Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

De eerste betalingen van de premie van 202,68 euro (bedoeld om de water- en energiefac­tuur te betalen) voor wie door het coronaviru­s minstens één dag tijdelijk werkloos is geweest, zijn gestart. “Tegen halfweg deze week moeten de tijdelijke werklozen van maart hun geld krijgen”, zegt de woordvoerd­er van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). (lc)

Vanaf 3 juni gaat Italië zijn grenzen heropenen. Toeristen uit de Europese Unie zijn vanaf dan weer welkom. En België? Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet al verstaan dat het Europees overleg “in een stroomvers­nelling zit”. En ook binnen de Nationale Veiligheid­sraad zal de situatie worden besproken. “We hopen komende week perspectie­f te kunnen bieden”, zegt De Crem. (tlb)

Naast het economisch relancecom­ité richt de Vlaamse regering ook een maatschapp­elijk relancecom­ité op. Het moet de impact op de samenlevin­g helpen opvangen met aanbevelin­gen over psychisch welzijn, armoedebes­trijding, gezondheid­szorg, vrije tijd, religie en onderwijs. (blg)

De komende maanden en jaren dreigen veel jobs verloren te gaan. Tegelijk zijn er nog veel openstaand­e vacatures voor verpleegku­ndigen. Vanuit die twee vaststelli­ngen doet minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) nu een voorstel om werknemers die hun job dreigen te verliezen of mensen die hun job kwijt zijn, gratis te laten herscholen tot verpleegku­ndige. Ze zouden in die periode ook een vergoeding krijgen. (pl)

Veel skiërs brachten na de krokusvaka­ntie met hun terugkeer Covid-19 mee naar ons land. Maar het virus zou al eerder door andere reizigers geïntroduc­eerd kunnen zijn in België. Er zijn nu aanwijzing­en voor enkele ‘importgeva­llen’ begin februari en ook een aantal introducti­es midden februari (nog voor de krokusvaka­ntie) die het startpunt vormden van sars-CoV-2-clusters in ons land. (mec)

Enkele honderden eigenaars van een tweede verblijf in ons land hebben een advocaat in de arm

genomen. Ze zijn het beu dat ze niet gehoord worden en stellen de overheid nu in gebreke omdat ze nog altijd niet naar hun buitenverb­lijf mogen. (tg)

Nokvolle aula’s waar studenten op de trappen zitten wegens plaatsgebr­ek. Het beeld van de sprekende professor vooraan de zaal en de ijverig noterende student op de banken. Het eindexamen als enige evaluatie op een studiejaar. Als er nog sprake zal zijn van strikte studiejare­n. “De universite­it van morgen zal er compleet anders uitzien nu corona de wereld hertekent”, zeggen rector Luc Sels en vicerector Piet Desmet van KU Leuven. “Maar aan het studentenl­even raken we niet.” (thv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium