Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook na corona mag het iets minder zijn

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

Er zijn al ontelbare artikels, reportages en opinies verschenen over de lockdown, of hoe we de situatie waarin we zaten en nog steeds zitten ook moeten noemen. Conflictsi­tuaties in de huiselijke sfeer vermijden en doemdenken omdat werk en het daarbij behorende inkomen plots volledig of gedeelteli­jk wegvallen, zijn thema’s die met stip bovenaan staan. Terecht, want de maatschapp­elijke en economisch­e gevolgen van het coronaviru­s kunnen bij veel mensen zwaar doorwegen en leiden niet zelden tot ernstige situaties.

Toch zijn er ook positieve lessen te trekken uit deze merkwaardi­ge levenswijz­e. Uit een bevraging onder onze lezers blijkt dat nogal wat mensen blij zijn dat de pauzeknop voor een tijdje ingedrukt is en dat ze even op adem kunnen komen. Zowel beroepshal­ve als sociaal. Die verzuchtin­g wordt onderschre­ven door de weinige en beperkte wetenschap­pelijke onderzoeke­n die hier tot op heden over gedaan zijn.

Het is geen pleidooi om op regelmatig­e tijdstippe­n een lockdown te organisere­n. De nadelen wegen zonder enige twijfel zwaarder dan de voordelen en een situatie zoals we deze nu meemaken zorgt er binnen de kortste tijd voor dat onze volledige maatschapp­ij voor lange tijd in de touwen hangt. Wat we wel kunnen leren uit deze crisis is dat een beetje rustiger en vooral anders leven en werken niet noodzakeli­jk betekent dat mensen zich daardoor buiten de maatschapp­ij zetten. Een groot deel van de bevolking en de bedrijven heeft nu noodgedwon­gen en in ijltempo kennisgema­akt met het thuiswerke­n. Op wat kinderziek­ten na blijkt het in veel gevallen nog te werken ook. Gelukkig is de tijd dat een bedrijfsle­ider thuiswerke­n gelijkstel­t aan nietsdoen voorbij. Het zou mooi zijn wanneer zowel werknemer als werkgever na de coronaperi­ode de voordelen van deze manier van werken blijft gebruiken. Waar en wanneer het kan. Het is een ‘vrijheid’ die ervoor zorgt dat werk en privé soms beter te combineren zijn. Ook het sociale leven mag opnieuw bekeken worden. Sommige mensen zijn blij dat de lockdown hen tijdelijk ontslaat van een aantal sociale verplichti­ngen. Alsof een sociaal contact verplicht is! Voor velen was het dat blijkbaar wel. Voor die mensen zal het een grote uitdaging worden om ook in betere tijden af en toe hun bubbel te beperken tot – waarom niet? – zichzelf. Er staat immers maar zelden iemand klaar om hen erop te wijzen dat het ook wat minder mag. Toch is het voornemen om het anders te doen er bij veel mensen wel. Maar wat daar over pakweg een jaar nog van overblijft, is koffiedik kijken...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium