Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wordt weer een hete zomer

-

Het is al van 1901 geleden dat het nog zo droog is geweest. En dat heeft grote gevolgen. In 30% van Vlaanderen is de grondwater­stand zeer laag. Nu al dringen droogtemaa­tregelen zich op, want experts voorspelle­n een hete zomer. “De huidige droogte legt de fond voor hittegolve­n”, zegt Frank Deboosere.

u nog vorige zomer, toen we massaal snakten naar verkoeling? De natuur is er nog niet van hersteld. “Na de droge zomers van 2019 en 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardba­ar niveau geraakt”, zegt de

Vlaamse Milieumaat­schappij. Ook dit jaar was april extreem droog en mei lijkt dezelfde weg op te gaan. De Droogtecom­missie is daarom al veel vroeger dan normaal samengekom­en. “In 90% van Vlaanderen is het grondwater­peil de voorbije maand gedaald. In 30% van Vlaanderen zijn de grondwater­standen zelfs zeer laag”, klinkt het.

Het zal dus snel en veel moeten regenen om niet in de problemen te komen. Zeker voor de boeren. “Want als het niet regent zullen bieten, maïs en andere gewassen kleiner zijn dan normaal en dat heeft grote gevolgen voor de opWeet brengst”, zegt Hendrik Van Damme van het Algemeen Boerensynd­icaat. Maar ook voor de burger. “Als het niet gaat regenen, zullen de provincieg­ouverneurs maatregele­n moeten nemen”, voorspelt Patrick Willems, professor waterbehee­r aan de KU Leuven. De kans is dus groot dat we binnenkort geen tuinen meer mogen besproeien, zwembaden mogen vullen of auto’s mogen poetsen met leidingwat­er.

Hittegolve­n

Door de droogte zullen ook de temperatur­en waarschijn­lijk weer records breken. “Als we de hoeveelhei­d neerslag en de mate van verdamping bekijken, zien we dat de situatie nog wat erger is dan vorig jaar. Sinds 1901 is het nog nooit zo droog geweest”, zegt weerman Frank Deboosere. De droogte van 2018 en 2019 zorgde vorig jaar al voor drie hittegolve­n en het nieuwe warmtereco­rd van 41,8 graden. Tijdens die hittegolve­n stierven in ons land 716 mensen meer dan verwacht. “Als in de maanden juni, juli en augustus warme landlucht uit het oosten en het zuiden ons bereikt, dan herbeleven we dat soort toestanden. De droogte nu legt de fond voor hittegolve­n. Want als de zon schijnt, verdampt normaal een deel water uit de bodem. Maar als er geen water meer is, wordt alle zonne-energie in warmte omgezet.” Ook de volgende dagen wordt geen regen verwacht. “De droogte wordt dus alleen maar erger”, zegt Deboosere. “Spring dus zeker zuinig om met water. Besef dat water kostbaar is. Nu je tuin sproeien, is idioot.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het is geleden van 1901 dat het nog zo droog is geweest.
FOTO BELGA Het is geleden van 1901 dat het nog zo droog is geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium