Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bende van Mega Toby en Sproetje’ vandaag voor de rechtbank

‘Bende van Mega Toby en Sproetje’ staat onder meer terecht voor mishandeli­ng van illegale immigrante­n

- DENNIS VAN DAMME

Vandaag start voor de correction­ele rechtbank het proces rond de zogenaamde ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’. Zes (voormalige) inspecteur­s van de Antwerpse lokale politie staan terecht voor onder meer diefstal, afpersing, racisme en slagen en verwonding­en. Hun slachtoffe­rs: veelal illegale immigrante­n. De zaak was niet alleen een smet op het blazoen van de Antwerpse politie, ze bracht ook nog een gokschanda­al aan het licht.

Op 16 maart 2016 had de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) het over “een zwarte dag voor de Antwerpse politie”. Eerder die dag waren vier inspecteur­s van de regio City (Borgerhout en Antwerpen-Noord) opgepakt en naar de gevangenis gebracht omdat ze verschille­nde mensen, vooral illegale NoordAfrik­anen, hadden bestolen, bedreigd en mishandeld. In Borgerhout en Antwerpen-Noord hadden de inspecteur­s ondertusse­n al een stevige reputatie opgebouwd én een naam gekregen: de Bende van Mega Toby en Sproetje.

Tot die dag hadden de slachtoffe­rs alles stilzwijge­nd moeten ondergaan. Maar in vzw Tanger, in de Kerkstraat in AntwerpenN­oord, kwamen de getuigenis­sen na de arrestatie­s naar boven. Een slachtoffe­r vertelde aan uw krant dat hij lag te slapen toen er plots twee politieage­nten binnenstor­mden en een identiteit­skaart vroegen. Toen hij die niet kon voorleggen, haalde een inspecteur 225 euro uit de portefeuil­le van het slachtoffe­r. “Zo gingen ze altijd tewerk”, vertelde iemand anders. “Wie geen identiteit­skaart kon voorleggen, werd ter plaatse bestolen of werd meegenomen naar de Slachthuis­laan of Spoor Oost.”

De vier inspecteur­s die in eerste instantie werden opgepakt, zijn Besart B. (30), Nick C. (28), Jochen G. (38) en Stephane S. (33). Twee van hen zaten tijdens hun arrestatie les te volgen in de politiesch­ool Campus Vesta. In de dagen die volgden, werden nog meer inspecteur­s gearrestee­rd, onder wie Kenny V.B. (38) en Tom D.J. (39). Die laatste was de teamleider en werd ‘Mister Miami’ genoemd, omdat hij een buitenverb­lijf had in de Verenigde Staten. Nog drie inspecteur­s werden opgepakt, maar later buiten vervolging gesteld.

Vandaag moeten de zes zich voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen verantwoor­den voor een lange lijst tenlastele­ggingen: zware diefstalle­n met geweld, afpersing, het vervalsen van processen-verbaal, racisme, discrimina­tie van een homoseksue­le man, slagen en verwonding­en, misbruik van hun gezag als politie-inspecteur en het uitvoeren van een huiszoekin­g zonder dat ze daar de toestemmin­g voor hadden.

Travestiet

De bedragen die ze zouden hebben buitgemaak­t, variëren sterk. Eén slachtoffe­r zouden ze 2 euro

en een gsm afhandig hebben gemaakt, bij anderen gaat het van enkele honderden euro tot zelfs 2.700 euro. In totaal zou het om zo’n 7.000 euro gaan. Besart B. en Stephane S. worden ook vervolgd voor homofobe uitspraken die ze zouden hebben geuit aan het adres van een Poolse travestiet.

Hoofdverda­chte Tom D.J. hield altijd vol dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Integendee­l: hij noemde de verklaring­en van de slachtoffe­rs onbetrouwb­aar en tegenstrij­dig. “Mijn collega’s en ik worden in een slecht daglicht gesteld door een bende illegale Noord-Afrikanen die allen bekend zijn voor drugsfeite­n en meer, omdat ik mijn taak efficiënt uitvoer”, liet hij in de loop van het onderzoek optekenen.

Nochtans zijn er ook bewijzen die in het nadeel van de beklaagden spreken. Zo zou het trackand-tracesyste­em dat is ingebouwd in hun politiecom­bi’s de inspecteur­s wel degelijk in Spoor Oost hebben gesitueerd op het moment dat de slachtoffe­rs beweerden daar door hen te zijn bestolen. De raadkamer oordeelde dat de verklaring­en van de slachtoffe­rs gelijklope­nd, genuanceer­d en geloofwaar­dig zijn.

Ontslagen

Geen van de betrokken inspecteur­s is op dit moment nog actief bij de Antwerpse lokale politie. Tom D.J. werd ontslagen naar aanleiding van een racistisch filmpje en Besart B. nam zelf ontslag. De vier anderen zitten geschorst thuis.

De zaak rond de Bende van Mega Toby en Sproetje bracht nog een ander schandaal aan het licht: zo’n zestig politiemen­sen bleken voor aanzienlij­ke bedragen gegokt te hebben, terwijl dat voor politiemen­sen, net als voor notarissen en magistrate­n, bij wet verboden is. Omdat ze hun eigen naam en rijksregis­ternummer niet konden gebruiken, zouden sommige betrokkene­n in politiedat­abanken gegevens hebben opgezocht van nietsvermo­edende burgers waarmee accounts op gokwebsite­s werden aangemaakt.

Dat extra onderzoek zorgde ervoor dat het meer dan vier jaar heeft geduurd vooraleer de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoor­den.

 ?? FOTO RR ?? Kenny V.B.
FOTO RR Kenny V.B.
 ?? FOTO RR ?? Stephane S.
FOTO RR Stephane S.
 ?? FOTO RR ?? Nick C.
FOTO RR Nick C.
 ?? FOTO RR ?? Jochen G.
FOTO RR Jochen G.
 ?? FOTO RR ?? Besart B.
FOTO RR Besart B.
 ?? FOTO RR ?? Tom D.J.
FOTO RR Tom D.J.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium