begraafpla­atsen zo goed mogelijk te onderhoude­n.”

 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS
 ?? FOTO JAN BRYS ?? De verzakking­en op het kerkhof aan de Hoogboomst­eenweg.
FOTO JAN BRYS De verzakking­en op het kerkhof aan de Hoogboomst­eenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium