Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nee, knuffelen mag nog steeds niet

- CHRISTINE DE HERDT

Goed nieuws voor ouders en grootouder­s. Oma en opa kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinde­ren passen, zo kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren aan op Twitter. Maar hoe zit het met een kerngezond­e oma van 66? En wat als je al iemand anders had gekozen in je sociale bubbel?

1 Wat vinden de virologen daarvan?

De maatregel werd volgens viroloog Marc Van Ranst al een hele poos doorgespro­ken met de virologen. “Dit blijkt het goede moment om dit te doen”, zegt dokter Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengr­oep die de exitstrate­gie moet uitstippel­en (GEES). Zij wijst onder meer op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65jarigen.

2 Mogen kinderen ook weer bij de grootouder­s kunnen blijven slapen?

“Dat is niet mijn beslissing”, benadrukt de virologe. “We hebben er nooit een chronomete­r bijgezet, gezond verstand is belangrijk in deze gezondheid­scrisis. We hebben in elk geval geen avondklok ingevoerd voor grootouder­s.”

3van Volgens Yves Stevens, de woordvoerd­er het crisiscent­rum, is het niet de bedoeling dat de kleinkinde­ren bij hun grootouder­s overnachte­n. Moet die afstand van anderhalve meter bewaard worden?

“Dat wordt moeilijk”, zegt Vlieghe. “De regel zegt: afstand bewaren. Maar in dit geval is dat tegennatuu­rlijk”, stelt ook Van Ranst. “Daarom adviseren we mensen dat ze hun gezond verstand gebruiken. Een foutloos parcours rijden, kun je niet van hen verwachten.”

4 Is de opvang aan voorwaarde­n verbon den?

Jawel. Zo moeten de kleinkinde­ren en grootouder­s deel uitmaken van de zelfgekoze­n sociale bubbel, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd.

5 Wat als ik al iemand anders heb gekozen in mijn sociale bubbel?

Marc Van Ranst: “De regel is duidelijk, je moet je aan de bubbel houden. Je kunt niet zomaar gaan switchen.”

6 Mogen kleinkinde­ren uit verschille­nde gezinnen op hetzelfde moment worden opgevangen?

“Neen, tenzij ze in diezelfde bubbel legt Van Ranst uit.

zitten”,

7 Mogen alle grootouder­s kinderen bijhou den?

Neen. Het is belangrijk dat de grootouder­s in kwestie niet tot een risicogroe­p behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbee­ld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en geen onderligge­nde gezondheid­sproblemen mogen hebben, stelt van Ranst. Ze kunnen ook niet tegelijk mantelzorg­er zijn, verduideli­jkt Vlieghe.

8 Kan een uitzonderi­ng gemaakt worden voor mijn mama van 66 jaar die kerngezond is?

Marc Van Ranst: “Gezondheid is een imperfect criterium. Een mens van 70 jaar kan gezonder zijn dan een mens van 50 jaar. In principe mag het niet. Maar wij maken geen wetten, wij geven alleen adviezen. Nogmaals: gebruik je gezond verstand.”

9 Mogen grootouder­s de kindjes knuffe len?

“De regels zijn de regels, en die zeggen: knuffelen mag niet”, aldus Van Ranst. “Vergelijk het met de situatie nu in de scholen, daar moet die afstand bewaard worden.” Maar in realiteit is het quasi onmogelijk om het niet te doen, beseft Van Ranst ook.

“Breng vooral je zieke kinderen niet naar je ouders. In het verleden gebeurde dat meermaals. Dat we nu met z’n allen beseffen dat dat niet meer kan, is de grootste gezondheid­swinst.”

10 Hoe besmetteli­jk zijn kinderen eigenlijk?

Volgens microbiolo­og Herman Goossens (UZA) heeft onderzoek uitgewezen dat het aantal besmette kinderen laag is. “We zien dat vanaf de leeftijd van 1 jaar het aantal infecties zeer sterk daalt en dat dat dan heel laag blijft tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar.”

11 Als mijn ouders mijn kinderen knuffe len, kan ik dan ook mijn ouders weer eens goed vastpakken?

Van Ranst: “Nee, dat kan niet. Ook hier weer zijn de regels duidelijk.”

De verduideli­jking is intussen ook opgenomen in de rubriek “veelgestel­de vragen” op de website info-coronaviru­s.be.

 ?? FOTO RR ?? Kleinkinde­ren uit verschille­nde gezinnen mogen niet op hetzelfde moment worden opgevangen, tenzij ze tot de sociale bubbel behoren.
FOTO RR Kleinkinde­ren uit verschille­nde gezinnen mogen niet op hetzelfde moment worden opgevangen, tenzij ze tot de sociale bubbel behoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium