Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Socialiste­n starten snuffelron­de

- PIETER LESAFFER

De snuffelron­de voor de vorming van een nieuwe regering is begonnen. De socialisti­sche voorzitter­s Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS) hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Maar de weg is nog lang en ligt vol wolfsklemm­en. De eerste uitdaging is af te spreken hoe je in godsnaam een regering vormt zonder koning.

Over twee dingen zijn de meeste partijen het intussen toch al eens geworden. Ten eerste moet er tegen september, wanneer het vertrouwen afloopt dat de Kamer de regering-Wilmès gaf, een nieuwe federale regering klaarstaan. En ten tweede: er moet dringend werk worden gemaakt van een economisch relancepla­n, dat tegelijk de basis vormt van een nieuw regeerakko­ord.

In de zogenaamde superkern, waar tien partijvoor­zitters elke zaterdagoc­htend met premier Wilmès (digitaal) samenkomen, heeft Magnette een oproep gedaan om zo snel mogelijk werk te maken van zo’n allesomvat­tend relancepla­n. Daarin zouden steunmaatr­egelen moeten staan voor alle economisch­e sectoren die door deze crisis zijn getroffen. Een idee waarvoor hij vanuit verschille­nde hoeken ook al meteen applaus kreeg.

Tegelijk raakte bekend dat Magnette samen met zijn sp.a-collega Conner Rousseau verkenver nende gesprekken voert met acht andere partijvoor­zitters (N-VA, CD&V, Open Vld, MR, CDH, Groen, Ecolo en Défi). Inzet is vertrouwen te winnen en vooral te zien op welke manier de regeringsv­orming deze zomer kan plaatsvind­en. Tegen eind juni zouden de voorbereid­ingen klaar moeten zijn, om dan aan het echte werk te beginnen. Maar de vraag is hoe dat zal lukken. Normaal stelt de koning een informateu­r of verkenners aan, maar nu mag hij wettelijk niks doen omdat er een volwaardig­e regering aan de macht is. Verschille­nde partijen hebben eerder

al naar premier Wilmès gekeken om initiatief te nemen, maar zij laat de kelk aan zich voorbijgaa­n. Wantrouwen te groot

Bij PS is te horen dat het normaal is dat de socialiste­n als grootste politieke familie nu het voortouw nemen. Op VTM Nieuws pikte uittredend Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten daar meteen op in. Samen met de liberalen als tweede grootste familie ziet ze een paarse as ontstaan waarrond de nieuwe regering zich kan vormen. Dat zou dan een Vivaldicoa­litie zijn, met ook CD&V maar zonder N-VA.

Alleen is de kans groot dat binnenkort Egbert Lachaert voorzitter van die partij wordt, en bij hem is het wantrouwen tegenover Magnette te groot om zomaar in een paars verhaal te stappen.

Zo’n Vivaldi-coalitie kan bovendien niet zonder de groenen en aan Franstalig­e kant zit het er bovenarms op tussen MR en Ecolo. Dieptepunt vond vorige week plaats, met de boycot van MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez om Zakia Khattabi (Ecolo) bij het Grondwette­lijk Hof te benoemen. Maar ook aan Vlaamse kant is zo’n paarse Vivaldi-droom niet evident. Zowel sp.a als CD&V zetten zich, net als voor de coronacris­is, in een bemiddelen­de rol tussen PS en N-VA. Beide partijen willen

de grootste Vlaamse partij liemee aan boord dan tegenover hen in de oppositie.

In bochten wringen

Daarmee blijft nog steeds de vraag wie nu verder het initiatief neemt en binnen welk kader de onderhande­lingen moeten lopen. Magnette lijkt met zijn oproep aan te sturen op een bespreking van een relancepla­n in de superkern, om van daaruit organisch een meerderhei­d te laten groeien. Een beetje zoals het was bedoeld bij de opstart half maart. Maar die superkern is intussen helemaal uitgehold. De irritaties tussen groen en blauw verzieken de sfeer en aangezien Wilmès hier voor zichzelf geen rol ziet, heeft dat weinig zin.

Een alternatie­f is dat de koning eventueel toch, met dekking van de regering, een rol krijgt. Maar dan moeten de partijen zich wettelijk wel in bochten gaan wringen. Blijft over: de traditie van de deelstaten overnemen, waar de grootste partij de opdracht krijgt om een (regionale) regering te vormen. In principe zou dan N-VA als eerste aan zet zijn. Tenzij je naar de politieke families kijkt, zoals Magnette nu doet. Al is daarmee nog lang niks gezegd over de slaagkanse­n om tegen september ook effectief met een regering voor de dag te komen.

 ?? FOTO BELGA ?? Paul Magnette en Conner Rousseau.
FOTO BELGA Paul Magnette en Conner Rousseau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium