Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze kwetsbare leerlingen krijgen een extra kans”

GO! Spectrumsc­hool start niet alleen voor laatstejaa­rs weer op

- (dp)

De GO! Spectrumsc­hool aan de Ruggeveldl­aan herstart het schooljaar vandaag niet alleen voor de laatstejaa­rs. Alle leerlingen die naast een A-attest dreigen te grijpen, worden op de school verwacht.

In het secundair onderwijs kunnen normaal alleen de laatstejaa­rs vandaag terug naar school. Dat nieuws werd de jongste weken altijd verkondigd. Kan de Spectrumsc­hool daar dan van afwijken? Volgens directeur Christine Hannes is dat geen probleem. “De leerlingen van het zesde jaar, en op onze school ook die van het zevende, moeten weer naar school. Maar in het draaiboek staat dat de school ook weer open mag voor kwetsbare jongeren. Uiteraard op voorwaarde dat de veiligheid kan gegarandee­rd worden. In ons geval zijn dat tussen de 200 en 300 leerlingen van de 1.100. Die komen maandag dus vanaf het eerste jaar. Wel voor maximaal twee dagen per week. Elke leerling legt ook een eigen traject af. Voor de ene leerling kan het om algemene vakken gaan, voor de andere om praktijkva­kken.”

Schoolplic­ht En geldt er voor die leerlingen dan ook een schoolplic­ht? “Die

leerlingen worden in elk geval verwacht. We moeten de afwezighed­en ook noteren. Het is natuurlijk ook in hun eigen belang. Voor deze jongeren is het een extra kans om een A-attest te halen. Onze OKAN-leerlingen voor red)

anderstali­ge

Twee bubbels

(onthaalkla­s

nieuwkomer­s,

zijn in elk geval heel enthousias­t. Die zijn heel blij dat ze weer naar school mogen.”

Concreet start de GO! Spectrumsc­hool weer op in twee bubbels. Vanaf vandaag is er de extra begeleidin­g voor de leerlingen die de doelstelli­ngen niet dreigen te halen. Voor de leerlingen die zeker zijn van een A-attest ligt vanaf 2 juni de focus op het consolider­en van de aanlooples­sen. Voor de leerlingen van het zesde jaar Elektromec­hanica stelde zich nog een probleem voor het afwerken van hun eindwerk. Het is nu onmogelijk om dat te doen in het atelier waar verkleinde versies van productiem­achines staan. De leerlingen leren deze machines computerge­stuurd automatisc­h te laten functioner­en. Leerkracht Mohamed Al Farsi werkte in samenwerki­ng met enkele bedrijven nu een virtueel lab uit waarin de leerlingen alles zoals op school kunnen toepassen.

www.spectrumsc­hool.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium