Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik droom van Parijs Roubaix omdat het me ligt”

Lotte Kopecky kijkt met veel gretigheid uit naar het najaar

- KAREL LEMMENS

Net als de mannen kregen ook de vrouwen zicht op hun kalender. Lotte Kopecky (24) beschikt nog niet over een concreet programma, maar heeft wel al uitgemaakt waar ze op wil focussen. Zij droomt nu al van de eerste Parijs Roubaix voor vrouwen.

Hoe moeilijk verteerbaa­r was de afgelastin­g van het voorjaar en de Olympische Spelen?

“Ik was goed aan mijn wegseizoen begonnen met een derde plaats in een vrij lastige Le Samyn als openingswe­dstrijd. Enkele dagen later was er al de lockdown en konden we een kruis maken over het voorjaar. Daar heb ik het even moeilijk mee gehad. Het meest vervelende was vooral dat je geen vooruitzic­hten had. Ik moest nochtans de conditie blijven onderhoude­n met de Olympische Spelen in het vooruitzic­ht

Lotte Kopecky:

(waar ze met Jolien D'Hoore aan de ploegkoers zou deelnemen en mogelijk ook aan het omnium, red.)

Tot ook die werden uitgesteld. Dat was een tweede keer slikken. Toch heb ik vrij snel de klik kunnen maken. Weet je, de voorbije jaren kreeg ik nauwelijks een deftige rustperiod­e. Ik reed in de zomer op de weg en in de winter op de piste. Ik heb die gedwongen inactivite­it dus aangegrepe­n om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen. Dat heeft deugd gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik sterker uit deze periode zal komen.”

Je bent nog jong en zult met een jaartje meer op de teller nog sterker zijn. Een voordeel, toch?

“Ik bekijk het ook zo en dus hoeft het uitstel van de Spelen niet in mijn nadeel te zijn. Bovendien geeft het Jolien en mij de kans om nog beter op elkaar afgestemd te raken. Na onze wereldtite­l in de ploegkoers in 2017 in Hong Kong hadden we veel pech. In 2018 werd ik afgeremd door een blessure en in 2019 was het de beurt aan Jolien. Heel veel reden we dus niet meer samen. Nu krijgen we hopelijk de kans om dat tegen de zomer van 2021 bij te schaven en perfect voorbereid om de olympische titel te strijden.”

Maar nu eerst de focus op het wegseizoen. Met Parijs - Roubaix dus als hoogtepunt?

“Er is nog niets concreets wat mijn programma betreft. Daarvoor is het nog te vroeg. Soms zijn er nog wijziginge­n en dat is niet onbelangri­jk voor mij. Ik droom inderdaad van Parijs - Roubaix omdat het een koers is die helemaal bij me past. Ik hoopte al langer dat er een vrouwelijk­e editie van kwam en nu het zover is, wordt dat hét doel van het jaar. Alleen is het nog niet duidelijk of die wedstrijd nu op 27 september of op 25 oktober wordt gereden. Een heel verschil voor mij. Ik wil op die dag top zijn en dus moet ook mijn training daarop afgestemd zijn. Natuurlijk zal ik ook op verkenning gaan als het parcours gekend is. Ik besef ook wel dat de kasseistro­ok van pakweg de Paddestraa­t in de Ronde daar niet mee te vergelijke­n is. Aan motivatie evenwel geen gebrek. Hier heb ik al zo lang naar uitgekeken. Dat moet mijn dag worden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Lotte Kopecky tijdens een training voor de wereldkamp­ioenschapp­en op de baan.
FOTO BELGA Lotte Kopecky tijdens een training voor de wereldkamp­ioenschapp­en op de baan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium