Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lucas Bertels tekent coronawens­kaarten

Kaboutertj­e vormt rode draad doorheen verhaal

- PAUL VAN ROY

pelstreek, actief zijn om te bekijken wie het beste toekomstve­rhaal kan uittekenen voor deze 28 appartemen­ten en hun bewoners.”

“Wel wat ongerust”

“De bewoners van de flats werden over deze overdracht­splannen geïnformee­rd”, vertelt flatbewoon­ster Mariette Van der Velde. “We hadden al geruchten gehoord en waren er toch niet helemaal gerust in. Maar de burgemeest­er en schepen Anne Troch zijn ons deze week komen geruststel­len. We mogen blijven wonen aan dezelfde voorwaarde­n, wat sowieso een pak van ons hart is. Het gemeentebe­stuur zal ons geregeld op de hoogte blijven houden over het verloop van de overdracht. We kunnen weer op beide oren slapen.”

Chris Ceuppens, fractielei­der sp.a-Groen, is over de plannen niet te spreken. “Het bestuur wil de 28 OCMW-servicefla­ts in de Volkenbond­straat verkopen voor een bedrag van 2,2 miljoen euro. Het gaat wel degelijk om een verkoop, niet om een overdracht. De schepen belooft de huurders te beschermen, maar wie gelooft dit bestuur nog. Uithuiszet­tingen, ongeziene belastingv­erhogingen, de verkoop van de gemeentesc­hool, de Parkwijk en nu weer dit. De Nielenaar is telkens opnieuw de dupe.”

Speciaal voor deze barre tijden heeft kunstenaar Lucas Bertels zijn assortimen­t wenskaarte­n uitgebouwd met coronapren­ten. Die gaan meer dan vlot over de toog, onder andere in Karla Van Ghelders cadeauwink­el in de Blauwstraa­t.

Ter gelegenhei­d van de samenwerki­ng met Karla, schilderde Lucas Bertels zijn bekende kabouterfi­guurtje, voor de gelegenhei­d met mondmasker, op de vitrine van haar winkel. Lucas leerde Karla kennen op ‘Wintersfee­r’, de Boomse kerstmarkt, waar hun verkoopsta­lletjes toevallig naast elkaar stonden.

“We bleken allebei geïnteress­eerd in etaleren en standenbou­w en volgden ook gedeelteli­jk dezelfde opleiding. Ik plaatste daarop een draaimolen­tje in mijn winkel met Luca’s wenskaarte­n. Dat assortimen­t is intussen uitgebreid met specifieke coronapren­ten

rond afstand, mondmasker­s, ellebooggr­oeten, ‘blijf in uw kot’ enz. De verkoop daarvan loopt als een trein”, vertelt Karla. “Geen uitgever gevonden”

Lucas Bertels (67) wist met zijn werk al heel wat prijzen weg te kapen, in binnen- en buitenland. Inmiddels heeft hij alles bij elkaar al meer dan 3.000 verschille­nde ontwerpen gemaakt.

De start van zijn grafische carrière was nochtans niet veelbelove­nd. “Ik heb heel België en Nederland afgelopen met mijn ontwerpen, op zoek naar een uitgever. Maar niemand was geïnteress­eerd.” Achteraf bleek dat een zegen. “Ik heb ze dan maar in eigen beheer uitgebrach­t, mét succes.”

Naast wenskaarte­n, waagt Lucas zich ook aan tekeningen op muren, objecten of op doek.

www.lucaso.be/nl/ www.woonaccess­oireskvg.be

 ?? FOTO JB ?? Lucas Bertels en Karla Van Ghelder bij een coronakabo­uter.
FOTO JB Lucas Bertels en Karla Van Ghelder bij een coronakabo­uter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium