Gazet van Antwerpen Stad en Rand

RC Genk haalt meest uit solidarite­itsfonds Pro League

- (bla)

RC Genk is de grootste nettoontva­nger uit het solidarite­itsfonds van de Pro League. Ook Anderlecht en KV Mechelen, de clubs die nog kans maakten op Europees voetbal, worden beloond. Club Brugge en de voetbalbon­d zijn de grootste nettobetal­ers, al kan AA Gent daar nog bij komen.

De discussies in de Pro League gingen de voorbije weken niet alleen over de competitie, ze gingen ook (en voor sommige ploegen vooral) over geld.

Anderlecht en Genk stelden van meet af aan dat ze recht hadden op een compensati­e omdat hun een kans op Europees voetbal was ontzegd. Op de slotspeeld­ag van de reguliere competitie streden drie ploegen voor het laatste ticket in Playoff 1: Anderlecht, Genk en KV Mechelen. Vooral Anderlecht en Genk hadden het gevoel dat ze na de puntenhalv­ering nog een gooi konden doen naar de tweede plaats en het daarbij horende voorrondet­icket voor de Champions League.

Ook KV MECHELEN beloond

Ook andere clubs vonden dat ze recht hadden op een solidarite­itsbijdrag­e. De coronacris­is treft iedereen en na lange discussies werd overeengek­omen dat elke 1Aclub recht heeft op 200.000 euro en elke 1Bclub op 100.000 euro. Voor Genk en Anderlecht werd dat bedrag met 500.000 euro verhoogd. Pas helemaal op het einde kreeg ook KV Mechelen dat bedrag. De hadden in theorie evenveel kans op een Europees ticket.

ANTWERP kan 300.000 extra krijgen

Op vraag van onder meer Zulte Waregem werd 140.000 euro per ploeg voorzien die op de slotspeeld­ag een thuismatch had en inkomsten misliep. Daardoor profiteert Genk het meest van het solidarite­itsfonds (200.000 + 500.000 + 140.000 euro). Antwerp krijgt 300.000 euro extra als de bekerfinal­e niet meer kan worden gespeeld.

Het geld is afkomstig van de voetbalbon­d en van de Europees spelende ploegen. Club Brugge draagt tien procent van zijn startgeld uit de Champions League bij. Charleroi of Antwerp doet hetzelfde voor de poulefase van de Europa League. Als AA Gent tot in de poulefase van de Champions League geraakt, draagt het evenveel bij als Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium