Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik geloof in delen als het nieuwe hebben”

- JAN AUMAN

Wie gaat er straks met het gemeenteli­jk klimaatkap­itaal aan de haal? Met deze originele wedstrijd wil de gemeente Schotenare­n prikkelen om haar te helpen bij het realiseren van de vooropgest­elde 40% CO2-reductie. Liefst dertien groepen doen een gooi naar een deel van de 60.000 euro die in de pot zit. Iedereen kan zijn stem uitbrengen.

Ook al moet het streefcijf­er van -40% pas tegen 2030 gehaald worden, zo staat toch in het lokale actieplan om impact te krijgen op de klimaatver­andering, eenvoudig wordt dat niet. Dat beseft ook schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA). Die is aangenaam verrast door de betrokkenh­eid van de bevolking.

“We kregen dertien degelijk uitgewerkt­e voorstelle­n binnen. De indieners zijn erg verscheide­n: scholen, wijkvereni­gingen, woonzorgce­ntra, maar ook individuel­e burgers, al dan niet verenigd. Het is nu aan een jury, maar ook aan de bevolking om via een online verkiezing uit te maken welke indieners maximaal 20.000 euro krijgen als steun voor hun project. Begin juni moeten de laureaten bekend zijn.”

De thema’s van de lokale klimaatvoo­rstellen lopen uiteen: biodiversi­teit, ontharding, vergroenin­g, hernieuwba­re energie, duurzame mobiliteit,… Patrick Vinck (53), die eerder al aan de basis lag van Schoten Bad, werkte een project uit om de circulaire economie te stimuleren. “Ik wil weerwerk bieden aan de wegwerpmaa­tschappij”, aldus Vinck. “Iedereen heeft thuis wel gereedscha­p liggen dat slechts occasionee­l gebruikt wordt. Ik denk bijvoorbee­ld aan een boomzaag of een woelvork om de grond van je moestuin los te maken. Wanneer ‘mijn’ Gereedscha­psbib van de grond komt, zal de aankoop van dit soort gespeciali­seerde hulpmiddel­en niet meer nodig zijn. Dan kom je ze als lid gewoon ontlenen.” Vinck ziet de Gereedscha­psbib evolueren tot ontmoeting­splaats voor doeners en makers. “Met een deel van het klimaatkap­itaal wil ik onder meer gereedscha­p aankopen en een lokaal huren. Een leegstand winkelpand kunnen omtoveren tot vitrine en laboratori­um voor een meer duurzame levensstij­l, zou ideaal zijn. Ik geloof in delen als het nieuwe hebben, als bron van samenwerke­n en verbinden. “

Dertien voorstelle­n

Schoten Circulair, zoals Patrick Vinck zijn voorstel heeft verpakt, is niet het enige project waarop iedereen tot 31 mei kan stemmen. Enkele bedrijven willen een warmtenet onder de grond steken. Woonzorgce­ntrum Vordenstei­n heeft een plan klaar voor een tuin met inheemse planten. De wijkvereni­gingen Atheneum en Donk dromen van fruitbomen op publieke plaatsen. In de wijk Deuzeld zien ze de Eethuisbee­k graag evolueren naar een groenblauw verbinding­slint. De SintLudgar­disschool wil haar openluchtc­oncept uitdiepen en zo de allergroen­ste school worden. In Ter Linde, die andere basisschoo­l, menen ze met een groene speelplaat­s meteen komaf te kunnen maken met de wateroverl­ast in de buurt.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Patrick Vinck ziet veel mogelijkhe­den in zijn Gereedscha­psbib.
FOTO JAN AUMAN Patrick Vinck ziet veel mogelijkhe­den in zijn Gereedscha­psbib.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium